D. Trumpas oficialiai pripažino Izraelio suverenitetą Golane

  • Teksto dydis:

 JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pirmadienį oficialiai pripažino žydų valstybės suverenitetą aneksuotose Golano Aukštumose, o deklaracijos pasirašymo ceremonijoje dalyvavo ir Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus).

 

 

 

 

„Tai ilgai užtruko“, – sakė D. Trumpas per ceremoniją Baltuosiuose rūmuose.

JAV sprendimas pripažinti Izraelio kontrolę šioje teritorijoje prieštarauja dešimtmečius egzistuojančiam tarptautiniam konsensusui.

B. Netanyahu savo ruožtu šį JAV vadovo žingsnį pavadino „istoriniu“ ir pareiškė, kad Golano Aukštumas, į kurias pretenzijas reiškia Sirija, visam laikui liks kontroliuojamos Izraelio.

„Niekada jų neatiduosime“, – teigė jis.

„Jūsų (deklaracijos) paskelbimas vyksta tokiu metu, kai Golanas yra kaip niekad svarbus mūsų saugumui“, – pridūrė Izraelio premjeras.

Tuo metu Sirijos vyriausybė paskelbė, kad minimas Vašingtono žingsnis yra akivaizdus išpuolis prieš šalies suverenumą.

„Akivaizdžiai atakuodamas Sirijos suverenumą ir teritorinį vientisumą JAV prezidentas pripažino Sirijos Golano aneksiją“, – Sirijos valstybinė naujienų agentūra SANA citavo vieną Užsienio reikalų ministerijos šaltinį.

Izraelis Golano Aukštumas nuo Sirijos atplėšė per 1967 metų Šešių dienų karą, o 1981-aisiais šią teritoriją aneksavo, bet tarptautinė bendrija to iki šiol nepripažįsta, vildamasi, kad ši teritorija galėtų pasitarnauti kaip galima nuolaida būsimose taikos derybose tarp šalių.

Tačiau praėjusią savaitę D. Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“ netikėtai deklaravo diplomatinės pozicijos pasikeitimą ir pareiškė, kad „po 52 metų laikas Jungtinėms Valstijoms visiškai pripažinti Izraelio suverenitetą Golano Aukštumose“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Krymas yra Rusija ir neatskiriama jos dalis. Laiko tik klausimas kada pasaulis tai pripažins. O po Golano pripažinimo Izraeliui rusai irgi tam turi pilną teisę.

Kaunietis

Kaunietis portretas
Gėdinga,belieka Krymą pripažinti rusams,užėmimas karinę jėgą nesuteikia valdymo teisės.Hedingss USA ir Izraelio elgesys.Todel ir Putinas taip daro,kaip pamokė Hitleris

Realybė

Realybė portretas
Tyli JAV paakalikai Lietuvoje, nesmerkia ir nekomentioja. Įtariu, kad pakalikai baiminasi kad Trampas atiduos Vilniaus kraštą lenkams.
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių