Tarptautinės derybos dėl Irano branduolinės programos – iki birželio pabaigos

  • Teksto dydis:

Iranas ir šešios galingosios šalys derybas dėl Teherano branduolinės programos pratęs iki kitų metų birželio pabaigos, derybų dalyvėms nepasiekus galutinio susitarimo, kuris užbaigtų 12 metų užsitęsusį ginčą, pirmadienį pranešė Britanijos užsienio reikalų sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas).

„Mes turėjome pripažinti, kad neįmanoma turėti parengtą sutartį iki šiai dienai nurodyti termino, todėl mes pratęsime (procesą) iki 2015 metų birželio 30 dienos“, – sakė jis.

Pasak jo, Iranas ir didžiosios galios Austrijos sostinėje praėjusį antradienį prasidėjusiame paskutiniame darybų rate „padarė žymią pažangą“. Britų diplomatijos vadovas pridūrė, kad tikslas buvo aiškus – per kitus tris mėnesius pasiekti esminį „svarbiausią susitarimą“, ir kad derybos bus atnaujintos kitą mėnesį.

„Vėl bus susitikimų gruodį. Mūsų tikslas yra pasiekti pagrindinį susitarimą, susitarimą iš esmės, per ateinančius tris ar kelis mėnesius“, o visus techninius aspektus – iki liepos 1 dienos.

Kur kitą mėnesį vyks derybos, kol kas nežinoma, sakė Ph.Hammondas, pažymėdamas, kad per pratęsimo laikotarpį Teheranui ir toliau bus taikomos sušvelnintos sankcijos, leisiančios jam gauti maždaug 700 mln. JAV dolerių per mėnesį.

Informaciją apie pratęstas derybas patvirtino ir Irano pareigūnai.

„Irano ir grupės „P5 plius 1“ užsienio reikalų ministrai susitarė ateinančiomis savaitėmis pratęsti derybas, siekiant visapusio susitarimo, – pranešė Irano naujienų agentūra IRNA. – Ženevos sutartis taip pat bus pratęsta iki liepos 1 dienos“.

Naujienų agentūra IRNA dar pranešė, kad vėliau pirmadienį, 18 val. Grinvičo (20 val. Lietuvos) laiku, į tautą kreipsis prezidentas Hassanas Rouhani (Hasanas Rouhanis).

B. Netanyahu teigiamai vertina tokią galimybę

Izraelio ministras pirmininkas Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) palankiai atsiliepė į tikėtiną scenarijų, kad Iranas ir šešios galingosios šalys nespės sudaryti sutarties dėl Teherano branduolinės programos iki numatyto galutinio termino pirmadienį.

„Jokios sutarties – geriau negu bloga sutartis. Sutartis, kurią stūmė Iranas, buvo siaubinga. Tokia sutartis būtų palikusi Iranui galimybę sodrinti uraną atominei bombai, bet pašalinusi sankcijas“, – sakė B.Netanyahu Didžiosios Britanijos nacionaliniam transliuotojui BBC interviu, kurio ištrauką paskelbė premjero biuras.

„Reikalinga teisinga sutartis, kad būtų panaikinta Irano galimybė pasigaminti atominių bombų – ir tik tuomet atšauktos sankcijos. Kadangi to nebuvo numatyta padaryti artimiausioje ateityje, šis rezultatas yra geresnis, daug geresnis“, – pridūrė Izraelio lyderis, komentuodamas Vienoje vykstančias derybas, kurių terminas tikriausiai bus pratęstas ir kurios bus atnaujintos ateinantį mėnesį.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių