Čekija tyli dėl numanomų ginkluotės pardavimų Rusijai

  • Teksto dydis:

Pareiškimai, jog Čekijos bendrovės parduoda ginkluotę Rusijai, nepaisydamos Europos Sąjungos taikomo embargo, Prahoje buvo sutikti keista tyla, rašo Briuselio nepriklausoma naujienų svetainė „EUobserver“.

Lenkijos dienraštis „Rzeczpospolita“ anksčiau šią savaitę pranešė, kad Čekijos bendrovės „Cairo CZ“ ir „Exim Arms“ pastaruosius metus eksportavo į Rusiją šaunamuosius ginklus, nors nuo 2014-ųjų rugpjūčio 1 dienos taikomas tokios prekybos embargas dėl karo Rytų Ukrainoje.

Kaip pranešama, Čekijos bendrovės pardavė tūkstančius Vokietijoje pagamintų šaunamųjų ginklų („Heckler & Koch“ ir „SIG Sauer“), taip pat amerikietiškų „Bushmaster“ bei dešimtis tūkstančių šovinių.

Tie ginklai populiarūs tarp medžiotojų ir šaudymo sporto entuziastų, bet juos taip pat naudoja specialiosios pajėgos visame pasaulyje, įskaitant JAV „Delta Force“ ir Britanijos SAS.

Pusiau automatinius ginklus nesudėtinga perdaryti į karinių pajėgų naudojamus automatus, pažymi „Rzeczpospolita“. Laikraštis nurodė gavęs minėtų Čekijos bendrovių išankstinio apmokėjimo sąskaitų, susijusių su tais pirkimais, o kai kurie iš jų buvo įvykdyti praeitą mėnesį.

Čekijos pramonės ir Užsienio reikalų ministerijos neigė kaltinimus, kad šalis neteisėtai aprūpina ginklais Rusiją.

URM pabrėžė, kad Praha labai griežtai laikosi embargo, o bet kokie ginklų pardavimai yra susiję tik su sutartimis, pasirašytomis dar prieš paskelbiant tą draudimą.

Pramonės ministerija ginčijo laikraščio minėtus parduotų ginklų kiekius, sakydama, kad Rusijai parduoti šautuvai „skaičiuojami vienetais, o ne tūkstančiais“ ir kad jie buvo skirti vien medžioklei bei sportui.

„Tai jokiu būdu nėra embargo pažeidimas“, – sakoma ministerijos pranešime.

Įvairūs šaltiniai abiejose ministerijose sakė, kad dėl tų pardavimų nevykdomi jokie nuodugnesni tyrimai, nors „Exim Arms“ atrodo esanti fiktyvi tarpininkų bendrovė: ji neturi savo tinklalapio ir nepateikia savo adreso, o jos lankstinukuose nurodyti telefonų numeriai neveikė.

Kai buvo paskelbtas šis pranešimas, Čekijos užsienio reikalų ministras Lubomiras Zaoralekas buvo išvykęs į Jungtinių Tautų susitikimus Ženevoje, o pramonės ministras Janas Mladekas nuo savaitės pradžios viešėjo Azerbaidžane.

Neįprastos tylos nenutraukė netgi opozicija, nors tokie pranešimai potencialiai gali pakenkti Čekijos reputacijai.

Ši tema buvo komentuojama tik žiniasklaidos ir ginklų prekybos lobistų.

Tai gali būti susiję su faktu, kad Čekijos opozicija jau senokai yra smarkiai susilpnėjusi ir daugiausiai dėmesio skiria kasdieniams klausimams.

Tikėtina, kad valdantieji socialdemokratai, kontroliuojantys tiek Pramonės, tiek Užsienio reikalų ministeriją, vengia skandalo prieš kovo viduryje vyksiantį partijos suvažiavimą.

Vidaus nesutarimų krečiama partija, kurios didelė dalis narių yra prorusiškų pažiūrų ir įvairiai vertina krizę Ukrainoje, pastarąsias kelias savaites neskelbė beveik jokių pareiškimų užsienio politikos klausimais.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių