Dėl S. Skripalio apnuodijimo – skubus pasitarimas

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) sekmadienį surengė skubų pasitarimą su bloko pasiuntiniu Maskvoje, kuris buvo atšauktas dėl vieno buvusio rusų dvigubo agento apnuodijimo Anglijoje.

ES lyderiai iškvietė į Briuselį savo pasiuntinį Markus Edererį (Marką Edererį) konsultacijoms, didėjant tarptautiniam spaudimui Maskvai dėl pasikėsinimo į Sergejų Skripalį ir jo dukrą Juliją Anglijos mieste Solsberyje.

Per penktadienio viršūnių susitikimą ES vienbalsiai pritarė britų įtarimams, kad už išpuolį atsakingas Kremlius. Pabrėžiama, jog Europoje pirmą kartą nuo Antrojo pasaulinio karo laikų buvo įvykdyta ataka, per kurią panaudota kovinė nervus paralyžiuojanti medžiaga.

Šeštadienį F. Mogherini biuras paskelbė trumpą pranešimą ir nurodė, jog ji surengė  „konsultacijas su Europos Sąjungos delegacijos Rusijos Federacijoje vadovu“.

Nepateikiant išsamesnės informacijos buvo pasakyta, kad M. Edereris „artimiausiomis dienomis tęs institucijų lygio konsultacijas“.

Tikimasi, kad pirmadienį keletas ES valstybių paskelbs naujų sankcijų Maskvai. Pavyzdžiui, Čekija, Lietuva, Danija ir Airija svarsto galimybę išsiųsti Rusijos diplomatų.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel penktadienį pareiškė, kad atsakant į išpuolį „būtini“ tolesni koordinuoti veiksmai. Prancūzijos pareigūnai savo ruožtu sakė, jog Paryžius taip pat pasiruošęs veikti.

Didžioji Britanija ir Rusija pasitelkė „akis už akį“ politiką ir išsiuntė po 23 diplomatus. Be to, Maskva nutraukė savo teritorijoje švietimo organizacijos Britų tarybos (British Council) veiklą.

Maskva neigia kaip nors prisidėjusi prie išpuolio prieš Skripalio ir kaltina Jungtinę Karalystę surengus prieš Rusiją nukreiptą kampaniją.

Šeštadienį BBC pranešė, kad už paslapčių pardavimą britų žvalgybai nuteistas kalėti S. Skripalis prieš keletą metų paprašė Rusijos prezidento Vladimiro Putino suteikti jam malonę.

66 metų S. Skripalis ir jo 33 metų dukra tebėra komos būklės. Kovo 4 dieną jiedu buvo apnuodyti kovine nervus paralyžiuojančia medžiaga, JK vyriausybės įvardyta kaip sovietų mokslininkų sukurtas agentas „Novičiok“ („Naujokas“).



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Dvigubas agentas tapo trigubu, norėjo aniems PELNINGAI iš Rusijos nuodų dozę atvežt (aišku kad rusai jų viešint nenorėjo); 'šaunioji' 4-oji šalis (kuri kaip visuomet su grėsme prieš savo šalį be skrupulų prieš visus kovoja) pasistengė kad tie nuodai perdavimo metu susimaišytų. Na bet - ar tinka tai 'neliečiamajai' žvalgybai taip žiauriai visus padorumo kriterijus pamint?

nuomonė

nuomonė portretas
Įdomu kiek dar tęsis ta tryda dėl kažkokio šnipelio apsinuodijimo ? Nebėra Europoje svarbesnių problemų ? Vis tiek rusams nieko nepadarys, kam čia tas vargas ?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių