Dėl D. Trumpo mokesčių lengvatų valstybė neteks 7,8 trln. dolerių

  • Teksto dydis:

Dėl mokesčių reformos, kurią siūlo įgyvendinti JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas), pagerės tik labiausiai pasiturinčių gyventojų sluoksnių padėtis, o valstybės biudžetas per dešimt metų negaus 7,8 trln. JAV dolerių mokesčių pajamų, parodė Mokesčių politikos centro atliktas tyrimas.

Į skaičiavimus įtraukus galimą tam tikrų mokesčių padidinimą ir nenutrūkstamą ekonomikos augimą per visą 10 metų laikotarpį (abi šios sąlygos tyrimo autoriams atrodo mažai tikėtinos), biudžeto praradimai per dešimtmetį sudarys 3,4 trln. JAV dolerių.

Ekspertų vertinimais, JAV namų ūkiai, kurių metinės pajamos nesiekia 10 tūkst. JAV dolerių, neteks federalinių pašalpų ir lengvatų, kurių vidutinė metinė vertė sudaro 2,55 tūkst. JAV dolerių. O tie, kurie gauna daugiau kaip 200 tūkst. JAV dolerių per metus, sulauks 5,42 tūkst. JAV dolerių vertės mokesčių lengvatų.

D. Trumpo planas, kuris buvo glaustai pristatytas balandžio mėnesį, yra naudingas tiems amerikiečiams, kurių pajamos viršija 75 tūkst. JAV dolerių per metus. Beje, uždirbančiųjų 75-100 tūkst. JAV dolerių per metus grupėje nauda yra nedidelė – tik 90 JAV dolerių per metus. O uždirbančiųjų 100-200 tūkst. JAV dolerių grupėje ji siekia 330 JAV dolerių.

Tuo tarpu turtingiausi 0,1 proc. gyventojų (kurių metinės pajamos viršija 3,4 mln. JAV dolerių) gali tikėtis, kad jų mokesčiai bus sumažinti vidutiniškai 937,7 tūkst. JAV dolerių, tai yra, jų disponuojamos pajamos sumokėjus mokesčius padidės 13,3 proc.

Balandžio 26 dieną D. Trumpo administracija pristatė JAV mokesčių reformos projektą, kuris buvo išdėstytas vos viename puslapyje.

Projekte numatoma supaprastinti pajamų apmokestinimo sistemą ir vietoj dabartinių septynių tarifų (didžiausias iš jų sudaro 39,6 proc.) nustatyti tik tris: 10 proc., 25 proc. ir 33 proc.

Taip pat siūloma dukart padidinti gyvenantiesiems poroje taikomą pajamų mokesčio atskaitą. Dėl to pirmieji 24 tūkst. JAV dolerių jų bendrų metinių pajamų beveik nebūtų apmokestinami. Be to, būtų laipsniškai panaikintas paveldėjimo mokestis.

Įmonių pelno mokestį siūloma sumažinti daugiau kaip perpus – nuo 35 iki 15 procentų. Taip pat norima nustatyti sumažintą tarifą iš užsienio įmonių sugrąžinamam pelnui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių