Ekspertai: Rusija išsaugo pranašumą prieš NATO Baltijos jūros regione

Nepaisant NATO veiksmų Rusijai atgrasyti, ji turėtų pranašumą prieš Aljansą pirmosiomis konflikto Baltijos jūros regione dienomis, pareiškė Jungtinių Valstijų analitinis centras „RAND Corporation“.

Tokia ataskaita paskelbta regione tebetvyrant nerimui dėl Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos ir Maskvos įsitraukimo į konfliktą Rytų Ukrainoje.

Reaguodama į tai NATO pernai kiekvienoje Baltijos šalyje ir Lenkijoje dislokavo po maždaug tūkstančio karių tarptautinius batalionus, į Lenkiją perkelta JAV brigada iš 4 tūkst. karių.

Tačiau nepaisant šių priemonių, „Rusija turėtų žymų laiko ir atstumo pranašumą per pirmąsias konvencinės sausumos kampanijos Baltijos šalyse dienas ar savaites“, nurodė „RAND Corporation“.

Anot šio Kalifornijoje įsikūrusio analitinio centro, po Šaltojo karo Rusija daug investavo į karo techniką ir įgijo pranašumą prieš NATO tokiose srityse kaip oro gynyba, ilgojo nuotolio artilerija ar kibernetika, o karių santykis Baltijos jūros regione šiuo metu skiriasi beveik tris kartus Maskvos naudai.

„RAND Corporation“ teigia, kad Rusija turi geresnes nei NATO galimybes regione dislokuoti daugiau karių, čia gali sutelkti daugiau tankų, o su turimais oro gynybos pajėgumais gali pažaboti Aljanso potencialų pranašumą ore.

Be to, Rusija išsaugojo dideles operacijas galinčias vykdyti konvencines pajėgas, kai NATO pastaruosius dešimtmečius reformavo savo kariuomenes smulkesnio masto misijoms užsienyje.

JAV analitinis centras skelbia, kad Rusija taip pat parodė gebanti sutelkti karius iš įvairių vietų šalies vakaruose ir gali greičiau nei NATO generuoti pajėgumus dėl išvystytos kelių bei geležinkelių infrastruktūros.

Vis dėlto „RAND Corporation“ tvirtina, kad NATO turi ilgalaikių pranašumų prieš Rusiją. Aljanso šalys turi didesnes ekonomikas, daugiau karių, jos skiria daugiau pinigų gynybai, tačiau šių pranašumų NATO kol kas neišnaudoja.

„Aljansas turi aiškias galimybes sukurti ir išlaikyti efektyvų konvencinį atgrasymą, jeigu tik taip nuspręstų“, – rašoma ataskaitoje.

Po Rusijos veiksmų Ukrainoje NATO taip pat sustiprino oro policijos misiją Baltijos šalyse, o aštuoniose Vidurio ir Rytų Europos šalyse įsteigė nedidelius štabus. Baltijos šalyse JAV taip pat dislokavo specialiųjų operacijų karius.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ašara

ašara portretas
baltai - buferine zona! baisu. neatsakinga ten gimdyti ir auginti vaikus. gaila ju! daug tai suprato ir dingo is zonos. dauguma likusiu - patrijotai ar idijotai. graudu

taip

taip portretas
pasake zydelis zirinovskis nuo berijos niekuo nesiskiriantis..o trumpas turi savu problemu o mes tai tik strategine teritorija pasauliniu zydeliu /masonu/. aferoje...

Savanoris kariautojas

Savanoris kariautojas portretas
Trampui pabaltyjys neidomus.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių