D. Trumpas piktinasi atsidūręs tyrimo dėl Rusijos taikiniu

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį piktai sureagavo į pranešimus, kad jis yra tapęs baudžiamojo tyrimo taikiniu, vadindamas šį procesą prieš jį nukreipta „raganų medžiokle“, vykdoma kelių „labai blogų“ žmonių.

D. Trumpas į pranešimus, kad yra tiriamas jo galimas trukdymas teisingumui, sureagavo jam būdinga „išdegintos žemės“ taktika: kaltino istorinio masto netinkamu elgesiu ir reiškė abejones jam kaltinimus metusių asmenų sąžiningumu.

„Jūs stebite didžiausią RAGANŲ MEDŽIOKLĘ per visą Amerikos politikos istoriją – ją vykdo keli labai blogi ir priešiški žmonės“, – parašė prezidentas socialiniame tinkle „Twitter“ ketvirtadienio rytą.

D. Trumpas tiesiogiai nepaminėjo, kad atliekamas tyrimas dėl jo galimo trukdymo teisingumui. Jei tokie kaltinimai pasitvirtintų, prezidentui gresia apkalta. Visgi D.Trumpas ir nepaneigė, kad jis yra vienas iš nedaugelio pareigas einančių šios šalies vadovų, tapusių baudžiamojo tyrimo subjektu.

„Jie išgalvojo istoriją apie ryšius su rusais, nerado jokių įrodymų, tad dabar jie tęsia su netikra istorija apie trukdymą teisingumui. Gražu“, – rašė D. Trumpas.

Vos sausį prie JAV vairo stojusį prezidentą jau persekioja įvairūs kaltinimai. Tyrimus dėl galimo Rusijos įsikišimo į 2016-ųjų šalies vadovo rinkimus siekiant sudaryti palankias sąlygas D. Trumpo pergalei ir rusų pareigūnų ryšių su respublikono komanda vykdo ir Kongresas, ir Federalinis tyrimų biuras (FTB).

FTB tyrimas, prezidentui gegužės 9-ąją netikėtai atleidus jo direktorių Jamesą Comey (Džeimsą Komį), atsidūrė paskirto specialiojo prokuroro Roberto Muellerio (Roberto Miulerio) rankose. Jis daugiau dėmesio nutarė skirti kaltinimams, kad D. Trumpas galėjo trukdyti teisingumui.

Specialusis prokuroras tiria naujus kaltinimus, paremtus paties D. Trumpo pareiškimu, kad jis atleido J. Comey dėl su Rusija susijusio tyrimo, ir prielaidų, kad jis prašė kelių aukšto rango žvalgybos pareigūnų padėti jam palankia linkme pasukti tą tyrimą.

Ketvirtadienio vakarą laikraštis „The Washington Post“ informavo, kad R.Muellerio komanda taip pat tiria D. Trumpo žento ir patarėjo Jaredo Kushnerio (Džaredo Kušnerio) verslo sandorius bei finansus.

Išplėstas tyrimas dėl ryšių su Rusijos pareigūnais gali turėti itin skaudžių pasekmių D. Trumpo prezidentavimui – artimiausi jo patarėjai gali tapti liudytojais ir taip dar labiau pabloginti politinę atmosferą Vakarų sparne.

Ketvirtadienį JAV viceprezidentas Mike'as Pence'as (Maikas Pensas) pasisamdė asmeninį advokatą Richardą Culleną (Ričardą Kaleną). Šis teisininkas dalyvavo tiriant Irano ir kontrų bei Votergeito skandalus, taip pat 2000-aisiais perskaičiuojant balsus Floridoje.

Dar viena krizė Baltuosius rūmus sukrėtė trečiadienį, kai D. Trumpas šventė savo 71-ąjį gimtadienį. Vienas prisiekęs jo kritikas trečiadienį pradėjo šaudyti į amerikiečius įstatymų leidėjus, susirinkusius į treniruotę prieš labdaringas beisbolo rungtynes, ir sunkiai sužeidė aukšto rango respublikonų kongresmeną Steve'ą Scalise'ą (Stivą Skalisą).

Po šio įvykio D. Trumpas kreipėsi į piliečius aiškiai atidėjęs į šalį politines pažiūras.

Atsisakęs savo įprastos retorikos apie Vašingtono „pelkę“, šalies prezidentas skatino palaikyti politikus ir paragino visus amerikiečius būti vieningus.

„Galime būti skirtingi, bet veikti dorai ir tokiais kaip šie laikais, prisimindami, kad kiekvienas mūsų šalies sostinėje tarnaujantis žmogus yra čia, nes, pirmiausia, jie myli savo šalį“, – sakė D. Trumpas.

Tačiau naujausios jo tviterio žinutės gana aiškiai rodo, kad vėl grįžtama prie Rusijos skandalo.

„Neatleistinas ir nelegalus“

D. Trumpas įnirtingai neigia esąs kaip nors susijęs su Maskva.

Tačiau pajutę grėsmę D. Trumpo sąjungininkai ėmė pulti specialųjį prokurorą ir abejoti jo patikimumu, nors R.Muelleris yra pelnęs griežto ir gerbiamo įstatymų sergėtojo reputaciją. Jis vadovavo FTB, kai JAV prezidentas buvo George'as W. Bushas (Džordžas V.Bušas).

Baltuosiuose rūmuose netgi buvo kalbama, kad D. Trumpas atleis specialųjį prokurorą.

Trečiadienį prezidento asmeninis advokatas Marcas Kasowitzas (Markas Kasovicas) užsiminė, kad FTB nutekino savo baudžiamojo tyrimo detalių. Visgi įrodymais šio savo teiginio jis nepagrindė.

„FTB informacijos nutekinimas apie prezidentą yra siaubingas, neatleistinas ir nelegalus“, – teisininką citavo jo atstovas.

D. Trumpas taip pat užsipuolė ir savo prezidento rinkimų varžovę Hillary Clinton (Hilari Klinton).

„Kodėl Hillary Clinton šeimos ir demokratų ryšių su Rusija niekas netiria, o mano neegzistuojančius ryšius tiria?“ – piktinosi JAV prezidentas.

„Sukčiuvienė H (H. Clinton) plaktuku daužė telefonus, „balino“ elektroninius laiškus, jos vyras susitiko su generaline prokurore prieš pat jai panaikinant įtarimus, o jie kalba apie trukdymą (teisingumui)?“ – rašė jis.

Keli aukšto rango žvalgybos pareigūnai sutiko būti apklausti R. Muellerio komandos, pranešė „The Washington Post“ ir „The New York Times“.

„The Washington Post“ citavo penkis žmones, turinčius informacijos apie tas apklausas. Jų teigimu, tarp asmenų, sutikusių duoti parodymus, yra nacionalinės žvalgybos direktorius Danielis Coatsas (Danielis Koutsas), Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) vadovas Mike'as Rogersas (Maikas Rodžersas) ir neseniai atsistatydinęs jo pavaduotojas Richardas Ledgettas (Ričardas Ledžetas).

J. Comey praėjusią savaitę duodamas parodymus Kongrese sakė, kad prieš atleisdamas jį iš FTB direktoriaus pareigų D.Trumpas darė jam spaudimą nutraukti tyrimą dėl buvusio nacionalinio saugumo patarėjo Michaelo Flynno (Maiklo Flino). Pastarasis buvo pašalintas iš posto po 24 dienų nuo darbo šiose pareigose pradžios už tai, kad netinkamai informavo apie savo susitikimus su Rusijos ambasadoriumi.


Šiame straipsnyje: Donaldas TrumpasRusijaJAV

NAUJAUSI KOMENTARAI

Osvaldas

Osvaldas portretas
Putinas nesipyktina, kad Trampas pyktinasi.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių