D. Trumpas nori, kad JAV kariai išeitų iš Sirijos

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) antradienį sakė norintis, kad amerikiečių kariai „išeitų iš Sirijos“, nors kai kurie jo aukščiausio rango pareigūnai tuo pačiu metu akcentavo būtinybę likti šioje šalyje ilgą laiką.

D. Trumpo pastabos buvo pareikštos po praėjusios savaitės komentarų, kad JAV pajėgos netrukus bus išvestos iš Sirijos. Tokia pozicija nesutampa su isteblišmento doktrina, kad pirmalaikis pasitraukimas iš šios karo draskomos šalies turėtų didelių neigiamų pasekmių.

„Mūsų pagrindinė misija kalbant apie Siriją buvo atsikratyti ISIS“, – sakė D. Trumpas, pavartodamas alternatyvų „Islamo valstybės“ (IS) akronimą.

„Mes beveik baigėme vykdyti šią užduotį. Ir labai greitai, koordinuodami su kitais tame rajone, nuspręsime, ką darysime“, – sakė prezidentas. Jis pridūrė: „Noriu išeiti, noriu sugrąžinti mūsų karius namo. Noriu pradėti atkurti mūsų šalį.“

Tačiau D. Trumpui kalbant spaudos konferencijoje su Baltijos šalių lyderiais, karo su IS vadas užsiminė apie kitokį požiūrį.

Generolas Joe Votelas (Džo Votelas), kuris vadovauja pajėgų Centrinei vadovybei, užsiminė, kad JAV turėtų vaidinti ilgalaikį vaidmenį Sirijoje, kalbant apie rajonų, išvaduotų nuo IS okupacijos, stabilizavimą.

„Sunkioji dalis, manau, mūsų laukia ir tai yra šių rajonų stabilizavimas, mūsų laimėjimų konsolidavimas, žmonių sugrąžinimas į jų namus, ilgalaikių atstatymo klausimų sprendimas ir kiti dalykai, kuriuos reikės padaryti“, – sakė J. Votelas.

„Žinoma, kariškiai čia turi vaidmenį, neabejotinai stabilizavimo fazėje“, – pridūrė jis, kalbėdamas Vašingtone įsikūrusiame, konfliktus analizuojančiame ir sprendžiančiame JAV taikos institute (USIP).

Tuo tarpu JAV pasiuntinys koalicijoje prieš IS Brettas McGurkas (Bretas Makgerkas) sakė, kad kova su džihadistais nesibaigė.

Saudo Arabijos pinigai

Pareigūnai sako, kad jau išvaduota 98 proc. didžiulės teritorijos Sirijoje ir Irake, kurią kažkada buvo užėmusi IS, bet grupuotė tebekontroliuoja rajoną palei Eufrato upės slėnį Sirijos rytuose, ir kariškiai neatmeta galimybės, kad kovotojai pradės ilgai truksiantį partizaninį karą.

„Esame toliau nei manėme, kad būsime šiuo metu, bet dar nebaigėme ir turime spręsti kai kuriuos labai sunkius klausimus“, – sakė B. McGurkas.

D. Trumpas sakė, kad pasitars su sąjungininkais, ir užsiminė, kad Saudo Arabija galėtų apmokėti JAV karių buvimą ten.

„Saudo Arabija labai suinteresuota mūsų sprendimu. Ir aš pasakiau: „Na, žinote, jūs norit, kad mes liktume, (tai) galbūt  jums teks mokėti“, – sakė jis.

Kitas mažėjančio D. Trumpo susidomėjimo Sirija ženklas buvo jo sprendimas sustabdyti 200 mln. dolerių (162,5 mln. eurų) JAV lėšų iš IS atkovotiems rajonams Rytų Sirijoje stabilizuoti. Apie tai pranešė laikraštis „The Wall Street Journal“.

„Prezidentas mums labai aiškiai sakė, jog visa, ką darome, turi būti nuolat tikrinama ... Dėl šių 200 mln. dolerių aiškinamės, kur juos galima išleisti veiksmingiausiai“, – sakė B. McGurkas.

Numanomas D. Trumpo noras pasitraukti iš chaoso apimtos Sirijos prieštarauja naujai JAV strategijai, kurią sausio mėnesį paskelbė tuometinis valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas). Šiuo metu jis jau yra atleistas.

R. Tillersonas teigė, jog JAV pajėgos turi likti Sirijoje, kad sutrukdytų IS ir „al Qaeda“ grįžti, ir kad Iranas neturėtų galimybės „toliau stiprinti savo pozicijų Sirijoje“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
Ar tikrai.Gal viena syki pradesit mastyt.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių