E. Macronas prieš susitikimą su D. Trumpu: po karo mums reikės sukurti naują Siriją

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas atvyksta į Vašingtoną susitikti su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Susitikimo darbotvarkėje - ne tik dvišalių santykių klausimai, bet ir iššūkiai pasauliniam saugumui: Rusijos agresija, Irano branduolinis susitarimas, karas Sirijoje.

Žmonės dar pamena epizodus iš pirmojo Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų vadovų susitikimo Paryžiuje – nuo įtaigaus rankos paspaudimo iki pasiplekšnojimų per nugarą bei pastabų apie pirmosios Prancūzijos damos išvaizdą. Prognozuojama, kad familiarumo netruks ir šiame lyderių susitikime, tačiau nuo praėjusio susitikimo atsirado dar daugiau vienijančių  ir skiriančių temų, kurias teks aptarti.

Keletą jų E. Macronas įvardijo vizito išvakarėse duodamas interviu kanalui „Fox News“. Santykių su Rusija klausimu, jis perspėjo nerodyti silpnumo Rusijos prezidentui, pabrėžė, kad Kremliaus vadovas apsėstas troškimo kištis į Vakarų demokratijų reikalus.

Kalbėdamas apie Siriją, E. Macronas pabrėžė, kad net pasibaigus karui prieš „Islamo valstybę“ Prancūzijos ir Jungtinių Valstijų laukia svarbi užduotis – užtikrinti, kad Sirija netaptų žlugusia valstybe.

„Po karo mums reikės sukurti naują Siriją. Štai kodėl aš manau, kad Jungtinių Valstijų vaidmuo labai svarbus. Tą dieną, kai baigsime šį karą prieš „Islamo valstybės“ grupuotę, jei mes visiškai pasitrauksime, paliksime erdvę Irano režimui, Basharui al-Assadui ir kitiems. Jie pradės naują karą, paskatins naujus teroristus. Todėl, mano požiūriu, net po karo prieš ISIS pabaigos Jungtinių Valstijų, Prancūzijos ir sąjungininkų, visų regiono valstybių, net Turkijos ir Rusijos, vaidmuo bus labai svarbus. Kad būtų sukurta nauja Sirija ir Sirijos žmonės galėtų patys spręsti savo ateitį“, – sako Prancūzijos prezidentas.

Irano branduolinis susitarimas – dar viena tema, kuria prezidentų nuomonės skiriasi. D. Trumpui vis dvejojant programos verte, E. Macronas sutinka, kad ji nėra tobula, tačiau tvirtina nematantis geresnių alternatyvų.

Analitikai sako, kad E. Macronas turi ambicijų parodyti, jog yra reikšmingas tarptautinės arenos veikėjas ir gali paveikti net Jungtinių Valstijų sprendimus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

motas

motas portretas
Ko visi vazioja pas Trumpo?Kas jis toks-pasaulio vadas?

...

... portretas
Chm: "Po karo mums reikės sukurti naują Siriją" - kas tie 'mes', KAS jums suteikė tokią teisę, AR tai ne sirų vidaus reikalas? O kai prasideda kalbos apie "Prancūzijos ir sąjungininkų, visų regiono valstybių, net Turkijos ir Rusijos, vaidmuo bus labai svarbus. Kad būtų sukurta nauja Sirija ir Sirijos žmonės galėtų patys spręsti savo ateitį" - tai visai nejauku: ne jūsų reikalas kaip šalys gyvena, jūs neturit įgaliojimų PRIMEST kitiems TIK savo 'tvarką' ir PLIURPT paskui apie 'sirų teisę patiems...' - kodėl jie TIK pagal jūsų dūdelę turi šokt, kas čia vėl Napaleonu pasijautė?

kodėl ji niekas neteisia....sankciji ne uždeda. ..

kodėl ji niekas neteisia....sankciji ne uždeda. .. portretas
Du parazitai vėl kombinuoja.........nerimsta.....kaip dar žūdyti žmones.....mažai....
VISI KOMENTARAI 8

Galerijos

Daugiau straipsnių