E. Macronas: Lenkija eina prieš Europos interesus

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) penktadienį kritikavo Lenkijos konservatyviąja vyriausybę, kuri esą prieštarauja Europos Sąjungos interesams, ir perspėjo Varšuvą, kad ateityje ji gali atsidurti bendrijos „paraštėse“.

„Šiandien Lenkija nėra šalis, kuri galėtų parodyti Europai kryptį; tai yra šalis, nusprendusi eiti prieš Europos interesus daugelyje sričių“, – sakė jis per spaudos konferenciją Varnos mieste Bulgarijoje.

„Ši šalis stumia save Europos ateities istorijos paraščių link“, – pridūrė jis.

Tokie jo komentarai pasirodė po to, kai Lenkija išreiškė savo nepritarimą E.Macrono raginimui mažų atlyginimų valstybes ES rytuose sutikti su vadinamosios darbuotojų komandiravimo direktyvos persvarstymu.

Šiuo metu pagal direktyvą leidžiama firmoms siųsti laikinų darbuotojų iš mažų atlyginimų valstybių, tokių kaip Lenkija, į kitas šalis nares nemokant vietos socialinių mokesčių.

Prancūzijos prezidentas trijų dienų kelionę po rytų ir vidurio Europą pradėjo trečiadienį. Jis siekia pelnyti jų paramą artėjant spalį vyksiančiam Briuselio viršūnių susitikimui, per kurį bus aptarta galimybė persvarstyti ES direktyvą dėl darbuotojų komandiravimo.

Turtingos šalys, tokios kaip Prancūzija, Vokietija ir Austrija, tvirtina, kad ši taisyklė sudaro sąlygas neteisingai konkurencijai nacionalinėse darbo rinkose ir kenkia vietiniams darbuotojams.

Vienos ir Berlyno remiamas Paryžius dabar nori, kad tokio darbo laikotarpis būtų apribotas 12 mėnesių ir būtų perpus trumpesnis nei siūlė Europos Komisija.

Tačiau ne tokios turtingos Europos Sąjungos narės tokiam pasiūlymui prieštarauja.

Lenkija yra šalis, gaunanti daugiausiai naudos iš darbuotojų komandiravimo direktyvos, ir nori, kad liktų galioti dabartinės taisyklės. Maždaug 500 tūkst. jos piliečių dirba lenkų kompanijose kitose ES narėse.

„Mes ginsime savo poziciją iki galo, nes tai pozicija, atitinkanti lenkų darbuotojų interesus“, – Varšuvoje žurnalistams sakė Lenkijos premjerė Beata Szydlo (Beata Šydlo).

„Manau, kad Lenkijos ministrė pirmininkė kartą jau padarė strateginę klaidą“, – penktadienį sakė E.Macronas.

„Lenkijos žmonės nusipelno geresnių (sąlygų) nei šios. Premjerei bus sunku paaiškinti, kodėl Lenkijoje ir kitur Europoje yra gerai lenkams mokėti mažus atlyginimus“, – pridūrė jis.

Atmetė "arogantišką" kritiką

Lenkijos ministrė pirmininkė penktadienį pareiškė, kad Prancūzijos prezidento kritika jos dešiniojo sparno konservatyviajai vyriausybei yra „arogantiška“, ir užsiminė, kad jaunajam lyderiui trūksta politinės patirties.

„Galbūt jo (E.Macrono) arogantiški komentarai yra jo politinės patirties stokos rezultatas. Aš tai suprantu, bet tikiuosi, kad jis ištaisys savo klaidą ir ateityje labiau valdysis“, – dešiniojo sparno naujienų portalui wPolityce.pl sakė Beata Szydlo.

B.Szydlo vėliau penktadienį Varšuvoje atšovė, kad „prezidentui linkėtų taikinančio vaidmens ir neardyti ES“.

„Norėčiau jums priminti prezidente Macronai, kad Lenkija, lygiai kaip Prancūzija, yra ES narė. Turime tas pačias teises kaip Prancūzija ir kitos valstybės narės, ir naudosimės šiomis teisėmis Lenkijos ir lenkų labui.“, – sakė B.Szydlo.

„Patarčiau prezidentui užsiimti savo šalies reikalais. Galbūt jis sugebės pasiekti tokius pat ekonominius rezultatus ir tokį patį piliečių saugumo lygį, kokį užtikrina Lenkija“, – pridūrė premjerė.


Šiame straipsnyje: LenkijaES

NAUJAUSI KOMENTARAI

Arturas

Arturas portretas
Aisku prancuzai nori,kad Lenkai ir lietuviai i Prancuzija atvaziuotu kaip imigrantai ir dirbtu ju imonese ir kurtu Prancuzijos BVP nieko neideje i zmogaus uzauginima issilavinima ir sveikata..deja daugumos profesiju,tokiu kaip vairuotojai ir statybinikai jiems truksta ir patys savais zmonemis tu darbu ir nenudirba..del to ir dirba rytu kompanijos. P.Macronai ir lietuviai,lenkai ir kiti europieciai nori likti savo pilieciais ir gyvent padoriai gaunant aukstesnius atlyginimus atliekant jusu saliai darbus, mokescius mokant savo saliai.. pvz lietuviu vairuotojai siai dienai i kortele gauna 2000€ per menesi,tai ar cia ne socialines atskirties mazinimas..?

Anonimas

Anonimas portretas
Lenkija, lygiai kaip Prancūzija... visai ne lygiai. Savanaudžiai trumparegiai oportunistai tie lenkai.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių