Dėl gilios politinės krizės – pagalba A. Merkel

  • Teksto dydis:

Vokietijos socialdemokratų partija (SPD) penktadienį pranešė esanti pasirengusi vesti derybas, kad padėtų kanclerei Angelai Merkel rasti išeiti iš gilios politinės krizės nešaukiant naujų visuotinių rinkimų.

„SPD tvirtai įsitikinusi, kad turi būti rengiamos derybos“, – pareiškė partijos generalinis sekretorius Hubertus Heilas (Hubertas Heilas) po aštuonias valandas vykusio susitikimo, kuriam vadovavo SPD lyderis Martinas Schulzas (Martinas Šulcas).

„SPD neužkirs kelio toms deryboms“, – pridūrė jis.

A. Merkel konservatyvusis blokas laimėjo rugsėjo 24 dieną vykusius visuotinius rinkimus, tačiau neužsitikrino aiškios daugumos. Prie to nemažai prisidėjo kraštutinių dešiniųjų antiimigracinė partija „Alternatyva Vokietijai“ (AfD), persiviliojusi nemenką dalį didžiųjų partijų tradicinio elektorato.

A. Merkel iki šiol nepavyko rasti koalicijos partnerių, su kurių pagalba ji galėtų ketvirtą kadenciją stovėti prie didžiausios Europos Sąjungos ekonomikos vairo.

Centro kairieji socialdemokratai, dabartiniai A. Merkel partneriai darbą baigiančioje vyriausybėje, iškart po jiems katastrofiškai nesėkmingų rinkimų pareiškė, kad dirbs opozicijoje.

Tačiau kanclerės derybos su dviem kitomis politinėmis jėgomis – verslui palankia Laisvąja demokratų partija (FDP) ir kairiosios pakraipos Žaliųjų partija – šios savaitės pradžioje žlugo, FDP vienašališkai nusprendus pasitraukti iš derybų.

Be naujų rinkimų, A. Merkel liko du pasirinkimai: prašyti SPD prisijungti prie naujos „didžiosios koalicijos“ arba mėginti dirbti kaip mažumos vyriausybė. Antruoju atveju jos partneriais tikriausiai būtų žalieji, o socialdemokratų tektų prašyti bendradarbiauti svarstant klausimus parlamente.

„Patikimumo problema“

M. Schulzas anksčiau ne kartą atmetė galimybę dirbti A. Merkel šešėlyje, tačiau jaučia vis didesnį spaudimą partijos viduje pakeisti poziciją, kad šalies neištiktų ilgalaikis politinis paralyžius.

„SPD negali elgtis kaip besiožiuojantis vaikas“, – sakė socialdemokratas teisingumo ministras Heiko Maasas (Heikas Masas).

Prezidentas Frankas-Walteris Steinmeieris (Frankas Valteris Šteinmejeris), kurio prerogatyva yra šaukti pirmalaikius rinkimus ir kuris pats yra įtakingas socialdemokratas, taip pat pareiškė, kad „atėjo laikas visiems dalyviams peržiūrėti savo poziciją“.

Ketvirtadienį F.-W. Steinmeieris pratęsė konsultacijų su šalies politinėmis partijomis maratoną ir susitiko su SPD lyderiu M. Schulzu.

SPD vicepirmininkė Manuela Schwesig (Manuela Švezig) penktadienį pabrėžė, kad socialdemokratai „automatiškai nesiveržia į didžiąją koaliciją“.

Ji sakė, kad konservatoriai, žalieji ir FDP du mėnesiai po rinkimų paliko „krūvą šukių“ ir „mūsų neturėtų būti prašoma per dvi dienas visas tas šukes surinkti“.

„Dabar SPD turi dvi galimybes: prisijungti prie didžiosios koalicijos arba toleruoti konservatorių mažumos vyriausybę“, – sakė politologas Oskaras Niedermayeris (Oskaras Nydermajeris) iš Berlyno laisvojo universiteto.

Politologas naujienų kanalui NTV sakė, kad socialdemokratai supranta, jog po to, kai M. Schulzas kategoriškai atmetė galimybę dirbti su A. Merkel, bet kokie pozicijos pakeitimai gali sukelti rimtų klausimų dėl partijos patikimumo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Prasidėjo lavono gaivinimas?.. - na na... :/

Nofis

Nofis portretas
Tegul i Afrika vaziuoja, ten jos draugai, gal skirs vieta po palme.

cha - juokas pro ašaras

cha - juokas pro ašaras portretas
Ji tarnavo VDR - su komunistais ras bendrą kalbą
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių