Didžiosios Britanijos planas – pasitraukimas iš ES ir naujos derybos dėl narystės?

  • Teksto dydis:

Didžioji Britanija turėtų informuoti Europos Sąjungą (ES), kad ketina trauktis iš Bendrijos, o tuomet Londonas galėtų iš naujo tartis dėl narystės sąlygų prieš 2017 metais planuojamą surengti referendumą, žiniasklaida pirmadienį citavo vieną buvusį premjero Davido Camerono (Deivido Kamerono) kabineto ministrą.

D.Cameronas pažadėjo iš naujo tartis dėl Britanijos narystės Europos Sąjungoje sąlygų, o 2017 metais surengti referendumą šiuo klausimu, jeigu būtų perrinktas per ateinančių metų gegužę vyksiančius nacionalinius rinkimus.

Tačiau Owenas Patersonas (Ouvenas Patersonas), ketverius metus dirbęs ministrų kabinete iki vasarą įvykdyto vyriausybės pertvarkymo, sakė, kad D.Cameronas į gegužę vyksiančius rinkimus turėtų žengti su pažadu, jog oficialiais informuos ES apie Britanijos pageidavimą išstoti iš bloko, rašo dienraštis „The Times“.

Pasak O.Patersono, ministras pirmininkas turėtų pažadėti pasinaudoti Lisabonos sutarties 50-uoju straipsniu, numatančiu, kaip šalis narė gali pasitraukti iš ES. Politiko nuomone, toks žingsnis Britanijai suteiktų tvirtesnes pozicijas derybose prieš 2017-ųjų referendumą.

„Arba jie mums suteiks naują sutartį, arba mes galėsime balsuoti už pasitraukimą per 2017-ųjų referendumą“, – O.Patersonas sakė duodamas interviu „The Times“, ir pažymėjo, kad toks žingsnis suteiktų Bendrijai dvejus metus parengti naujai sutarčiai su Britanija.

Šis pareiškimas didina spaudimą D.Cameronui tuo metu, kai praeitą savaitę jau antrasis iš jo partijos pasitraukęs politikas laimėjo papildomus rinkimus, atstovaudamas euroskeptiškąjai UKIP partijai, kuri pasisako už nedelsiamą Britanijos pasitraukimą iš Europos Sąjungos ir daug mažesnį imigracijos mastą.

Daugelis investuotojų ir kai kurie svarbūs sąjungininkai baiminasi, kad Britanija gali apsispręsti palikti Europos Sąjungą, nes D.Camerono pozicija tampa vis labiau euroskeptiška, konservatoriams kovojant dėl rinkėjų balsų su populiarėjančia UKIP.

Praeitą savaitę konservatoriai patyrė apmaudų pralaimėjimą, taip pat galbūt perspėjantį apie potencialų dvipartinės sistemos iširimą Didžiojoje Britanijoje per ateinančiais metais vyksiančius visuotinius rinkimus, kai UKIP užsitikrino antrąją vietą parlamente.

O.Patersonas, kuris D.Camerono kabinete dirbo Šiaurės Airijos reikalų sekretoriaus poste, o 2012 metais gavo aplinkos sekretoriaus portfelį, taip pat sakė, jog Britanija įgytų didesnę įtaką, jeigu ji paliktų ES politines struktūras.

„Jeigu būtume nepriklausoma valstybė, galėtume turėti atskirą vietą pasaulio prekybos institucijose“, – aiškino jis.

Su šiuos pareiškimus galinčiu pakomentuoti D.Camerono biuro atstovu susisiekti kol kas nepavyko.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių