E. Macronas ragina įvesti visoje ES taikytiną finansinių sandorių mokestį

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emanuelis Makronas) antradienį pasiūlė, kad visoje ES galėtų būti taikomas finansinių sandorių mokestis.

Jau seniai yra diskutuojama dėl galimybės išplėsti Prancūzijoje ir Britanijoje taikomą rinkliavą.

„Pradėkime taikyti šį mokestį likusioje ES dalyje“, – sakė E.Macronas svarbioje kalboje dėl ES ateities. Prezidentas taip pat minėjo, kad įplaukos nuo šio mokesčio būtų panaudojamos plėtros paramai.

E. Macronas: Britanija rastų vietos reformuotoje ES

E. Macronas antradienį pareiškė, kad dėl pasitraukimo iš Europos Sąjungos (ES) besiderančiai Jungtinei Karalystei gali atsirasti vietos reformuotoje Bendrijoje.

Savo kalboje Paryžiuje pateikdamas viziją apie ES ateitį, E.Macronas sakė: „Po kelių metų, jeigu norėtų, Jungtinė Karalystė galėtų surasti savo vietą sąjungoje, kuri būtų iš naujo susitelkusi ties savo nesvyruojančiomis vertybėmis ir efektyvia rinka“.

Atsargiai rinkdamas žodžius Prancūzijos prezidentas teigė sąmoningai nekalbėjęs apie „Brexit“, nes negali įsivaizduoti, jog Britanija nenorėtų tapti naujosios ES dalimi.

„Negalėčiau įsivaizduoti, kad Jungtinė Karalystė negalėtų rasti savo vietos mano siūlomoje reformuotoje ir supaprastintoje ES“, – teigė E.Macronas.

Jis visgi tiksliai neatskleidė, ar siūlo Britanijai pakeisti sprendimą dėl „Brexit“ ar tiesiog sugrįžti į Bendriją vėliau.

Pirmojo savo susitikimo su britų premjere Theresa May (Tereza Mei) metu birželį E.Macronas užsiminė, jog Londonas galėtų persigalvoti dėl sprendimo palikti 28-ių narių sąjungą.

„Žinoma, durys yra visada atviros, kol derybos dėl „Brexit“ nesibaigė“, – tuomet sakė prezidentas, suteikęs viltį britams, pernai „Brexit“ referendume balsavusiems už Britanijos pasilikimą bloke.

Tačiau E.Macronas taip pat pabrėžė, kad britai patys nusprendė pasitraukti ir prasidėjus deryboms „bus vis sunkiau ir sunkiau sugrįžti atgal“.

Protestuojančius studentus saugo  policija

Prancūzijoje riaušių policijos pajėgos saugo kelias dešimtis studentų ir aktyvistų, protestuojančių Sorbonos universitete, kuriame šalies prezidentas E. Macronas  sako kalbą apie Europos ateitį.

Guminėmis lazdomis ir skydais apsiginklavę pareigūnai skaičiumi gerokai pranoko protestuotojus istoriniame Kairiosios pakrantės (La Rive Gauche) rajone, kuriame vyko taiki demonstracija. Aplinkinėse gatvėse buvo matyti išsirikiavę policijos autofurgonai.

Protestuotojai reiškia nepasitenkinimą verslui palankia E.Macrono darbo politika ir darbo kodekso pataisomis, kurios buvo priimtos kaip vykdomieji potvarkiai be ilgų ir nuodugnių diskusijų parlamente.

Šios darbo kodekso pataisos išprovokavo profesinių sąjungų ir kairiųjų radikalų grupių protestus.

E.Macrono kalbos universitete klausėsi Sorbonos ir kitų Prancūzijos bei kitų Europos šalių universitetų studentai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių