D. Tuskas: pabėgęs Lenkijos teisėjas turėjo prieigą prie slaptų dokumentų

Lenkijos teisėjas, kuris pabėgo į kaimyninę Baltarusiją ir, kaip pranešama, paprašė politinio prieglobsčio dėl kaltinimų šnipinėjimu, kuriuos jis neigia, turėjo prieigą prie įslaptintos informacijos, antradienį pareiškė ministras pirmininkas Donaldas Tuskas.

Baltarusija pirmadienį paskelbė, kad teisėjas Tomaszas Szmydtas perėjo į jos teritoriją.

„Turime žinoti, kad Baltarusijos tarnybos dirba su asmeniu, kuris turėjo tiesioginę prieigą prie (buvusio) teisingumo ministro... ir kelių įslaptintų dokumentų, kurių jokia žvalgybos tarnyba neturėtų gauti bet kokia kaina“, – sakė D. Tuskas žurnalistams.

T. Szmydtas buvo artimas buvusiai Lenkijos valdančiajai dešiniajai partijai „Teisė ir teisingumas“ (PiS), kuri praėjusių metų pabaigoje prarado valdžią ir užleido ją dabartinei proeuropietiškai koalicijai.

Jam pabėgus į Baltarusiją, Varšuvos prokurorai pradėjo tyrimą jo atžvilgiu dėl galimo šnipinėjimo.

Lenkijos slaptosios tarnybos ABW atskirai pranešė, kad tikrina „įslaptintos informacijos, su kuria turėjo galimybę susipažinti teisėjas, mastą“.

Už šnipinėjimą gresia mažiausiai aštuonerių metų laisvės atėmimo bausmė.

„Szmydto ryšiai su baltarusiais tęsiasi jau seniai, (ne tik) pastaruosius kelis mėnesius“, – sakė D. Tuskas.

Teisėjas ir jo buvusi žmona dalyvavo internetinėje kampanijoje, kurioje buvo puolami teisėjai, pasisakantys prieš PiS įgyvendintas Lenkijos teisinės sistemos reformas. ES ir Vašingtonas teigė, kad šios reformos pakenkė Lenkijos teismų nepriklausomumui.

Priešiškų užsienio šalių veikimas

Pirmadienį rusų ir lenkų kalbomis paskelbtame pranešime T. Szmydtas skundėsi, kad jam metami „sufabrikuoti“ kaltinimai šnipinėjimu.

Jis teigė, kad Lenkijos valdžia „veda šalį į karą JAV ir Jungtinės Karalystės įtakoje“.

Varšuvos ir Minsko santykiai jau kelerius metus yra įtempti dėl politinių represijų Baltarusijoje ir ginčų dėl migrantų. Jie nusmuko į naujas žemumas 2022-ųjų vasarį, kai prezidentas Aleksandras Lukašenka parėmė Rusijos invaziją į Ukrainą.

Baltarusijos valstybinė naujienų agentūra „Belta“ pirmadienį pranešė, kad T. Szmydtas paprašė autokrato A. Lukašenkos prieglobsčio.

„Tai yra protesto aktas prieš Lenkijos politiką Baltarusijos ir Rusijos atžvilgiu“, – „Belta“ citavo T. Szmydto pasisakymą spaudos konferencijoje Baltarusijoje.

D. Tuskas antradienį perspėjo, kad Baltarusijos ir Rusijos slaptosios tarnybos prieš birželio pradžioje vyksiančius Europos Parlamento rinkimus gali nusitaikyti į ES, kuriai priklauso ir Lenkija.

„Labai agresyvaus veikimo požymiai – mums priešiškų užsienio tarnybų Europoje – kasdien stiprėja ir toliau stiprės dėl Europos Parlamento rinkimų, – sakė centristų lyderis. – Turime tai suprasti.“

„Nereikia turėti iliuzijų dėl tikslo, kurį Maskva ir Minskas užsibrėžė artimiausiais mėnesiais“, – sakė D. Tuskas po susitikimo su Europos Komisijos pirmininke Ursula von der Leyen pietiniame Katovicų mieste.



NAUJAUSI KOMENTARAI

RICHARD

RICHARD portretas
malacius lenkas,,,maciau kad batkos kolgozose truksta masiskai traktoristu,,,,,

Anonimas

Anonimas portretas
Kodel sitas fasistas Tuskus dar gyvas?

idomu kaip lanzbergiuka vertint ?

idomu kaip lanzbergiuka vertint ? portretas
ysatste garbinga klizma lietuvai ir kinijos eksporta uzrauke... valio... paskuj klaipedos uostuj klizma ipirdolino tokia kad asaros is akiu.... nu bet nieko tokio mes gi netai kad neprekaiujam su baltarusais bet dar ir karuoj ruosiames.... klausimas : kam jis dirba ??.... .... amerikos gerovei ? kieno agentas ?? anglijos ?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių