D. Trumpas pristatė savo mokesčių reformą

  • Teksto dydis:

Trečiadienį pristatyta ilgai laukta Jungtinių Valstijų prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) mokesčių reforma, pagal kurią siūloma gerokai mažinti mokesčius tiek verslui, tiek ir gyventojams.

Tačiau ambicingi prezidento administracijos planai kelia nerimą įstatymų leidėjams, kurie nuogąstauja dėl augančios biudžeto deficito. Būtent dėl to kyla grėsmė, kad Kongresas gali nepalaikyti prezidento pasiūlymų.

JAV administracija tikisi, kad Kongresas kaip galima greičiau patvirtins mokesčių reformą. Tačiau analitikai mano, kad toks planas susidurs kliūtimis, nes Kongresas yra itin susiskaldęs fiskalinės politikos ir augančio deficito klausimais.

Itin ženkliai JAV valdžia siūlo mažinti maksimalų pelno mokesčio tarifą – nuo 35 iki 15 proc. tačiau ekspertai paskaičiavo, kad sumažinus pelno mokestį 20 procentinių punktų, per ateinant dešimtmetį JAV biudžeto deficitas padidės net 2 trln. JAV dolerių.

JAV vyriausybė mano, kad ūkio augimas padidins valdžios pajamas. Tačiau ekonomistai pabrėžia, kad nėra to įrodymų, sprendžiant iš ankstesnių pastangų.

Remiantis valdžios planu, ketinama mažinti mokesčius investicijoms ir nekilnojamajam turtui. Ši plano dalis yra skirta pasiturintiems žmonėms. Tačiau valdžia pabrėžia, kad svarbiausias reformas tikslas yra padėti viduriniajai klasei, o ne turtingiesiems.

Remiantis JAV administracijos planais, gyventojų pajam mokesčio tarifų skaičių ketinama sumažinti nuo septynių iki trijų – 10, 25 ir 35 proc. Tokiu atveju susituokusioms poroms metinės neapmokestinamos pajamos padvigubėtų iki 24 tūkst. JAV dolerių

Valdžia taip pat žada šeimoms paramą, susijusią su vaiko priežiūra, nors kaip tai bus padaryta kol kas nedetalizavo.

Pasak iždo sekretoriaus Steveno Mnuchino (Stiveno Mnučino), valdžia siekia supaprastinti apmokestinimą ir padėti viduriniosios klasės amerikiečiams. Tokių amerikiečių metinės pajamos šiek tiek viršija 50 tūkst. JAV dolerių.

Pasak S. Mnuchino, valdžia taip pat ketina supaprastinti pajamų deklaravimo ir mokesčių mokėjimo procesą. „Mūsų tikslas yra supaprastinti pajamų mokesčio mokėjimą. Mes manome, kad dauguma amerikiečių turėtų gebėti pasiskaičiuoti savo mokesčius ant didelio atviruko“, – sakė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
LAIKAS ir Lietuvai kardinaliai mokesčių sistemą pertvarkyt.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių