D. Trumpas pagyrė Kiniją ir Rusiją už pritarimą sankcijoms Šiaurės Korėjai

  • Teksto dydis:

Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) šeštadienį palankiai įvertino Kiniją ir Rusiją už tai, kad jos palaikė JAV pateiktą rezoliuciją dėl sankcijų griežtinimo Šiaurės Korėjai, ir pareiškė „vertinąs“ jų atstovų balsavimą.

„Prezidentas vertina Kinijos ir Rusijos bendradarbiavimą užtikrinant šios rezoliucijos priėmimą“, – nurodoma Baltųjų rūmų pranešime, paskelbtame po vieningo balsavimo Jungtinių Tautų Saugumo Taryboje už radikalias priemones.

„Jis ir toliau dirbs su sąjungininkais ir partneriais, kad būtų stiprinamas diplomatinis ir ekonominis spaudimas Šiaurės Korėjai, jog baigtųsi jos grėsmę keliantis ir destabilizuojantis elgesys“.

Kinija ragina grįžti prie derybų stalo

Kinijos užsienio reikalų ministras Wang Yi (Vang Ji) sekmadienį paragino Šiaurės Korėjos diplomatijos vadovą laikytis Jungtinių Tautų rezoliucijų ir liautis provokavus „tarptautinės bendruomenės gerą valią“ raketų paleidimais bei branduoliniais bandymais.

Wang Yi su žurnalistais kalbėjosi pasibaigus jo susitikimui su Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministru Ri Yong Ho (Li Jong Ho) Maniloje vyksiančio saugumo forumo kuluaruose. Keliomis valandomis anksčiau JT vienbalsiai pritarė naujoms sankcijoms Pchenjano atžvilgiu, kuriomis siekiama jį nubausti už intensyvinamas branduolinę bei raketinę programas.

Kinijos užsienio reikalų ministrų teigimu, per intensyvų pokalbį su kolega jis paragino Šiaurės Korėją likti ramią. Jis teigė raginęs Ri Yong Ho „nepažeisti JT sprendimo ir neprovokuoti tarptautinės bendruomenės geros valios raketų paleidimais ar branduoliniais bandymais“.

Wang Yi taip pat paragino JAV bei Pietų Korėją „liautis didinus įtampą“ ir teigė, kad visos pusės turėtų sugrįžti prie derybų stalo.

Anksčiau sekmadienį Kinijos diplomatijos vadovas kreipėsi į kitas valstybes ir paragino pratęsti šešiašales derybas tarp Šiaurės Korėjos, JAV, Rusijos, Japonijos, Pietų Korėjos bei Pekino.

„Mūsų tikslas yra sugrąžinti į derybas (Korėjos) pusiasalio branduolinę problemą bei derybų keliu surasti sprendimą, kad pusiasalis atsikratytų branduolinio ginklo, ir pusiasalyje įsivyrautų taika“, – pareiškė jis.

Iš tų derybų Pchenjanas pasitraukė 2009-aisiais, protestuodamas prieš tai, kad jos didelio nuotolio raketos paleidimą pasmerkė tarptautinė bendruomenė. Praėjusį mėnesį Šiaurės Korėja paleido dvi tarpžemynines balistines raketas, galinčias pasiekti žemyninę JAV dalį.

JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas (Reksas Tilersonas) yra sakęs, kad jo šalis nori kalbėtis su Pchenjanu, tačiau, jo manymu, derybos nebūtų produktyvios, jei Pchenjanas neatsisakys savo noro turėti branduolinių ginklų.

Wang Yi pranešime buvo pakartotas „dvigubo nutraukimo“ pasiūlymas: raginimas Šiaurės Korėjai nutraukti savo branduolinės programos vystymą, o JAV ir Pietų Korėjai – atsisakyti bendrų karinių pratybų. Kinų pranešime teigiama, kad tai būtų geriausias būdas numalšinti įtampą ir sukurti sąlygas naujoms deryboms.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ir taip būna

Ir taip būna portretas
Asilą CHA CHA CHA lokys Miša taip pat patratino. Jam nėra kuo pasigirti ir nėra ko džiaugtis.

gali

gali portretas
jankiai kiek nori siautėti, o Š.Korėja jau pasigamino atominius ginklus ir yra saugi nuo agresorių

Emilis

Emilis portretas
Taip ir reikia diplomatiškai su Kremliumi kalbėtis. Girti už sankcijas Šiaurės Korėjai ir skelbti sankcijas Maskvai už Gruzijos, Ukrainos teritorijų okupacijas.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių