E. Snowdenas tiesioginėje laidoje klausinėjo V. Putino apie šnipinėjimą

Jungtinių Valstijų žvalgybos informaciją nutekinęs buvęs Nacionalinės saugumo agentūros kontraktininkas Edwardas Snowdenas (Edvardas Snoudenas) ketvirtadienį netikėtai įsiterpė į televizijos „tiesioginės linijos“ laidą ir ėmė klausinėti Rusijos prezidento Vladimiro Putino apie Maskvos šnipinėjimo mastus.

Buvęs KGB agentas V.Putinas pasisveikino su E.Snowdenu kaip su kolega „buvusiu agentu“, o vėliau patikino, kad Rusijos vykdomas visuomenės sekimas nėra masinis ir jį griežtai kontroliuoja įstatymai.

Praėjusį rugpjūtį Rusija suteikė E.Snowdenui prieglobstį, kai prieš tai jis mėnesį praleido Maskvos oro uosto tranzito zonoje. Nuo to laiko jo buvimo vieta Rusijoje yra laikoma paslaptyje.

V.Putinas gruodį sakė, kad niekada nebuvo susitikęs su E.Snowdenu, tačiau pareiškė, kad jis jam „kelia susidomėjimą“ ir kad šnipinėjimas yra „būtinybė“.

E.Snowdenas įrašytą klausimą prezidentui pateikė angliškai. V.Putinas atrodė priblokštas ir jo ausinėse nepasigirdo klausimo vertimo, todėl galima spėti, kad šio klausimo prezidentas nesitikėjo.

Rusijos visuomenė galėjo pateikti iš anksto įrašytus klausimus arba juos užduoti per specialias išmaniųjų telefonų programėles.

E.Snowdenas įrašas padarytas tamsiame fone, kuris nesuteikia jokios informacijos apie jo buvimo vietą. Jo advokatė Rusijoje Anatolijus Kučerena naujienų agentūrai „RIA Novosti“ sakė, jog E.Snowdenas pats įrašė ir pateikė klausimą.

„Kalbant apie techninę pusę, tai jam, kaip aukštos klasės IT specialistui, nebuvo labai sunku per internetą išeiti į „Tiesioginę liniją“ su prezidentu“, – sakė A.Kučerena.
„Norėčiau jūsų paklausti: ar Rusija perima, saugo ar kaip nors analizuoja milijonų žmonių ryšius“, – paklausė E.Snowdenas prezidento.

„Ar manote, kad paprasčiausias žvalgybos efektyvumo didinimas arba teisminiai tyrimai gali pateisinti visuomenės, o ne atskirų jos individų stebėjimą?“ – klausė jis.

V.Putinas atrodė truputį sutrikęs. „Amerikos anglų kalba yra truputį kitokia“, – atsakė jis, laidos vedančiajam net nesuabejojus, kad jis suprato tą klausimą. Tada vedantysis jį išvertė, remdamasis savo užrašais.

V.Putinas atsakė, kad tokio pobūdžio visuomenės „masinis šnipinėjimas“, kokį E.Snowdenas atskleidė Jungtinėse Valstijose, Rusijoje yra neįmanomas, nes specialiosios tarnybos čia yra griežtai kontroliuojamos.

„Gerbiamas pone Snowdenai, jūs – buvęs agentas, aš taip pat buvau susijęs su žvalgyba. Taigi, mes su jumis kalbėsimes profesine kalba“, – pasisveikino V.Putinas, kurio žodžius palydėjo publikos plojimai.

„Mūsų specialiosios tarnybos, ačiū Dievui, yra griežtai kontroliuojamos valstybės, visuomenės, o jų veiklą reglamentuoja įstatymai“, – atsakė V.Putinas pridurdamas, kad sekimui yra būtinas teismo sprendimas.

„Tokio masinio nekontroliuojamo masto mes, žinoma, sau neleidžiame. Labai tikiuosi, kad niekada ir neleisim. Be to ir techninių galimybių, ir tokių pinigų neturime kaip Jungtinės Valstijos“, – sakė jis.
Prezidentas pridūrė, kad Rusijos specialiosios tarnybos gali ir privalo naudotis visomis turimomis techninėmis priemonėmis, kad galėtų reaguoti ir kovoti su nusikalstamumu, turinčiu ir teroristinį pobūdį.

„Mes taip pat tai darome“, – pareiškė prezidentas.
V.Putinas yra dirbęs KGB agentu Rytų Vokietijoje ir vadovavo FSB tarnybai iki 1999 metų, kai tapo ministru pirmininku.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių