D. Trumpas vadovaus lėktuvnešio „USS Gerald R. Ford“ perdavimo laivynui ceremonijai

  • Teksto dydis:

JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trumpas) šeštadienį dalyvaus 12,9 mlrd. dolerių (11,1 mlrd. eurų) kainavusio lėktuvnešio „USS Gerald R. Ford“ oficialaus perdavimo laivynui ceremonijoje, įvyksiančioje po daugelio atidėliojimų ir smarkiai išaugus projekto kainai.

D.Trumpas, kuris taip pat yra JAV ginkluotųjų pajėgų vyriausiasis vadas, atvyks į Norfolko karinio laivyno bazę Virdžinijoje. Ten jis vadovaus ceremonijai, per kurią „USS Ford“, pirmasis iš naujos kartos Amerikos atominių lėktuvnešių, bus priimtas į karines jūrų pajėgas ištarus žodžius: „Užimkite vietas mūsų laive ir prikelkite jį gyvenimui.“

Šį laivą D.Trumpas jau yra aplankęs kovą ir pristatė jame savo planus stiprinti Jungtinių Valstijų kariuomenę. Duodamas interviu žurnalui „Time“ prezidentas išsakė pastabą, kad laivynui derėtų grįžti prie tradicinių naikintuvus paleidžiančių garo katapultų, nes kai kurios ir moderniausių sistemų ir technologijų, panaudotų „USS Ford“, „kainuoja šimtais milijonų dolerių daugiau ir nėra geros“.

Naujasis lėktuvnešis buvo pradėtas statyti 2009 metais ir turėjo būti baigtas 2015-ųjų rugsėjį bei kainuoti 10,5 mlrd. dolerių. Šio projekto trukmės ir kainos padidėjimą laivynas aiškino būtinybe įdiegti laive modernias sistemas ir technologijas, tokias kaip elektromagnetinė naikintuvų ir bepiločių skraidyklių paleidimo sistema, pakeisianti ankstesnes garo katapultas.

Laivo antstatas taip pat mažesnis ir yra patrauktas laivagalio link, kad būtų galima greičiau papildyti orlaivių degalų ir ginklų atsargas bei juos paleisti. Branduolinės jėgainės, leisiančios plaukti daugiau kaip 30 mazgų kreiseriniu greičiu, kuro atsargų turi pakakti 20 metų.

Lėktuvnešio jūriniai bandymai baigti balandį, bet reikės atlikti dar virtinę kitokių bandymų ir atlikti kai kuriuos darbus, kad „USS Ford“ būtų parengtas vykdyti operacijas. Planuojama, kad papildomi bandymai ir darbai kainuos dar beveik 780 mln. dolerių ir bus baigti tik po daugiau kaip ketverių metų, sakoma šį mėnesį paskelbtoje Kongreso audito ataskaitoje.

„USS Ford“ pavadintas 38-ojo JAV prezidento Geraldo R. Fordo (Džeraldo R. Fordo), per Antrąjį pasaulinį karą įgijusio laivyno komandoro leitenanto, vardu. Baigęs karinę tarnybą G.R.Fordas buvo išrinktas į Atstovų Rūmus ir atstovavo Mičiganui, kol prezidentas Richardas Nixonas (Ričardas Niksonas) jį pasirinko savo viceprezidentu.

G.R.Fordas prezidentu tapo R.Nixonui atsistatydinus per „Watergate“ skandalą. Jo dukra Susan Ford Bales (Sjuzan Ford Beils) 2013 metais tapo naujojo lėktuvnešio krikštamote.

„USS Ford“ įgulą sudarys apie 2,6 tūkst. jūreivių – 600 mažiau negu ankstesnės kartos lėktuvnešiuose. Laivynas nurodė, kad per laivo eksploatacijos laikotarpį, truksiantį 50 metų, tai leis sutaupyti daugiau kaip 4 mlrd. dolerių.

Tačiau laivas yra pritaikytas gabenti daugiau kaip 4,6 tūkst. žmonių, nes jame dar dirbs aviacijos sparno pilotai ir aptarnaujantis personalas.

D.Trumpas per savo rinkimų kampaniją ne kartą žadėjo atkurti, anot jo, „nustekentos“ Jungtinių Valstijų kariuomenės pajėgumus. Šiuo metu įstatymų leidėjai rengia kitų fiskalinių metų, prasidėsiančių spalio 1-ąją, biudžeto projektą.

Kaip nurodo Baltieji rūmai, šeštadieninis prezidento vizitas lėktuvnešyje bus vienas iš savaitės „Pagaminta Amerikoje“ (Made in America) renginių, per kurios D.Trumpas ir kiti administracijos pareigūnai atkreipia dėmesį į įvairiausius Jungtinėse Valstijose gaminamus produktus: pradedant sunkvežimiais ir sraigtasparniais, baigiant stikliniais buteliais, beisbolo lazdomis ir vaistais.

„Tai yra Amerikos meistriškumas – didžiausias, geriausias, puikiausias, – D.Trumpas sakė viešėdamas lėktuvnešyje anksčiau šiais metais. – Amerikiečiai darbininkai yra geriausi visame pasaulyje. Šis karo laivas ir visi jame tarnausiantys turėtų būti mūsų šalies bendro pasididžiavimo šaltinis.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių