Didysis septynetas: migrantų krizė yra pasaulinis iššūkis

  • Teksto dydis:

Europą užklupusi migrantų krizė yra problema, kurią turi spręsti visas pasaulis, penktadienį pareiškė Didžiojo septyneto (G-7) valstybių lyderiai, baigdami savo susitikimą Japonijoje.

„Didysis septynetas laiko tebevykstantį didžiulio masto migrantų ir pabėgėlių judėjimą pasauliniu iššūkiu, kuris reikalauja globalaus atsako“, – rašoma susitikimo deklaracijoje, paskelbtoje pasibaigus lyderių deryboms Isėje-Šimoje

Pernai apie 1,3 mln. žmonių, daugiausia pabėgėliai iš konflikto krečiamų Sirijos ir Irako, pasiprašė prieglobsčio Europos Sąjungoje; daugiau nei trečdalis jų – Vokietijoje.

„Įsipareigojame padidinti tarptautinę pagalbą, kad būtų galima patenkinti neatidėliotinus ir ilgalaikius pabėgėlių ir kitų perkeltųjų asmenų bei juos priimančių bendruomenių poreikius“, – rašoma dokumente.

„Didysis septynetas ragina tarptautines finansų institucijas ir dvišalius donorus padidinti jų finansinę ir techninę pagalbą“, – priduriama pareiškime.

Pasaulinės ekonomikos skatinimas

Didžiojo septyneto (G7) šalių lyderiai penktadienį pareiškė, kad pasaulinės ekonomikos augimo skatinimas yra „skubus prioritetas“, tačiau tuo pačiu paliko duris atviras šalims eiti savo pačių pasirinktu keliu, kas rodo, jog šalys turi skirtingų nuomonių dėl ūkio skatinimo priemonių.

Antrąją susitikimo dieną turtingųjų šalių klubo narės mėgino suderinti savo pozicijas, Japonijai norint didinti išlaidas, kas, jos nuomone, paskatintų pasaulinės ekonomikos augimą, o Vokietijai pabrėžiant ekonominių reformų būtinybę.

Besibaigiant susitikimui, visos G7 šalys sutarė, kad būtina susitarti dėl įgyvendinamo plano, kuriame būtų atsižvelgta į kiekvienos narės individualias aplinkybes.

„Pasaulinės ekonomikos augimas yra mūsų skubus prioritetas“, – teigiama po susitikimo išplatintame pareiškime, kuriame taip pat priduriama, jog pasaulinės ekonomikos augimas išlieka „nedidelis ir neišnaudojantis savo potencialo“.

„Atsižvelgdami į kiekvienos šalies specifines aplinkybes, mes įsipareigojame bendradarbiaudami stiprinti mūsų ekonominės politikos atsaką ir imtis efektyvesnių ir subalansuotų priemonių, kad kuo greičiau užtikrintume stiprų, tvarų ir subalansuotą ūkio augimą“, – teigiama pareiškime.

„Mes dar kartą pabrėžėme mūsų įsipareigojimą naudotis visas politines priemones, įskaitant monetarines, fiskalines ir struktūrines, individualiai ir kartu, kad paskatintume pasaulinės paklausos augimą ir pašalintume pasiūlos apribojimus, o tai pat užtikrintume skolų tvarumą“, – sakoma G7 pareiškime.

Grupė taip pat pareiškė neatsižadanti ankstesnio įsipareigojimo vykdyti „abipusiškai stiprinančią fiskalinę, monetarinę ir struktūrinę politiką“.

Plieno pertekliaus problema

Didžiojo septyneto šalių lyderiai perspėjo, kad būtina „skubiai spręsti“ pasaulinio plieno pertekliaus problemą ir imtis priemonių prieš šalis, kurios prie to prisideda, kas yra akivaizdi užuomina į Kiniją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių