D. Trumpas ir V. Putinas – keistoji pora

  • Teksto dydis:

Prieš penkerius metus vykdamas į Maskvoje vykusį konkursą „Mis Visata“, Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) svarstė, ar pavyks susitikti su Vladimiru Putinu.

„Jeigu pavyks, – tuomet parašė jis tviteryje. – Ar jis taps mano nauju geriausiu draugu?“

Pirmadienį buvęs realybės šou „Mokinys“ vedėjas, tapęs Amerikos prezidentu, susitinka su savo Rusijos kolega, buvusiu KGB agentu. Ir visas pasaulis sau užduoda tokį patį klausimą.

Ant derybų stalo bus klausimų, susijusių su Sirija, kišimusi į JAV prezidento rinkimus ir Ukraina. Tačiau daugiausia dėmesio sulauks asmeninis dviejų lyderių ryšys. D. Trumpas jau seniai reiškia savo susižavėjimą Rusijos lyderiu. O JAV žvalgybos tarnybos teigia, kad V. Putinas nurodė įsikišti į prieš dvejus metus vykusius Amerikos prezidento rinkimus, kad juos laimėtų D. Trumpas.

Kalbant apie temperamentą ir stilių, JAV ir Rusijos prezidentai veikiausiai negalėtų būti labiau skirtingi. D. Trumpas dažnai kalba ekspromtu ir piktai prieštarauja tam, ką sakė jo patarėjai – ar jis pats. O V. Putino niekada nepagausi nepasiruošusio ir jis dažniausiai tik kiek pakelia antakius, kad išreikštų emociją.

Manau, kad su Vladimiru Putinu gerai sutarsime. Tiesiog taip manau.

V. Putinas visą informaciją seka gaudamas storus žvalgybos ataskaitų ir spaudos apžvalgų segtuvus. O D. Trumpo patarėjams, kaip teigiama, sunkiai sekasi priversti jį perskaityti net ir trumpiausias spaudos apžvalgas.

Ir tuo metu, kai Amerikos prezidentas aktyviai reiškia savo nuomonę socialiniuose tinkluose, jo kolega Kremliuje neturi net išmaniojo telefono. Jis pasikliauja vietos žiniasklaida, kad visuomenė žinotų apie jo jausmus.

„Ranka ranką“

Tačiau šie skirtumai nebūtinai neleis jiems užmegzti ryšio. „V. Putinas yra įrodęs, kad moka labai gerai „nuskaityti“ žmogų ir jo charakterį, – sakė Vašingtone veikiančio Bukingso instituto užsienio politikos mokslinė bendradarbė Alina Poliakova, priminusi, kad V. Putinas buvo KGB agentas. – Jis girs D. Trumpą ir mėgins su juo užmegzti „ranka ranką“ stiliaus ryšį. Ir D. Trumpas reaguos į šią taktiką.“

Jeigu taip iš tiesų įvyks, V. Putinas ir D. Trumpas turės ir kai ko panašaus. Abiem lyderiams yra būdingos autoritarinės tendencijos. Po anksčiau šiais metais įvykusio susitikimo su Šiaurės Korėjos lyderiu Kim Jong Unu (Kim Čen Unu) D. Trumpas sakė pavydintis to, kaip „jo žmonės įdėmiai klauso“, kai jis kalba, ir jis norėtų, kad taip darytų ir „mano žmonės“.

Jie abu mėgsta priimti netikėtų, vienašališkų sprendimų, o ne klimpti į detales sprendžiant klausimus su institucijomis ar laikantis valdžių atskyrimo principo.

Ir abu vyrai yra nacionalistai, žadantys savo šalis paversti „vėl didžiomis“. V. Putinas to siekia po nestabilumo, kuris kilo po Sovietų Sąjungos žlugimo. O D. Trumpas to ėmėsi pamatęs, kaip prastėja Amerikos pramonės reikalai.

Jie abu taip pat yra be galo turtingi, nors tai demonstruoja labai skirtingai. Dokumentiniuose filmuose, kuriuos rodo Rusijos valstybinė televizija, pabrėžiamas asketiškas V. Putino gyvenimo būdas. Tačiau jam artimi žmonės yra sukaupę didžiulius turtus ir kritikai sako, kad pats prezidentas turi turto, vertinamo dešimtimis milijardų JAV dolerių.

O D. Trumpas, į savo apartamentus Niujorke kylantis auksiniu liftu, jau tapo savotišku viešo turtų demonstravimo sinonimu. Tiesa, Amerikos žiniasklaida skelbia, kad jo turtas yra vertinamas keliais milijardais JAV dolerių mažiau, nei jis teigia.

„Trenk pirmas“

V. Putinas gimė 1952 metais darbininkų šeimoje tuometiniame Leningrade. Sulaukęs maždaug dvidešimties metų jis prisijungė prie KGB.

O D. Trumpas yra ketvirtasis vaikas iš penkių. Jis gimė turtingo Niujorko nekilnojamojo turto vystytojo šeimoje. Vėliau, kaip jis teigė, tėvas jame suteikė „labai nedidelę paskolą“ – 1 mln. JAV dolerių, kad jis pradėtų savo verslą.

Jaunystėje abu lyderiai dažnai įsiveldavo į muštynes. V. Putinas kartą sakė Leningrado gatvėse išmokęs „trenkti pirmas“. O D. Trumpo muštynes su vidurinės mokyklos klasiokais yra uždokumentavusi JAV žiniasklaida.

Tuo metu, kai devintajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje D. Trumpas augino savo verslo imperiją, Rytų Vokietijos Drezdeno mieste slaptajai tarnybai dirbęs V. Putinas stebėjo, kaip žlunga Sovietų Sąjunga.

D. Trumpo šeima yra jo asmeninio „prekės ženklo“ branduolys. O išsiskyręs V. Putinas itin saugo savo privatumą. Pavyzdžiui, jo dvi dukros beveik niekada nėra buvusios nufotografuotos viešumoje.

D. Trumpas nuo tada, kai iškilo kaip verslininkas, viešina beveik kiekvieną savo gyvenimo aspektą, o pirmajame šio amžiaus dešimtmetyje tapo realybės šou „Mokinys“ vedėju.

Tačiau labai mažai žinoma apie V. Putiną, kuris kilo karjeros laiptais valstybės tarnyboje, o vėliau pakeitė Borisą Jelciną prezidento poste. Visuomenei pateikiami tik informacijos trupiniai apie jo gyvenimą.

Rusų kilmės amerikiečių žurnalistė, rašytoja ir vertėja Masha Gessen (Maša Gesen) yra taikliai apibūdinusi V. Putiną. Jos teigimu, tai „žmogus be veido“.

Ką jie yra sakę vienas apie kitą

Prieš Helsinkyje įvyksiantį susitikimą agentūra AFP pateikia keletą komentarų, ką abu lyderiai yra pasakę vienas apie kitą.

Apie ketinimus siekti tapti Respublikonų partijos kandidatu JAV prezidento rinkimuose paskelbęs D. Trumpas 2015 metų spalį televizijos kanalui CBS pareiškė: „Manau, kad su Vladimiru Putinu gerai sutarsime. Tiesiog taip manau“.

Vėliau sekė apsikeitimas komplimentais. Tų metų gruodį V. Putinas pareiškė: „Jis yra labai iškilus žmogus, neabejotinai talentingas... Jis yra absoliutus prezidentinės rinkimų kampanijos lyderis“.

Ir D. Trumpas netruko grąžinti komplimentą. „Manau, kad jis yra stiprus lyderis, galingas lyderis, – MSNBC televizijai sakė jis. – Kai žmonės tave vadina talentingu, visuomet gera tai girdėti, ypač kai tas žmogus vadovauja Rusijai.“

2016 metų liepą D. Trumpas tviteryje pareiškė, kad V. Putinas jį pavadino „genijumi“. Kai kurie rusai sakė, kad tikslesnis jo pavartoto žodžio vertimas būtų „spalvingas“.

Geresnių santykių viltis

2016 metų lapkritį D. Trumpui netikėtai laimėjus JAV prezidento rinkimus, kuriuos temdė kaltinimai dėl tariamo Rusijos kišimosi į rinkimų procesą, V. Putinas paskambino jo pasveikinti su pergale. Jis išreiškė viltį, kad jie dirbs kartu, kad „ištrauktų JAV ir Rusijos santykius iš jų kritinės būklės“.

Praėjusių metų sausį D. Trumpui pradėjus eiti prezidento pareigas, tarp Vašingtono ir Maskvos tvyro įtampa dėl nesutarimų, susijusių su Sirijos karu, Krymo aneksija, Ukrainos konfliktu ir Iranu.

„Nuostabus“ pirmasis susitikimas

D. Trumpas ir V. Putinas pirmą kartą akis į akį susitiko praėjusių metų liepą, Vokietijoje vykusio Didžiojo dvidešimtuko (G20) šalių viršūnių susitikimo kuluaruose. V. Putinas tuomet žurnalistams sakė: „Tas D. Trumpas, kokį matote per televiziją, labai skiriasi nuo tikrojo D. Trumpo... Turime labai rimto pagrindo manyti, kad galėsime bent jau iš dalies atkurti tą bendradarbiavimo lygį, kurio mums reikia“.

„Gerai išauklėtas“ D. Trumpas

Jie vėl susitiko praėjusių metų lapkritį Vietname vykusio Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) susitikimo kuluaruose. D. Trumpas tuomet sakė, kad po trumpo pokalbio su V. Putinu jį yra apėmęs „labai geras jausmas“, o V. Putinas Amerikos prezidentą pavadino „gerai išauklėtu“.

Ir „rimtai nusiteikęs“

D. Trumpas yra „labai rimtai nusiteikęs žmogus, kuris žino, kaip klausytis žmonių ir reaguoti į jų argumentus“. Taip V. Putinas sakė duodamas interviu vienai Rusijos televizijai šių metų birželį.

Ne, jis nėra mano priešas. Ar jis draugas? Ne, nepažįstu jo gerai... Tačiau galiausiai jis yra konkurentas. Jis atstovauja Rusijai, o aš atstovauju Jungtinėms Valstijoms.

Tai jis pareiškė po to, kai D. Trumpas pasiūlė vėl priimti Rusiją į Didžiojo septyneto (G7) šalių klubą, iš kurio ji buvo pašalinta 2014 metais.

V. Putinas – „konkurentas“

Anksčiau šį mėnesį D. Trumpas žurnalistams sakė esąs pasirengęs susitikimui su V. Putinui, kurį pavadino „konkurentu“.

„Ne, jis nėra mano priešas. Ar jis draugas? Ne, nepažįstu jo gerai... Tačiau galiausiai jis yra konkurentas. Jis atstovauja Rusijai, o aš atstovauju Jungtinėms Valstijoms“, – pareiškė Amerikos prezidentas.

Duokite mums laiko

Likus vos kelioms dienoms iki prezidentų susitikimo vėl prisimintas skandalas dėl tariamo Rusijos kišimosi į Amerikos prezidento rinkimus. JAV dvylika Rusijos žvalgybos pareigūnų apkaltino per 2016 metų prezidento rinkimų kampaniją įsilaužus į demokratės Hillary Clinton (Hilari Klinton) rinkimų štabo kompiuterius. Duodamas interviu britų žiniasklaidai prieš kelias dienas iki šios žinios paskelbimo, D. Trumpas sakė kelsiąs šį klausimą susitikimo su V. Putino metu.

„Neketinu jo kvosti, tačiau... aš tikrai atvirai to paklausiu“, – sakė jis.

Galiausiai D. Trumpas sakė manąs, kad su V. Putinu jie gali užmegzti gerus santykius, jeigu jiems bus duota laiko. „Manau, kad su prezidentu V. Putinu užmegztume gerus santykius, jeigu kartu praleistume laiko. Galiu ir klysti, ... tačiau aš skiriuosi nuo kitų žmonių“, – penktadienį dar būdamas Britanijoje sakė Amerikos prezidentas.

„Nevykstu turėdamas labai daug vilčių, tačiau galime pasiekti stebėtinų dalykų“, – pareiškė D. Trumpas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Sako, Trumputis ruošias Mažuliui taip apie Lietuvą pasakyt: "Mauras savo padarė, mauras turi išeit".

Realybė

Realybė portretas
Nieko švento neturi lietuvos"purvasklaida". Tik negatyvas ir "mantrų " kartojimas. Nuolat loja ant Rusijos ir Trumpo. Juk nuo šių valstybių priklauso visas pasaulis ir jo ateitis. Apgailėtinai žiniasklaida atrodė kai juodino futbolo čempionatą, o jis praėjo puikiai. Tad laikas keisti seną "apgailėtinų nevykėlių plokštelę".

tam apačioj-

tam apačioj-  portretas
Jau tiek milijonu vadina trumpa IDIOTU, kad “Šventam” ir vietos nebeliko. Tas durnius toks kvailas, kad net artimi jam žmones pradeda nuo to asilo nusisukt.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių