Du IS nariai paskelbti „pasauliniais teroristais“

  • Teksto dydis:

JAV valstybės departamentas du su „Islamo valstybe“ (IS) susijusius rusus – buvusį Gvantanamo kalinį ir čečėnų kovotoją, siejamą su kruvinomis atakomis Maskvoje, – trečiadienį paskelbė „pasauliniais teroristais“.

Valstybės departamentas nurodė, kad Aslanas Avgazarovičius Biutukajevas, dar vadinamas Amiru Chamzatu, yra IS lyderis Čečėnijoje ir atsakingas už mirtininkų išpuolius Rusijoje, tarp kurių yra 35 gyvybių pareikalavusi 2011 metų sausio ataka Maskvos Domodedovo oro uoste.

Nuo 2015-ųjų birželio, kai tapo vienu IS lyderių, A. A.Biutukajevas planuoja šios grupuotės atakas. Pasak amerikiečių, pernai lapkritį Rusijos specialiosios pajėgos pakelėje Ingušijoje rado paslėptą didelę bombą, kuri buvo plano įvykdyti „Biutukajevo vadovaujamą“ ataką dalis.

Airatas Vachitovas, kuris dar yra vadinamas Salmanu Bulgarsky (Salmanu Bulgarskiu), yra laikytas JAV kariniame kalėjime Gvantaname. Jis buvo areštuotas 2001 metais Afganistane, o 2004 metais – paleistas į Rusiją.

Pastaraisiais metais šis etninis totorius kovojo IS gretose Sirijoje ir per internetą verbavo kovotojus šiai grupuotei, nurodė JAV valstybės departamentas.

Kaip buvo sakoma viename „Voice of America“ pranešime, šio mėnesio pradžioje jį sulaikė turkų pareigūnai, ryšium su birželio 28-osios ataka Ataturko (Atatiurko) tarptautiniame oro uoste, per kurią žuvo 45 žmonės.

Apibrėžimas „pasaulinis teroristas“, be kitų dalykų, reiškia ir sankcijas, kuriomis amerikiečiams draudžiama sudarinėti sandorius su šiais dviem asmenimis ir blokuojamas bet koks jų turtas JAV.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių