C. Puigdemont‘as žada formuoti naują vyriausybę, nepaisydamas Ispanijos grasinimų

  • Teksto dydis:

Buvęs Katalonijos lyderis Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudždemonas), pernai spalį Madrido atstatydintas už pastangas atsiskirti nuo Ispanijos ir pasitraukęs į Belgiją, pirmadienį pažadėjo suformuoti naują savo regiono vyriausybę, nepaisydamas centrinės valdžios „grasinimų“.

„Nepaisydami Madrido grasinimų, nepasiduosime autoritarizmui,“, – pareiškė C. Puigdemont'as per diskusiją apie situaciją Katalonijoje, pirmadienį surengtą Kopenhagos universitete.

„Greitai suformuosime naują vyriausybę...; atėjo laikas nutraukti jų priespaudą ir surasti politinį sprendimą Katalonijai“, – pridūrė jis.

Pasiūlė grąžinti į postą

Katalonijos parlamento pirmininkas pirmadienį pasiūlė į šio Ispanijos regiono prezidento postą grąžinti atstatydintą lyderį C. Puigdemont'ą.

Pirmininkas Rogeris Torrentas (Rodžeris Torentas) sakė, kad C. Puigdemont'o kandidatūra vėl vadovauti Katalonijos regiono vyriausybei būtų "visiškai teisėta", nors Madridas nori jam pateikti baudžiamuosius kaltinimus už vaidmenį separatistų kampanijoje.

C. Puigdemont'as yra vienintelis Katalonijos separatistų bloko kandidatas į regiono vadovus.

Nors reiškiama įvairių nuomonių, dauguma Ispanijos konstitucijos ekspertų sutinka su premjero Mariano Rajoy (Mariano Rachojaus) pozicija, jog C. Puigdemont'as privalo „fiziškai būti“ Katalonijoje, kad galėtų vadovauti regionui.

Nepabūgo atvykti į Daniją

Buvęs Katalonijos vadovas Carlesas Puigdemont'as, pernai spalį Madrido atstatydintas už pastangas atsiskirti nuo Ispanijos, pirmadienį atvyko į Kopenhagą.

Į Danijos sostinę C. Puigdemont'as atskrido nepaisydamas Madrido grasinimo išduoti jo arešto orderį, jei buvęs Katalonijos vadovas išvyks iš Belgijos, į kurią pasitraukė po nesėkmingo bandymo paskelbti regiono nepriklausomybę.

Danijos transliuotojas TV2 savo tinklalapyje paskelbė nuotrauką, kurioje matyti iš Kopenhagos oro uoste nutūpusio lėktuvo išlipęs ir žurnalistų apsuptas C. Puigdemont'as.

Ispanijos prokuratūra sekmadienį paskelbė, kad „nedelsdama“ kreipsis į Aukščiausiojo Teismo teisėją, kad šis išduotų orderį areštuoti C. Puigdemont'ą, jei šis vyks į Daniją. Ji taip pat paragino Kopenhagą išduoti katalonų separatistų lyderį.

Ispanijos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Pablo Llarena (Pablas Ljarena) gruodžio pradžioje panaikino Europos arešto orderius C. Puigdemont'ui ir dar keturiems jo pavaduotojams, taip pat pasitraukusiems į Belgiją. Tąsyk teisėjas nurodė, kad jų areštas apsunkintų bendrą tyrimą dėl Katalonijos vadovybės veiksmų, tačiau įspėjo, kad šie asmenys bus sulaikyti, jei sugrįš į Ispaniją.

Centrinė vyriausybė Madride patyrė skaudų smūgį, kai jos sušauktuose pirmalaikiuose Katalonijos parlamento rinkimuose gruodžio 21 dieną absoliučią daugumą užsitikrino už regiono nepriklausomybę pasisakančios politinės partijos.

Atsisakė vėl išduoti Europos arešto orderį

Ispanijos teisėjas atsisakė pakartotinai išduoti europinį orderį C. Puigdemont'ui (Karlesui Pudždemonui) areštuoti. Ispanijos prokuratūra tokio orderio paprašė dėl C. Puigdemont'o veiklos, Katalonijai siekiant tapti nepriklausoma nuo Ispanijos.

Minimas Aukščiausiojo Teismo teisėjo Pablo Llarena (Pablo Ljarenos) sprendimas paskelbtas, Katalonijos parlamento pirmininkui pasiūlius C. Puigdemont'o kandidatūrą į Katalonijos vyriausybės vadovo postą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių