Buvęs Katalonijos lyderis: Ispanija – nedemokratiška šalis

  • Teksto dydis:

Atstatydintas Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudžemonas) pirmadienį pareiškė, kad Ispanija yra nedemokratiška šalis, „neteisingai“ kalinanti jo bendražygius.

Į Briuselį išvykęs C. Puigdemont'as ir keturi jo buvę ministrai sekmadienį pasidavė Belgijos teisėsaugos pareigūnams ir vėliau buvo paleisti su tam tikromis sąlygomis.

Ispanija yra paskelbusi jų arešto orderį už įtariamą maištą ir antivyriausybinę veiklą, susijusią su Katalonijos užmoju atsiskirti.

„Paleisti be užstato. Mūsų mintys – su kolegomis, neteisingai įkalintais valstybės, nutolusios nuo demokratinių normų“, – C. Puigdemont'as parašė savo „Twiter“ paskyroje, praėjus kelioms valandoms po minėto penketo paleidimo sekmadienio vakarą.

Ispanijos teisėja ketvirtadienį pasiuntė už grotų C. Puigdemont'o buvusį pavaduotoją ir septynis kitus buvusius regiono vyriausybės ministrus, baiminantis, kad jie irgi gali pasitraukti iš šalies.

Belgijos užsienio reikalų ministras Didier Reyndersas (Didjė Reindersas) tvirtino, kad šį klausimą turi spręsti teismai, o ne politikai, nors kai kurie jo paties vyriausybės nariai, flamandų separatistai, neseniai išsakė kritikos Ispanijai.

„Privalome leisti Belgijos ir Ispanijos teismams atlikti savo darbą“, – D. Reyndersas sakė savo šalies žiniasklaidai.

C. Puigdemont'as ir jo sąjungininkai pabėgo iš Belgijos praeitą pirmadienį, Madridui atstatydinus Katalonijos vyriausybę ir įvedus pusiau autonominiame regione tiesioginį valdymą. Šie centrinės vyriausybės veiksmai buvo atsakas į spalio 27-ąją Katalonijos parlamento sprendimą paskelbti regiono nepriklausomybę.

Ispanija penktadienį išdavė Europos arešto orderius C. Puigdemont'ui ir jo bendražygiams, kai šie ignoravo reikalavimą stoti prieš teismą Madride.

C. Puigdemont'o Katalonijos Europos demokratų partija (PDeCAT) sekmadienį pareiškė, kad jos lyderis pasidavė teisėsaugai, siekdamas parodyti savo „ryžtą ne bėgti nuo teisminio proceso, o gintis sąžiningame ir nešališkame procese, kuris įmanomas Belgijoje, bet labai abejotina (ar įmanomas) Ispanijoje“.

Kitas teismo posėdis įvyks per ateinančias 15 dienų. Belgija turi per 60 dienų apsispręsti, ar išsiųs katalonus atgal į Ispaniją.

C. Puigdemont'as sakė, kad jis ir jo bendražygiai – Maria Serret Aleu (Marija Seret Aleu), Antoni Cominas Oliveresas (Antonis Kominas Alevaresas), Luisas Puigas Gordi (Luisas Puigas Gordis) ir Clara Ponsati Obiols (Klara Ponsati Obiols) – bendradarbiaus su Belgijos tarnybomis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Viva Ispanija

Viva Ispanija portretas
Pats melagis ir apsišaukėlis, suklastojęs balsavimo rezultatus.....buvo tik 43% balsavusiųjų
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių