Ch. Hagelis pasitraukia iš posto, kai karas su džihadistais vis labiau kaista

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Barackas Obama pirmadienį paskelbė apie gynybos sekretoriaus Chucko Hagelio (Čako Heigelio) pasitraukimą tokiu metu, kai Baltieji rūmai kritikuojami dėl gana nevykusios reakcijos į „Islamo valstybės“ grėsmę.

Buvęs respublikonų senatorius, gynybos sekretoriumi neišdirbęs nė dvejų metų, į šį postą buvo pasirinktas, kad prižiūrėti karinės sistemos pertvarką taikiam laikotarpiui, bet paaiškėjo, kad Jungtinės Valstijos vėl įsivėlė į karą.

Spartus „Islamo valstybės“ džihadistų puolimas Sirijoje ir Irake privertė Pentagono šefą valdyti sudėtingą kampaniją, o B.Obama suprato, kad šiai užduočiai Ch.Hagelis nėra tinkamas.

68-erių Vietnamo karo veteranas kartu su JAV prezidentu B.Obama pasirodė Baltuosiuose rūmuose, kad patvirtintų savo pasitraukimą.

„Kai paprašiau Chucko tarnauti gynybos sekretoriumi, mums prasidėjo reikšmingas pereigos laikotarpis: karinių pajėgų mažinimas Afganistane, poreikis parengti mūsų pajėgas ateities misijoms ir griežtas biudžetas, nors siekiama išlaikyti mūsų karines pajėgas stiprias ir parengtas“, – sakė B.Obama.

„Praėjusį mėnesį Chuckas atėjo pas mane aptarti mano prezidentavimo paskutinio ketvirčio ir ryžosi (pranešti), kad vadovavus departamentui per tą pereigą, dabar kaip tik tinkamas laikas jam užbaigti savo tarnybą“, – pažymėjo B.Obama.

Ir B.Obama, ir Ch.Hagelis sakė dėl šio sprendimo abu sutarę, bet kai kurie administracijos pareigūnai privačiai išreiškė nuomonę, kad Ch.Hagelis buvęs išstumtas, o B.Obamos kritikai – kad sekretorius buvo sugniuždytas.

Baltųjų rūmų pranešime Ch.Hagelis padėkojo B.Obamai už jo „draugystę“ ir „lyderiavimą“ bei pasakė manąs, nukreipęs karines pajėgas ir valstybę „stipresniu kursu stabilumo link“.

Tuo tarpu „Islamo valstybės“ šalininkai džihadistų tinklalapiuose ir „Twitter“ paskyrose skelbė švenčią „pergalę“ prieš Ch.Hagelį ir tvirtino kad jį trauktis privertė islamistų pergalės prieš JAV sąjungininkus mūšio lauke.

Kol kas Baltieji rūmai niekuo neužsimena, kas galėtų pakeisti Ch.Hagelį Pentagone, bet „The New York Times“, paskelbęs apie atsistatydinimą, paminėjo net tris kandidatus.

Tai buvusi Pentagono vadovo pavaduotoja Michele Flournoy (Mišel Flurnoi), Roud Ailendo senatorius, buvęs karininkas Jackas Reedas (Džekas Rydas) ir kitas buvęs gynybos sekretoriaus pavaduotojas Ashtonas Carteris (Aštonas Karteris).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių