Dvi svarbias ES agentūras po „Brexit“ priims Amsterdamas ir Paryžius

  • Teksto dydis:

Amsterdamas ir Paryžius pirmadienį per įtemptą balsavimą, kuris galiausiai turėjo baigtis burtų traukimu, laimėjo teisę priimti dvi svarbias Europos Sąjungos agentūras, dėl „Brexit“ išsikraustysiančias iš Londono.

Europos vaistų agentūra (EMA) persikraustys į Olandijos miestą, o Prancūzijos sostinė taps naujais namais Europos bankininkystės institucijai (EBI).

Abi priežiūros agentūros, kuriose yra 1 tūkst. darbo vietų itin kvalifikuotiems specialistams, šiuo metu yra įsikūrusios Londono verslo centre „Canary Wharf“, bet iki Didžiosios Britanijos išstojimo 2019 metų kovą turi išsikraustyti.

Šių Britanijos sprendimo išstoti iš ES trofėjų likimą teko spręsti burtų traukimu, nes ir po trijų įtemptų balsavimo ratų dėl abiejų agentūrų aiškūs laimėtojai neiškilo.

Amsterdamas nugalėjo Italijos miestą Milaną, o Paryžius – Airijos sostinę Dubliną.

„Buvo didelis skaidrus dubuo su dviem mažais burtais ir man teko traukti burtus“, – sakė šį pusmetį Bendrijai pirmininkaujančios Estijos ES reikalų viceministras Matti Maasikas (Matis Masikas).

„Su šia procedūra visi sutiko ir pirmininkaujanti Estija jos tiksliai laikėsi“, – pridūrė jis.

„Prancūzijos patrauklumas“

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) sakė, kad Paryžiaus pasirinkimas bankininkystės priežiūros institucijai rodo „Prancūzijos patrauklumą“.

ES Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas prieš balsavimą socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Kad ir koks (bus) rezultatas, tikrasis šiandienos balsavimo laimėtojas yra ES27. Organizuoti ir rengiamės „Brexit“.“

Diplomatai sudėtingą balsavimo procesą palygino su Eurovizijos dainų konkursu, kurio balsavimas būna tarp labiausiai stebimų televizijos momentų Europoje ir garsėja netikėtumais.

Nyderlandai sveikino sprendimą perkelti EMA į Amsterdamą ir vadino tai „geromis naujienomis visiems pacientams Europoje“.

„Truputį užtruko priimti sprendimą, atrankos procesas buvo intensyvus, bet tai rodo, kad ES27 gali priimti gerus sprendimus, taip pat ir po „Brexit“, – sakė olandų užsienio reikalų ministras Halbe Zijlstra (Halbė Zeilstra).

Kova už abi agentūras buvo labai atkakli, vyriausybės varžėsi dėl kitų šalių paramos, užkulisiuose vyko „karštos derybos“, naujienų agentūrai AFP sakė vienas diplomatinis šaltinis.

Tačiau kova taip pat buvo akivaizdžiai politinė. Carlesas Puigdemont'as (Karlesas Pudždemonas), atleistasis Katalonijos lyderis, sakė, kad favoritė buvo Barselona, bet „valstybė ją pasmerkė“, ir kaltino smurtą dėl regiono ginčijamo balsavimo už nepriklausomybę.

Į naujus EMA šeimininkus pretendavo 16 kandidatų. EMA yra viena įtakingiausių pasaulyje vaistų priežiūros institucijų, joje dirba 900 farmacijos ekspertų, biologų ir gydytojų iš visų Europos kampelių.

Dėl EBI, kurioje dirba 159 specialistai, varžėsi aštuoni kandidatai. Ši institucija galbūt labiausiai garsėja reguliariais „streso testais“ ES finansų sektoriui po pasaulinės finansų krizės.

„Patiems pasidaryta žaizda“

ES narės kaip įmanydamos stengėsi liaupsinti savo kandidatavusių miestų privalumus, parengė blizgias brošiūras, filmukus, pasiūlė daug privilegijų.

„Mes taip pat turime labai stilingą karalienę, ir mums patinka žuvis su bulvių lazdelėmis“, – sakoma Amsterdamo filmuke, akcentuojančiame dviejų garsių britų gyvenimo dalių tęstinumą.

Europos Komisija paraiškų įvertinimus pagal virtinę kriterijų – nuo transporto jungčių iki darbo perspektyvų darbuotojų antrosioms pusėms ir mokyklų – pateikė rugsėjo mėnesį.

Tačiau perkeliamų agentūrų darbuotojai, kaip pranešama, nerimavo dėl kai kurių miestų-kandidatų, pavyzdžiui, Bratislavos, Varšuvos, Bukarešto ir Sofijos.

Britanijai minimų dviejų agentūrų išsikraustymas yra ekonominis ir politinis smūgis.

„Jungtinei Karalystei jų praradimas yra pirma patiems pasidaryta „Brexit“ žaizda“, – sakė centro dešinės Europos liaudies partija – didžiausia grupė Europos Parlamente.

EK sveikina sprendimą

Europos Komisija pritaria pirmadienį Bendrųjų reikalų tarybos posėdyje priimtam susitarimui Europos vaistų agentūrą (EMA) ir Europos bankininkystės instituciją (EBI) perkelti atitinkamai į Amsterdamą ir Paryžių.

EK pranešime pažymima, kad šių dviejų agentūrų perkėlimas – Jungtinės Karalystės sprendimo išstoti iš Europos Sąjungos, apie kurį Europos Vadovų Tarybai pranešta šių metų kovo 29 d., tiesioginė pasekmė ir pirmas regimas rezultatas.

Dabar Komisija imsis būtino teisinio darbo ir rengs pasiūlymus dėl teisės akto, kuriais bus iš dalies keičiami abiejų agentūrų steigimo reglamentai. Šie pasiūlymai bus susiję išimtinai tik su perkėlimo klausimu. Komisija ir Taryba susitarė šiuos teisės aktų pasiūlymus svarstyti prioritetine tvarka, kad agentūros per šį procesą galėtų toliau veikti. Komisija atidžiai stebės perkėlimo procesą ir prireikus, neviršydama savo kompetencijos, padės agentūroms su ES biudžetu, viešųjų pirkimų taisyklėmis, personalo klausimais ir kitais dalykais susijusiose srityse.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių