Didžiojoje Britanijoje viešintis D. Trumpas griežtai supliekė Th. May strategiją

  • Teksto dydis:

Su vizitu į Didžiąją Britaniją atvykęs JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pažėrė kandžios kritikos ministrės pirmininkės Theresos May (Terezos Mei) „Brexit“ strategijai, o aktyvistai tuo tarpu rengiasi masiniam penktadienio protestui prieš Amerikos lyderį.

Britaniją D. Trumpas neįprastai užsipuolė duodamas interviu bulvarinio laikraščio „The Sun“ penktadienio numeriui. Jis sakė, kad Th. May planas dėl Britanijos ryšių su Europos Sąjunga po „Brexit“ „turbūt pražudys“ laisvosios prekybos susitarimo su Jungtinėmis Valstijomis perspektyvas.

D. Trumpas taip pat sakė, kad buvęs britų užsienio reikalų sekretorius Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), kuris šią savaitę atsistatydino protestuodamas prieš „Brexit“ planą ir yra laikomas potencialiu varžovu Th. May, būtų „puikus ministras pirmininkas“.

Prezidentas pridūrė, kad Londono meras Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas), davęs leidimą protestuotojams penktadienį prie britų parlamento iškelti D. Trumpą su sauskelnėmis vaizduojantį didžiulį balioną, kovodamas su nusikalstamumu „dirba siaubingai“.

Dėl šių komentarų JAV ir Britanijos „ypatingi santykiai“ nusiris į naują duobę, o D. Trumpo derybos su Th. May jos užmiesčio rezidencijoje Čekerse, planuojamos vėliau penktadienį, bus itin keblios.

Ketvirtadienį pradėjęs keturių dienų vizitą Britanijoje, D. Trumpas – didelis „Brexit“ šalininkas – „The Sun“ sakė pataręs Th. May iš ES išstoti kitaip, bet ji jo patarimus ignoravusi.

„Būčiau padaręs visai kitaip. Iš tiesų pasakiau Theresai May, kaip reikia daryti, bet ji nesutiko, ji manęs nesiklausė. Ji norėjo eiti kitu keliu. Aš iš tikrųjų pasakyčiau, kad ji turbūt nuėjo į priešingą pusę. Tai puiku. Ji turėtų derėtis geriausiai, kaip tik moka. Bet labai gaila dėl to, kas vyksta“, – sakė jis.

Turėdamas omenyje ketvirtadienį britų vyriausybės bendrais bruožais pristatytą planą, pagal kurį Britanija siektų išlaikyti tvirtus prekybinius ryšius su ES, D. Trumpas sakė: „Susitarimas, kurį ji nori sudaryti, labai skiriasi nuo to, dėl kurio balsavo žmonės.“

„Tai ne tas susitarimas, kuris buvo referendume. Pastarąsias tris dienas tik tai ir girdžiu. Žinau, kad pas juos buvo daug atsistatydinimų. Tad daugeliui žmonių tai nepatinka“, – pridūrė JAV prezidentas.

Th. May vyriausybėje dėl minimo plano kilo griežtosios „Brexit“ linijos šalininkų maištas, įskaitant B. Johnsono ir „Brexit“ sekretoriaus Davido Daviso (Deivido Deiviso) atsistatydinimą šią savaitę, tačiau nuosaikieji ir didelės kompanijos reiškė pritarimą.

„Pražudys susitarimą“

Th. May tvirtino, kad pagal jos „Brexit“ planą Britanija galės pati sudarinėti pelningus prekybos susitarimus su tokiomis šalimis kaip JAV, kai jos šalis kitų metų kovą išstos iš ES.

Ji spaudė D. Trumpą dėl tokio susitarimo per iškilmingą ketvirtadienio vakarienę Blenimo rūmuose, kuriuose yra gimęs Antrojo pasaulinio karo laikais Britanijai vadovavęs ministras pirmininkas Winstonas Churchillis (Vinstonas Čerčilis).

„Brexit“ sukuria galimybę pasiekti laisvos prekybos susitarimą, kuriantį darbo vietas ir (skatinantį) augimą čia, JK, ir ... Jungtinėse Valstijose“, – sakė ji.

Tačiau D. Trumpo komentaras prilygo šaltam dušui.

„Jei jie sudarys tokį susitarimą, mes turėsime reikalų su Europos Sąjunga, o ne su JK, tad tai turbūt pražudys susitarimą“, – sakė jis.

D. Trumpas į Britaniją atskrido ketvirtadienį vakare, Briuselyje išbaręs NATO sąjungininkes dėl menkų jų išlaidų gynybai.

Prezidentas nakvojo JAV ambasadoriaus rezidencijoje Londono Regento parke, kurią policija apjuosė laikinomis tvoromis. Už jų triukšmavo demonstrantai.

Baltųjų rūmų atstovė Sarah Sanders (Sara Sanders) vėliau žurnalistams sakė, kad D. Trumpas yra „dėkingas už nuostabų priėmimą“ Britanijoje.

„Prezidentui labai patinka ministrė pirmininkė May, jis ją labai gerbia. Kaip jis sakė savo interviu „The Sun“, ji „labai geras žmogus“ ir jis „niekada nepasakė apie ją nieko bloga“, – teigė atstovė.

„Baimės politika“

D. Trumpo ir Th. May penktadienio darbotvarkėje yra numatytos diskusijos apie santykius su Rusija. Pirmadienį D. Trumpas Suomijos sostinėje Helsinkyje susitiks su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.

Th. May vyriausybė kaltina Rusiją dėl nervus paralyžiuojančios medžiagos panaudojimo Anglijos Solsberio mieste. Maskva kaltinimus neigia, o D. Trumpas nėra užsiminęs, kad ketintų iškelti šį klausimą per susitikimą su V. Putinu.

Vėliau penktadienį JAV prezidentas nuvyks į Vindzoro rūmus išgerti arbatos su karaliene Elizabeth II (Elzbieta II).

Tuomet JAV prezidentas ir pirmoji ponia Melania (Melanija) nuvyks į Škotiją, kur privačiai praleis savaitgalį. Prezidento velionė motina yra kilusi iš Škotijos; ten jam priklauso du prabangūs golfo laukai.

Škotijoje jo taip pat laukia protestuotojai.

Nors prezidento darbotvarkė buvo sudaryta siekiant išvengti bet kokių svarbių renginių Londone, Britanijos sostinėje penktadienį rengiama masinė demonstracija ir mitingas. Bendrai šalyje rengiamos kelios protesto akcijos; vieną iš jų organizuoja operos dainininkų grupė.

Prie Britų parlamento Londone į orą iškils didžiulis balionas, vaizduojantis D. Trumpą kaip verkiantį kūdikį su sauskelnėmis.

Sutelktinį finansavimą turinti iniciatyva buvo praminta „Kūdikiu Trumpu“ (Trump Baby).

Balionui leidimą davė S. Khanas, kuris kelis kartus surėmė ietis su D. Trumpu, šiam paskelbus žinučių su netiksliais faktais apie virtinę 2017 metų teroro atakų Britanijoje.

Pasak D. Trumpo, S. Khanas „labai blogai dirbo dėl terorizmo“ ir „nebuvo svetingas vyriausybei, kuri yra labai svarbi“.

„Jam gal ir nepatinka dabartinis prezidentas, bet aš atstovauju Jungtinėms Valstijoms“, – sakė D. Trumpas.

Anksčiau S. Khanas ragino londoniečius pagrindinėje penktadienio demonstracijoje protestuoti „taikiai ir su gera nuotaika“. Pasak mero, siunčiama žinia yra platesnė nei D. Trumpas.

„Žinau, kad londoniečiai ryžtingai nepritaria baimės ir nevilties politikai. JAV visuomet palaikė mus kaip tolerancijos, atvirumo ir pagarbos švyturys“, – sakė jis.

„Tačiau ypatingi santykiai reiškia, jog mes vienas iš kito tikimės aukščiausių standartų, ir tai taip pat reiškia kalbėjimą, kai galvojame, kad mūsų branginamoms vertybėms iškilo grėsmė“, – pridūrė jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Trampas į Europą atvyko įsijautęs į Aukso ordos chaną... todėl jam ir Š.Korėjos tvarka patinka.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių