CŽV: „WikiLeaks“ yra priešiška žvalgybos tarnyba

  • Teksto dydis:

JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) direktorius Mike'as Pompeo (Maikas Pompėjas) ketvirtadienį pareiškė, kad tinklalapis „WikiLeaks“ yra „priešiška žvalgybos tarnyba“, kelianti grėsmę demokratinėms valstybėms ir bendradarbiaujanti su diktatoriais.

Pirmą kartą kalbėdamas viešai nuo vasario, kai stojo prie JAV žvalgybos agentūros vairo, M. Pompeo daugiausiai dėmesio skyrė šiai vyriausybių paslaptis viešinančiai organizacijai ir kitiems slaptą informaciją viešinantiems veikėjams, tokiems, kaip Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas). Pasak CŽV vadovo, būtent jie yra viena didžiausių grėsmių Jungtinėms Valstijoms.

„WikiLeaks“ elgiasi kaip priešiška žvalgybos tarnyba ir kalba kaip priešiška žvalgybos tarnyba. Ji skatina savo sekėjus darbintis CŽV, kad galėtų gauti žvalgybinės informacijos... Ir ji didžiausią savo dėmesį skiria Jungtinėms Valstijoms, tuo pat metu siekdama paramos iš antidemokratiškų valstybių bei organizacijų“, – sakė M. Pompeo.

Vadinti tikruoju vardu

„Laikas vadinti „WikiLeaks“ jos tikruoju vardu – nevalstybine priešiška žvalgybos tarnyba, su kuria dažnai bendrininkauja valstybiniai subjektai, tokie, kaip Rusija“, – sakė jis.

M. Pompeo palygino „WikiLekas“ ir jos įkūrėją Julianą Assange'ą (Džuliančą Asandžą) su tokiais priešinternetinės eros konfidencialios informacijos viešintojais, kaip buvęs CŽV pareigūnas Philipas Agee (Filipas Eidžis).

Ph. Agee paviešinus po priedanga dirbusių CŽV agentų tapatybes, 1974 metais buvo nužudytas agentūros skyriaus Atėnuose vadovas.

Trečiadienį dienraštis „ The Washington Post“ publikavo J. Assange' o straipsnį, kuriame jis tvirtina, kad jo organizacijos misija yra tokia pati, kaip autoritetingiausių Amerikos laikraščių: „publikuoti nušvietimo vertą turinį“.

„WikiLeaks“ svarbiausias interesas yra reikšti Konstitucijos ginamas tiesas“, – rašė jis, tvirtindamas, jog nepaprastai žavisi tiek Amerika, tiek Amerikos idėja“.

Nutekinti duomenys apie CŽV šnipinėjimo operacijas

Jų valiuta yra pelės spragtelėjimus provokuojančios interneto antraštės.

„WikiLeaks“ yra skelbusi slaptų vyriausybinių dokumentų iš įvairių pasaulio valstybių, tačiau didžiausią žinomumą jai pelnė su Jungtinėmis Valstijomis susijusios konfidencialios informacijos viešinimas.

2010-aisiais šis tinklalapis paviešino 251 tūkst. diplomatinio susirašinėjimo pranešimų iš JAV ambasadų visame pasaulyje, įstumdamas Vašingtoną į itin keblią padėtį.

Pernai „WikiLeaks“ paskelbė iš įtakingų Demokratų partijos narių kompiuterių pavogtus elektroninius laiškus ir kitą medžiagą, pakenkdamas kandidatės į prezidentus Hillary Clinton (Hilari Klinton) kampanijai. JAV žvalgyba sako, kad šių dokumentų paviešinimas buvo dalis Rusijos sąmokslo, kurios tikslas buvo padidinti Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) šansus laimėti rinkimus.

Praėjusį mėnesį CŽV pateko į nemalonią padėtį ir nukentėjo jos operacijos, kai „WikiLeaks“ paviešino didžiulį kiekį duomenų apie agentūros kibernetinio šnipinėjimo priemonių arsenalą.

Paviešinta medžiaga atskleidė, kad CŽV sukūrė daugiau nei tūkstantį žalingų programų – virusų, „Trojos arklių“ ir kitokių programų, gebančių patekti į elektroninius įrenginius ir perimti jų valdymą.

Kontržvalgybos tyrėjai tebesiaiškina, kas pavogė slaptą informaciją ir perdavė ją „WikiLeaks“.

„Neturi moralinio kompaso“

Tuo tarpu J. Assange'as pažėrė kritikos JAV žvalgybos agentūrai už tai, kad ji neinformavo technologijų pramonės ir pareigūnų apie spragas išmaniuosiuose įrenginiuose ir jų programinėje įrangoje.

M. Pompeo sakė, kad J. Assange'as vaizduoja save kaip kovotoją, tačiau iš tiesų jis talkina Jungtinių Valstijų priešams, įskaitant pagalbą Rusijai, kai ji siekė paveikti pernai vykusių prezidento rinkimų procesą.

„J. Assange'as ir panašūs į jį mūsų dienomis veikia išvien su diktatoriais. Taip, jie nesėkmingai bando prisidengti kalbomis apie laisvę ir privatumą, tačiau iš tiesų jie siekia vienintelio dalyko – būti garsenybėmis. Jų valiuta yra pelės spragtelėjimus provokuojančios interneto antraštės. Jie neturi moralinio kompaso“, – sakė CŽV vadovas.

M. Pompeo nekomentavo anksčiau D. Trumpo išsakytų pagyrų J. Assange'ui už tą informaciją, kurią jis paviešino.

CŽV direktorius taip pat neužsiminė apie tai, kad vienoje iš savo „Twitter“ žinučių, kurioje kritikavo Demokratų partiją, jis pats citavo „WikiLeaks“ ir rėmėsi šio tinklalapio paskelbta informacija. Tuo metu jis buvo respublikonų kongresmenas ir Atstovų Rūmų Žvalgybos komiteto narys.

CŽV atsisakė tai pakomentuoti.


Šiame straipsnyje: Edwardas SnowdenasWikiLeaksCŽV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Demokratija

Demokratija portretas
Na pavaro CŽV Geriau nei kazkada sovietai

Anonimas

Anonimas portretas
visi kurie issifruoja ir isaiskina amerikos ir jos slaptu tarnybu nusikaltimus prie pasauly ir zmonija ir jos sukurpta ,,,,demokratija,,, toki kaip J.Assangea,s ,Snaudenas yra amerikonu ir ju satelitu priesai , padedantys kovot rusijai su tarptautiniu mastu amerikos satelitu is Nato , melu, taikiu zmoniu zudymu , karu rengimu ir nepriklausomu taikiu saliu uzpuldinejimu.....

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com

dr. Jonas Ramanauskas joramlt@yahoo.com portretas
Čia paskelbtos informacijos patikimumas lygus nuliui, nes netskiria nuotraukoje E.Snowdeno nuo J.Asandžo. O tai reiškia neišmano apie ką rašo. Tai jei teigiate, kad rusai padėjo iš rinkti Trampą, tai gal tik ant savo galvos. O, kad jie siekė propagandiškai prisivilioti Trampą, tai akivaizdu. Atskleista informacija apie sukčiavimus DNC yra TIIESA ir dėl to kaltas ne wikileaks, o patys demokratai. Tas pats būtų kaltinti policininką, kad pagavo vagį.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių