D. Trumpas sulaukė Prancūzijos prezidento atkirčio

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) šeštadienį atsikirto JAV prezidentui Donaldui Trumpui (Donaldui Trampui), kai šis netiesiogiai sukritikavo Paryžiaus ir kitų Europos šalių imigracijos politiką.

„Niekada nėra gerai rodyti bent menkiausią nepasitikėjimą draugiška šalimi“, – sakė F. Hollande'as.

„Aš šitaip su draugiška šalimi nesielgiu ir prašau Amerikos prezidento nesielgti taip su Prancūzija“, – socialistas lyderis pareiškė Paryžiuje per kasmetinės žemės ūkio parodos atidarymą.

Gindamas savo prieštaringai vertinamą griežtą politiką imigrantų atžvilgiu D. Trumpas yra sukritikavęs Prancūziją, Švediją ir Vokietiją.

„Žiūrėkit, kas dedasi Švedijoje. Žiūrėkit, kas dedasi Vokietijoje. Žiūrėkit, kas nutiko Prancūzijoje. Pažiūrėkit į Nicą ir Paryžių“, – penktadienį jis savo konservatyviesiems šalininkams per mitingą netoli Vašingtono.

Paryžiui D. Trumpas skyrė ypatingą dėmesį ir papasakojo apie vieną savo draugą, kuris anksčiau esą kasmet lankydavosi Prancūzijos sostinėje.

„Turiu vieną draugą. Jis labai įtakingas vyrukas. Jis myli Šviesų miestą“, – sakė prezidentas.

Susitikęs su tuo draugu po kelerių metų pertraukos D. Trumpas paklausė, kaip dabar atrodo Paryžius.

„Paryžius? Aš ten nebevykstu. Paryžius nebėra Paryžius“, – jo žodžius citavo D. Trumpas – Jis ketverius ar penkerius metus ten nesilankė.“

Griežtesnė ginklų kontrolė

Paklaustas apie šiuos komentarus, F. Hollande'as sakė, kad neseniai telefonu kalbėjosi su D. Trumpu, ir šis tvirtino „mylintis“ Paryžių ir Prancūziją.

„Taigi, įsivaizduoju, kad jis galvoja būtent taip. Jeigu jis taip galvoja, tikiuosi, kad tai pasakys“, – saka Prancūzijos lyderis.

„Laimei, jau kelis mėnesius amerikiečiai turistai gausiai sugrįžta, nes jie mato“ Prancūzijos valdžios dedamas „reikšmingas pastangas užtikrinti saugumą“.

„Ir nenoriu lyginti, bet čia necirkuliuoja jokie ginklai. Čia nėra žmonių, paimančių ginklus, kad šaudytų į minią“, – pridūrė F. Hollande'as, turėdamas omenyje, kad Prancūzijos šaunamųjų ginklų kontrolės įstatymai griežtesni nei Jungtinių Valstijų.

Teroro atakų pakurstyta baimė pastaruosius dvejus metus buvo pastebimai sumažinusi į Paryžių atvykstančių turistų.

2015 metų lapkričio 13 d. Paryžiuje džihadistų judėjimo ginkluoti užpuolikai ir mirtininkai sprogdintojai atakavo Paryžiaus barus, restoranus, koncertų rūmus ir nacionalinį stadioną „Stade de France“. Šios atakos nusinešė iš viso 130 žmonių gyvybių.

Dešimčia mėnesių anksčiau du džihadistai įsiveržė į satyrinio savaitraščio „Charlie Habdo“ redakciją Paryžiuje ir nušovė dvylika jo darbuotojų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių