D. Trumpas išrinko naująjį FTB direktorių

  • Teksto dydis:

Jungtinių Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pranešė, kad naujuoju Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktoriumi skirs teisininką, buvusį Teisingumo departamento pareigūną Christopherį Wray'ų (Kristoferį Rėjų).

Apie tai pranešta likus dienai iki svarbaus Senato Žvalgybos komiteto posėdžio, kuriame parodymus duos neseniai iš FTB direktoriaus pareigų D. Trumpo atleistas Jamesas Comey (Džeimsas Komis), vadovavęs tyrimui dėl valstybės vadovo rinkimų komandos ryšių su Rusija.

Ch. Wray'us, Vašingtone ir Atlantoje veikiančios teisės firmos „King&Spalding“ partneris, 2003-2005 metų laikotarpiu ėjo generalinio prokuroro pavaduotojo, atsakingo už Teisingumo departamento Baudžiamųjų bylų skyrių, pareigas ir glaudžiai bendradarbiavo su FTB.

„Aš siūlysiu skirti Christopherį A. Wray'ų, nepriekaištingos reputacijos žmogų, naujuoju FTB direktoriumi“, – pranešė D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“. 

„King&Spalding“ firmoje Ch. Wray'us, Jeilio teisės mokyklos alumnas, vadovauja skyriui, kuris atstovauja fiziniams ir juridiniams asmenims civilinėse bylose bei atliekant įmonių vidaus tyrimus.

Dirbdamas Teisingumo departamente, jis padėjo tirti įmonių sukčiavimo atvejus, taip pat dirbo JAV prezidento George'o W.Busho (Džordžo V. Bušo) specialioje kovos su įmonių sukčiavimu darbo grupėje bei vadovavo didžiulio masto sukčiavimo skandalų tyrimui, įskaitant energetikos milžinės „Enron“ bylą.

Ch. Wray'us taip pat padėjo koordinuoti FTB atsaką į 2001 metų rugsėjo 11-osios teroro atakas.

Ketvirtadienį numatytame Senato Žvalgybos komiteto posėdyje J.Comey turėtų paneigti D. Trumpo žodžius, esą buvęs FTB vadovas jam ne kartą sakęs, kad tyrimas jo atžvilgiu nėra atliekamas, pranešė CNN, remdamasi J. Comey artimais šaltiniais.

J. Comey taip pat gali pasakyti, ar D. Trumpas ragino jį nutraukti tyrimą dėl savo buvusio patarėjo nacionalinio saugumo klausimais Michaelo Flynno (Maiklo Flino) ir jo ryšių su Rusija.

Šią politinę dramą dar paaštrino šią savaitę nutekintas slaptas JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) dokumentas, kuriame tvirtinama, kad Rusijos Vyriausioji žvalgybos valdyba (GRU) surengė kibernetinę ataką prieš mažiausiai vieną amerikiečių IT bendrovę ir kitais veiksmais bandė kištis į JAV rinkimų sistemą prieš praėjusių metų prezidento rinkimus.

D. Trumpo administracija, užsimojusi užtvenkti kompromituojančių dokumentų nutekinimo srautą, beveik iškart po NSA ataskaitos paskelbimo pranešė, kad buvo suimta 25-erių metų žvalgybos kontraktininkė Reality Leigh Winner (Realiti Li Viner), kaltinama pažeidusi žvalgybos įstatymus.

Tačiau kol kas nėra jokių konkrečių įrodymų, kad D. Trumpo rinkimų komanda buvo susimokiusi su Maskva.

Vis tik tokia padėtis liūdnai primena praėjusio amžiaus aštuntojo dešimtmečio vadinamąjį Votergeito skandalą, dėl kurio prezidento posto neteko Richardas Nixonas (Ričardas Niksonas).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių