D. Trumpas apkarpė M. Obamos sveiko maisto programą mokykloms

  • Teksto dydis:

JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) administracija pirmadienį apribojo buvusios pirmosios ponios Michelle Obamos (Mišel Obamos) sukurtą programą, pagal kurią mokyklų valgyklose buvo siūlomi mažiau druskos, riebalų ir cukraus turintys patiekalai.

Žemės ūkio departamento pranešime sakoma, kad dabar šalies mokyklos turės „daugiau lankstumo“, o vaikai nebeišmetinės blankesnio skonio patiekalų, tiektų pagal šią programą.

Vienas pagrindinių M.Obamos pasiekimų buvo 2012 metais priimtas teisės aktas dėl sveikų ir nealkstančių vaikų. Pagal jį mokyklos turėjo pritaikyti geresnius mitybos standartus savo valgyklose tiekiamiems patiekalams, jei jos norėjo gauti federalinės paramos maistui.

Ši iniciatyva, kurią jos šalininkai vadino būtina kovoje su vaikų nutukimu, apribojo druskos ir saldinto pieno naudojimą, ir reikalavo, kad mokyklų valgyklų patiekiamuose pietuose būtų daugiau viso grūdo produktų.

D.Trumpo administracija sustabdė tą programą tą pačią dieną, kai pasirodė naujas tyrimas, kuriame teigiama, jog jei Amerikos vaikai daugiau sportuotų, per jų gyvenimą būtų sutaupyta dešimtys milijardų dolerių sveikatos apsaugai.

Tokias išvadas padarė mokslininkai iš Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universiteto Bloombergo (Blumbergo) visuomenės sveikatos mokyklos. Pasak JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro, vienas iš šešių vaikų šalyje turi antsvorio arba yra nutukę.

Žemės ūkio departamentas nurodė, kad dėl penkerius metus mokyklų valgykloms taikomų reikalavimų gaminti sveikesnį maistą, mokyklų apygardoms ir valstijoms skiriamų išlaidų padaugėjo 1,2 mlrd. dolerių.

Pareigūnų teigimu, sušvelninus šias taisykles, sumažėtų išlaidos, vietos valdžia atgautų didesnę kontrolę, o vaikai noriau valgytų mokyklų valgyklų maistą.

„Jei vaikai nevalgo to maisto ir jis atsiduria šiukšliadėžėje, jie negauna jokios maistinės vertės – taigi programos tikslas yra pažeidžiamas“, – sakė žemės ūkio sekretorius Sonny Perdue (Sonis Perdju).

Be kita ko, D.Trumpo administracija nutraukė ir kitą svarbią Obamų sukurtą programą, pagal kurią besivystančiose šalyse skatinamos galimybės mokytis paauglėms.

2015 metais inicijuota programa „Leiskit mergaitėms mokytis“ (Let Girls Learn) buvo nedelsiant nutraukta dėl vieno gauto elektroninio laiško, pranešė televizija CNN.

Tą laišką išsiuntė JAV Taikos korpuso savanoriai – užsienyje veikiančios amerikiečių savanorystės programos dalyviai. Jame sakoma, kad kai kurios tos programos dalys bus ir toliau vykdomos, tačiau bus atsisakyta jos pavadinimo ir jos autonominio statuso.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių