D. Trumpas pirmą kartą susitinka su NATO šalių vadovais

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) ketvirtadienį Briuselyje atvyko į NATO būstinę į pirmąjį savo susitikimą su kadaise „atgyvenusiu“ jo vadinto Aljanso šalių lyderiais.

Kaip buvo numatyta, D. Trumpas atidengė memorialą JAV rugsėjo 11-osios teroro išpuolio aukoms ir NATO 5-ajam straipsniui, užtikrinančiam kolektyvinę gynybą, pažymėti. Vėliau jis pietaus su savo kolegomis iš 27 valstybių.

Pagerbė Mančesterio aukas

D. Trumpas piktinosi, kad Jungtinėse Valstijose buvo nutekinta informacijos apie savižudžio mirtininko išpuolį Mančesteryje, pareiškė, kad tai „kelia didelį nerimą“ ir perspėjo, kad kaltiesiems gresia teisinis persekiojimas.

Prieš tai Didžiosios Britanijos ministrė pirmininkė perspėjo jį, kad Laikytų informaciją „saugiai“.

„Jokių kitų santykių mes nepuoselėjame labiau nei Specialius santykius tarp Jungtinių Valstijų ir Jungtinės Karalystės“, – sakoma Baltųjų rūmų paskelbtame pareiškime, kuriuo D. Trumpas palaikė Th. May.

Britanijos vyriausybė išreiškė pasipiktinimą dėl informacijos apie Mančesterio teroro atakos tyrimą nutekinimo. Buvo paviešintos ir 22 gyvybes nusinešusio sprogmens dalys.

Atvykusi į Briuselį, Th. May pareiškė, kad žvalgybos duomenų dalijimasis su JAV buvo „grindžiamas pasitikėjimu“.

Ji sakė žurnalistams, kad „paaiškins prezidentui (Donaldui) Trumpui, jog žvalgybos informacija, kuria dalinasi mūsų teisėsaugos agentūros, turi likti saugi“.

Vėliau atvykęs į 1,2 mlrd. dolerių kainavusią centrinę Aljanso būstinę, D. Trumpas pakvietė NATO lyderius tylos minute pagerbti žuvusiuosius per teroro ataką Mančesteryje, kurią jis pavadino „žiauria ir pikta ataka prieš mūsų civilizaciją“.

Savo pareiškime D. Trumpas, kuriam ir namie pakanka rūpesčių dėl duomenų nutekinimo iš teisėsaugos įstaigų, nurodė, kad „įtariamas nutekinimas iš mūsų vyriausybės agentūrų kelia labai didelį nerimą“.

„Tie nutekinimai vyksta gana ilgą laiką, ir mano administracija imsis to iš esmės, – sakė jis. – Jautrios informacijos nutekėjimai kelia rimtą grėsmę mūsų nacionaliniam saugumui“.

„Aš nurodžiau Teisingumo departamentui ir kitoms atitinkamoms agentūroms išsamiai išnagrinėti tą nutekinimą, – sakė D. Trumpas. – Prireikus, nusižengėlis bus persekiojamas visa įstatymo apimtimi“.

„(Britanijos) ministre pirmininke (Theresa) May (Tereza Mei), visos šalys čia šiandien liūdi su jumis ir jus palaiko“, – pareiškė savo kalboje D.Trumpas, prašydamas pagerbti šios „žvėriškos atakos“ aukų atminimą ir jų šeimas tylos minute.

„Pastaroji ataka Mančesteryje Jungtinėje Karalystėje parodo blogio, su kuriuo mes susiduriame per terorizmą, galią“, – sakė jis.

„Nekaltos mergaitės, daugelis kitų baisiai nužudytų, sunkiai sužeistų per koncertą – nuostabūs žmonės, turėjo nuostabiausių galimybių, atplėšti nuo artimųjų amžiams“, – kalbėjo D.Trumpas.

Dėmesys terorizmui

Amerikos lyderis kritikavo NATO sąjungininkes, kurios, pasak jo, daug metų išsisukinėjo nuo išlaidų gynybai ir yra skolingos Jungtinėms Valstijoms dideles pinigų sumas.

„Dvidešimt trys iš 28 valstybių narių vis dar nemoka tiek, kiek privalėtų mokėti ir turėtų mokėti už savo gynybą“, – sakė D. Trumpas.

„Tai neteisinga Jungtinių Valstijų mokesčių mokėtojų atžvilgiu. Daugelis šių valstybių per praėjusius metus yra įsiskolinusios dideles pinigų sumas“, – pridūrė jis.

Susitikime D. Trumpas paragino Aljansą aktyviau imtis spręsti terorizmo ir imigracijos, taip pat Rusijos grėsmės problemas.

„Ateities NATO turi didelį dėmesį skirti terorizmui ir imigracijai, taip pat grėsmei iš Rusijos bei NATO rytinėms ir pietinėms sienoms“, – kalbėjo JAV lyderis, atidengdamas rugsėjo 11-osios teroro išpuolio Jungtinėse Valstijose memorialą naujojoje NATO būstinėje Briuselyje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

LT

LT portretas
ISIS apginkluoja rusija .....kaip ruselius Sirijoje apsupa islamistai ....rusai pabega is tanku ..sunkvezimiu ar is beteeru...,o islamistai ..akivaizdziai netrukdo pabegti!!!!

...

... portretas
Ginklavot afganus prieš sovietus, dabar nuo jų tenka patiems gintis... ir taip visur: o kas ISIS apginklavo?..

To gal nematykim

To gal nematykim portretas
Ponai NATO galingieji vadovai,o kaip ten su MOSULU praejusi spali duoti duoti pazadai.....trys menesiai ir viskas, Pazadetas Gyvybes kelias moterim ir vaikam kaip ALEPE ? Ir ka ?
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių