Buvęs Salvadoro sostinės meras skelbia pergalę prezidento rinkimuose

  • Teksto dydis:

Pergalę Salvadoro prezidento rinkimuose sekmadienį paskelbė populiarus buvęs sostinės San Salvadoro meras Nayibas Bukele (Najibas Bukelė).

„Šią akimirką galime visiškai užtikrinti paskelbti, kad laimėjome prezidento rinkimus“, – savo šalininkams sakė 37 metų politikas.

Kelios minutės iki šio paskelbimo šalies Aukščiausiasis rinkimų tribunolas (TSE), suskaičiavęs beveik 70 proc. biuletenių, pranešė, kad N. Bukele surinko 52,93 proc. balsų.

N. Bukele pergalę pripažino ir pagrindiniai jo varžovai – dešiniojo Nacionalistų respublikonų aljanso (ARENA) kandidatas Carlos Calleja (Karlas Kaljecha) ir kairiojo Farabundo Marti (Farabundo Marčio) nacionalinio išvadavimo fronto (FMLN) narys Hugo Martinezas (Hugas Martinesas).

Tokia rinkimų baigtis reiškia, kad šaliai pirmą kartą per beveik 30 metų nevadovaus ARENA ar FMLN atstovas.

„Pripažįstame šių rinkimų rezultatą. Paskambinsime išrinktajam prezidentui ir palinkėsime jam sėkmės sprendžiant šios šalies iššūkius“, – pareiškė antrą vietą užėmęs C. Calleja, užsitikrinęs 32,08 proc. rinkėjų palaikymą.

Trečia vieta atiteko H. Martinezui – jis surinko 14,23 proc. balsų.

N. Bukele žada didinti švietimo sistemos finansavimą ir kovoti su korupciją, bet pagrindinė jo užduotis bus imtis naujų priemonių saugumo srityje.

Vis dėlto jam teks bendradarbiauti su dešiniosios pakraipos politinėmis jėgomis, dominuojančiomis parlamente.

Salvadoras yra viena labiausiai nuo smurto kenčiančių pasaulio šalių – vien pernai ten buvo nužudyti 3 340 žmonių.

Pasak vietos teisėsaugos, daugiausia už šį smurtą yra atsakingos nusikalstamos gaujos, turinčios apie 70 tūkst. narių visoje šalyje.

Beveik trečdalis iš 6,6 mln. Salvadoro piliečių gyvena žemiau skurdo ribos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių