E. Macronas atsisakys planų įsteigti oficialų postą savo žmonai

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) ketina atsisakyti planų įkurti oficialų pirmosios šalies ponios postą savo žmonai, sulaukęs griežtos kairiųjų oponentų kritikos ir peticijos prieš šį žingsnį, pranešė pareigūnai ir žiniasklaida.

Neseniai išrinktas 39 metų lyderis kovą per rinkimų kampaniją žadėjo sukurti „realų statusą“ savo žmonai Brigitte (Brižit), buvusiai savo mokyklos laikų mokytojai.

Šis tema tapo nauju politiniu galvos skausmu E.Macronui, nes internetinę peticiją, raginančią prezidentą nesteigti šio posto, pasirašė daugiau kaip 20 tūkst. žmonių, o apklausos irgi rodo, kad dauguma prancūzų nepritaria tokiam planui.

Prezidentūra artimiausiomis dienomis aiškiau apibūdins Brigitte Macron statusą, pirmadienio vakarą vienas šaltinis sakė naujienų agentūrai AFP. Pasak jo, nebus siūloma jokių konstitucijos pataisų, atveriančių galimybę įkurti naują pirmosios ponios postą.

Prezidentūra tiesiog paaiškins, kokius išteklius gali naudoti prezidento žmona ir paviešins duomenis apie pinigus, skiriamus jai iš valstybės iždo, nurodė minėtas šaltinis ir televizija BFM.

E.Macronas anksčiau planavo suteikti savo žmonai oficialų statusą, panašų į turimą JAV prezidento sutuoktinės. Nei vienai iš šių valstybių dar nėra vadovavusi moteris.

Pareigos

Istoriškai Prancūzijos prezidento žmona visuomet atlikdavo tam tikrą viešą vaidmenį per oficialius renginius ir turėdavo nedidelį apsaugos darbuotojų bei sekretorių ratą. Vis dėlto šios pareigos nebuvo kaip nors oficialiai įvardytos, panašiai kaip Britanijos premjerų arba Vokietijos kanclerių partneriai.

„Brigitte Macron atlieka tam tikrą vaidmenį, ji turi pareigų, – socialiniame tinkle „Twitter“ rašė vyriausybės atstovas Christophe'as Castaner (Kristofas Kastanė). – Norime skaidrumo ir norime aiškiai parodyti, kokiais ištekliais ji disponuoja.“

Dėmesys į pirmosios šalies ponios pareigas nukrypo E.Macronui neparankiu metu. Praėjus tik trims mėnesiams po šio jaunojo centristo sensacingos pergalės per gegužę vykusius rinkimus prezidento populiarumas, kaip rodo apklausos, smarkiai nusmuko.

Praeitą savaitę paskelbti vieno tyrimo rezultatai rodė, kad valstybės vadovą palankiai vertina tik 36 proc. respondentų.

Parlamentas taip pat planuoja trečiadienį balsuoti dėl naujo tarnybinės etikos įstatymo, neleisiančio įstatymų leidėjams įdarbinti padėjėjais savo partnerių arba šeimos narių. Šis projektas buvo pateiktas po virtinės skandalų.

E.Macronas visada aiškiai sakydavo, kad Brigitte už savo numanomą pirmosios šalies ponios vaidmenį jokio atlyginimo negautų.

„Apmokama Respublikos? – Ne. Turinti vaidmenį, realų statusą, realias galimybes veikti? – Taip“, – E.Macronas sakė kovą radijui RTL, kai buvo paklaustas, kaip įsivaizduoja savo žmonos būsimą vaidmenį.

Brigitte „atliktų vaidmenį, kuris jai visada priklausė. Tai yra, ji būtų šalia manęs, nes ji mane subalansuoja. Visada taip dirbdavome“, aiškino jis.

„Ji atliks tam tikrą vaidmenį; jis nebus slaptas, nes ji yra mano gyvenimo dalis“, – pabrėžė E.Macronas.

25 metais už savo vyrą vyresnė Brigitte, kuriai dabar 64-eri, įsimylėjo savo mokinį, kai jiedu kartu rašė vieną pjesę mokyklos teatrui, o vėliau už jo ištekėjo.

Kaip nurodoma žiniasklaidos pranešimuose, ji ruošiasi aktyviai rūpintis psichinės sveikatos reikalais ir pagalba neįgaliesiems.



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Oficialus postas Žmonai - NE, bet va meilužei - 'Prašom".

NA NA

NA   NA portretas
ir kokie mes panašūs ,______viską saviems ,senukai lai dirba , o jaunimas tegu bėga į Europą ,ką močiutė veiks po kelerių metų ,kai jos anūkėlis subręs ir reikės rimtos patelės ,,,sėkmės ,senukai eina į karą ,,,,
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių