D. Trumpas inicijuos tyrimą dėl įtariamo neteisėto balsavimo rinkimuose

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) trečiadienį pranešė, kad sieks pradėti tyrimą dėl įtariamo masiško neteisėto balsavimo lapkritį vykusiuose rinkimuose.

 

D.Trumpui ir Baltiesiems rūmams nepavyko pateikti kokių nors įrodymų, kurie patvirtintų ne kartą skelbtus prezidento pareiškimus, esą keletas milijonų rinkėjų neturėjo teisės balsuoti jam pergalę atnešusiuose rinkimuose

„Prašysiu pradėti didelį tyrimą dėl rinkėjų sukčiavimo, įskaitant tuos, kas registravosi balsuoti dviejose valstijose, tuos, kurie yra nelegalūs ir net tuos, kurie buvo užregistruoti balsuoti, bet yra mirę (dauguma – jau seniai). Priklausomai nuo rezultatų, sugriežtinsime balsavimo procedūras!“ – parašė D.Trumpas socialiniame tinkle „Twitter“.

D. Trumpas: milijonai žmonių balsavo neteisėtai

Baltieji rūmai antradienį patvirtino, kad prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) įsitikinęs, jog milijonai žmonių neteisėtai balsavo lapkritį vykusiuose rinkimuose, tačiau nepateikė jokių įrodymų šiam savo teiginiui pagrįsti.

Praėjus kelioms valandoms po to, kai D.Trumpas susitikime su Kongreso lyderiais pareiškė, kad neteisėtai balsuoti prezidento rinkimuose galėjo iki 5 mln. žmonių, Baltųjų rūmų atstovas spaudai Seanas Spiceris (Šonas Spaiseris) patvirtino, kad valstybės vadovas iš tiesų taip mano.

„Jis sakė, kad remiantis jo matytais tyrimais, neteisėtai balsuoti galėjo nuo 3 iki 5 milijonų žmonių“, – sakė S.Spiceris.

„Manau, prezidentas jau kurį laiką taip galvoja, remdamasis savo turimais tyrimais ir informacija“, – aiškino jis.

Nėra jokių viešų įrodymų dėl masiško neteisėto balsavimo pernai vykusiuose rinkimuose.

Jei šie kaltinimai būtų įrodyti, tai neabejotinai taptų vienu didžiausių politinių skandalų per JAV istoriją ir katastrofiškai pakirstų pasitikėjimą Amerikos demokratija.

S.Spiceris sakė, kad nepaisant įsitikinimo dėl masiško neteisėto balsavimo, prezidentas respublikonas neabejoja rinkimų rezultatais.

D.Trumpas per prezidento rinkimus gavo maždaug 2,9 mln. balsų mažiau už savo varžovę demokratę Hillary Clinton (Hilari Klinton), tačiau jis laimėjo Rinkikų kolegijoje.

S.Spiceris sakė, kad tarp „tyrimų ir įrodymų“, kuriuos „žmonės“ pateikė D.Trumpui, buvo tyrimas, remiantis kuriuo, 14 proc. balsavusiųjų „nėra Amerikos piliečiai“.

D.Trumpas anksčiau citavo Pew (Pju) tyrimo centro 2012 metų ataskaitą, kurioje buvo teigiama, kad daugiau nei „1,8 mln. mirusių asmenų yra rinkėjų sąrašuose“.

Toje ataskaitoje nebuvo pateikta įrodymų, kad kažkas balsavo šių asmenų vardu.

D.Trumpas taip pat citavo Senosios Dominijos universiteto tyrimą, kuriame teigiama, kad 14 proc. pilietybės neturinčių asmenų sakė, kad jie užsiregistravo balsuoti.

Šis tyrimas buvo atmestas dėl klaidingos metodikos – jame dalyvavo mažiau nei tūkstantis žmonių, be to, nenustatytas ryšis tarp užsiregistravusiųjų balsuoti ir iš tiesų balsavusių asmenų.

Paklaustas, ar Baltieji rūmai gali pradėti tyrimą dėl tokio didelio masto sukčiavimo, S.Spiceris atsakė: „Galbūt pradėsime“.

Paklaustas dar kartą, Baltųjų rūmų atstovas spaudai atsakė: „Viskas įmanoma“.

„Tyrimas nevyksta. Sakiau, jog tai įmanoma. Viskas įmanoma. Tai buvo hipotetinis klausimas“, – sakė jis.

S.Spiceris atsisakė komentuoti, kaip toks sukčiavimas galėtų paveikti demokratiją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių