Dėl nuotėkio sustabdyta Slovėnijos atominė elektrinė

Vienintelė Slovėnijoje atominė elektrinė ketvirtadienį buvo prevenciškai sustabdyta dėl nuotėkio apsauginiame pastate, pranešė jos operatorė.

„Aptiktas padidėjęs nuotėkis pirminėje sistemoje, esančioje apsauginiame pastate“, – nurodoma Krsko AE, esančios maždaug už 100 kilometrų į rytus nuo sostinės Liublianos, valdytojos pareiškime.

Tikinama, kad nuotėkis neturėjo jokio poveikio darbuotojams ar aplinkiniams gyventojams ir aplinkai.

„Sustabdyti jėgainės darbą buvo būtina, siekiant nustatyti tikslų nuotėkio šaltinį bei imtis priemonių problemai pašalinti“, – pažymima pareiškime.

Pastarąjį kartą Krsko AE buvo stabdoma 2020-aisiais, po kaimyninę Kroatiją sukrėtusio ir aukų pareikalavusio žemės drebėjimo.

Nuo 1983-ųjų vienintelis Slovėnijoje veikiantis 700 megavatų galios branduolinis reaktorius patenkina maždaug penktadalį elektros poreikio Slovėnijoje ir apie 15 proc. Kroatijoje, kuri yra elektrinės bendrasavininkė.

Reaktorių planuota išjungti šiais metais, tačiau abi šalys susitarė pratęsti jo eksploatavimo laikotarpį netgi 30 metų.

Slovėnijos valdžios institucijos svarsto galimybę statyti antrąjį reaktorių šioje vietovėje, nepaisant susirūpinimo dėl senstančios infrastruktūros ir seisminio aktyvumo regione keliamo pavojaus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių