D. Tuskas: „Brexit“ derybos yra sudėtingiausias išbandymas Bendrijai

  • Teksto dydis:

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas antradienį perspėjo, kad derybos dėl Didžiosios Britanijos išstojimo iš Europos Sąjungos tebėra sudėtingiausias Bendrijos išbandymas, ir paragino likusias 27 šalis nares būti vieningas.

„Brexit“ tebėra sudėtingiausias išbandymas nepalankiausiomis sąlygomis. Jei mums nepavyks, tos derybos baigsis mūsų sutriuškinimu“, – pareiškė D. Tuskas.

Strasbūre susitikęs su europarlamentarais aptarti praėjusią savaitę įvykusio ES viršūnių susitikimo, D. Tuskas teigė, kad „iš tiesų, tik nuo Londono priklauso, kaip jos baigsis: (ar pasieksime) gerą susitarimą, (ar nebus) jokio susitarimo, ar (nebus) jokio „Brexit“.

„ES galės atsitiesti po bet kokio scenarijaus, jei tik nebus susiskaldžiusi“, – pridūrė jis.

Dėl lėtos pažangos derybose būgštaujama, kad 2019-ųjų kovą Bendriją paliekanti šalis gali likti be jokio susitarimo, o tai sukeltų ekonominį ir teisinį chaosą.

ES lyderiai tvirtina, kad tik susitarus dėl Britanijos finansinių įsipareigojimų, piliečių, kuriuos tiesiogiai paveiks „Brexit“, teisių ir Airijos bei Šiaurės Airijos sienos statuso bus galima pereiti prie kito derybų etapo. Per jį būtų aptariami būsimi Bendrijos ir Londono santykiai bei galimo prekybos susitarimo sąlygos.

Didžiosios Britanijos premjerė Theresa May (Tereza Mei) norėtų, jog visi šie klausimai būtų aptariami vienu metu.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) kritikavo asmenis, siekiančius pakenkti deryboms, ir pirmadienį paneigė vieno Vokietijos laikraščio paskelbtą pranešimą, esą „iškankinta“ Britanijos premjerė per vakarienę Briuselyje praėjusią savaitę maldavo jo pagalbos dėl į aklavietę patekusių „Brexit“ derybų.

„Komisija derybose nėra nusiteikusi priešiškai. Norime susitarimo. Tie, kurie nenori susitarimo, draugų komisijoje neturi. Norime teisingo susitarimo su Britanija ir turėsime teisingą susitarimą su Britanija“, – pareiškė jis.

„Jokio susitarimo“ nėra mūsų darbinė prielaida“, – pridūrė J.-C. Junckeris.

Pirmadienį Th. May pareiškė esanti „pakankamai įsitikinusi“, kad „Brexit“ derybos gruodį pasieks svarbų antrą etapą.

Th. May yra pažadėjusi, kad iki 2020 metų Britanija įvykdys savo esamus įsipareigojimus Bendrijos biudžetui – įneš į jį apie 20 mlrd. eurų. Ji taip pat pasiūlė nustatyti maždaug dvejų metų pereinamąjį laikotarpį, kad įmonės prisitaikytų prie pasikeitusios situacijos.

Tačiau Europos Parlamento pirmininkas Antonio Tajani (Antonijus Tajanis) savo ruožtu praėjusią savaitę pareiškė, kad britų premjerės paminėta suma yra „niekis“. Anot jo, Britanija turėtų į ES biudžetą įnešti 50–60 mlrd. eurų.


Šiame straipsnyje: Donaldas TuskasBrexitESderybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių