Ekspertai: Šiaurės Korėja tikriausiai turi daugiau plutonio, nei manyta

  • Teksto dydis:

Naujausios Šiaurės Korėjos pagrindinio branduolinio komplekso nuotraukos rodo, kad šis uždaras režimas savo branduolinių ginklų programai tikriausiai yra pasigaminęs daugiau plutonio, negu anksčiau manyta, pranešė viena JAV analitikų grupė.

Autoritetingas tinklalapis „38 North“, priklausantis padėtį Šiaurės Korėjoje stebinčiam projektui, susijusiam su Johnso Hopkinso (Džonso Hopkinso) universitetu, penktadienį nurodė, kad Jongbjono branduolinio komplekso infraraudonojo spektro nuotraukos tikriausiai atskleidžia, kad Pchenjanas nuo pernai rugsėjo iki šių metų birželio mažiausiai dukart vykdė panaudoto branduolinio kuro strypų perdirbimą.

„Radiochemijos laboratorija veikė su pertraukomis, ir veikiausiai buvo mažiausiai dvi anksčiau neskelbtos perdirbimo operacijos, per kurias buvo išgautas nenustatytas kiekis plutonio, galintis dar labiau padidinti Šiaurės Korėjos branduolinių ginklų atsargas“, – sakoma pranešime.

Šiaurės Korėja deaktyvavo Jongbjono reaktorių 2007 metais pagal susitarimą dėl pagalbos mainais į nusiginklavimą, bet vėl pradėjo renovuoti tą kompleksą po Pchenjano trečiojo branduolinio bandymo, įvykdyto 2013-aisiais.

Padidėjęs šiluminis aktyvumas taip pat užfiksuotas Jongbjono urano sodrinimo įmonėje, bet kol kas neaišku, ar buvo didinamos branduolinių medžiagų, galbūt skirtų ginklams, atsargos, ar vykdomi tik priežiūros darbai, rašo tinklalapis.

Tyrėjai taip pat nurodė, kad išanalizavus numanomo tričio išgavimo cecho šilumines nuotraukas buvo padaryta išvada, kad šis vandenilio izotopas tikriausiai nebuvo gaminamas.

Tritis yra svarbi medžiaga gaminant pažangesnius termobranduolinius ginklus. Tokių ginklų galia būna daug didesnė negu paprastų plutonio arba urano atominių užtaisų.

Nuo 2006 metų Šiaurės Korėja yra įvykdžiusi penkis požeminius branduolinius bandymus. Praeitą savaitę šalis pirmąkart sėkmingai išbandė tarpžemyninę balistinę raketą.

Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijos atstovas penktadienį pareiškė, kad to bandymo „didžiulė sėkmė“ pademonstravo Pchenjano galimybes „sunaikinti Jungtines Valstijas vienu smūgiu į pačią jos pagrindinės teritorijos širdį, jeigu (Vašingtonas) nesielgs diskretiškai“.

Jungtinės Valstijos šaukiasi „galutinės pražūties“, reikalaudamos griežtinti sankcijas Šiaurės Korėjai, atstovą citavo Pchenjano valstybinė žiniasklaida.

Šiaurė Korėja sako, kad branduoliniai ginklai jai reikalingi apsiginti nuo potencialios užsienio pajėgų invazijos grėsmės. Jungtinės Tautos jau ne kartą skelbė Pchenjanui sankcijas dėl jo ginklavimosi programų.

Naujausias raketos paleidimas irgi buvo pasmerktas bei išprovokavo pyktį, o JAV ir jų sąjungininkai siekia, kad JT Saugumo Taryba sugriežtintų Pchenjanui taikomas spaudimo priemones.


Šiame straipsnyje: Šiaurės Korėjaplutonis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių