EP Kultūros komiteto vadovė siūlo sukurti „švietimo koridorius“ migrantams

Europa privalo naudotis savo ginklu – „švelniąja galia“, pabrėžia Europos Parlamento Kultūros ir švietimo komiteto vadovė Silvia Costa.

Anot jos, šis metas, besitęsiant migrantų krizei, yra kaip niekad tinkamas Europos kultūrai skleistis. „Jei mes uždarysime duris ir pastatysime sienas, rezultatas visiškai prieštaraus tam, ko mus mokė ligšiolinė Europos istorija“, – mano S. Costa.

Interviu LRT.lt italė S. Costa teigia mananti, kad Europos Sąjungos šalys turi dalintis atsakomybe dėl šios humanitarinės krizės, būti atviresnės, ypač žmonėms Viduržemio jūros regione, Balkanuose. Vienas jos siūlymų – sukurti „švietimo koridorius“: skatinti Bendrijos šalių universitetus atverti duris pabėgėliams studentams, siūlyti praktiką jauniems žmonėms, studijuojantiems Sirijos, Irako ir kituose nestabiliuose regionuose. Tai, anot S. Costos, – būdas apsisaugoti nuo jaunimo radikalizacijos.

Kultūros komiteto vadovė taip pat pripažįsta, kad vis dar kovojama dėl svarbesnės kultūros pozicijos Europos Komisijos investiciniame plane Europai, ieškoma galimybių geriau subalansuoti didesnių ir mažesnių šalių kūrybinių industrijų šansus gauti finansavimą, siekiama atkreipti politikų dėmesį į kino industrijos svarbą Europos ekonomikai.

– Kokias galimybes skleistis Europos kultūrai matote esant dabartinei migrantų krizei?

Atėjus krizei, praradome savo bendros tapatybės reikšmę. „Švelnioji galia“ – kultūra – dabar yra reikšminga kaip niekad.

– Atėjus krizei, praradome savo bendros tapatybės reikšmę. „Švelnioji galia“ – kultūra – dabar yra reikšminga kaip niekad. Visų pirma turime tiesti kultūrinius tiltus, ieškoti supratimo, plėsti žinias apie kitas kultūras. Visa tai turi būti Europos siekiamybė. Jei pažvelgtume į Europos istoriją, suprastume, kad tai – įvairovės istorija. Amžiams bėgant, susiformavo tam tikros bendros vertybės. Dabar toms vertybėms iškilęs pavojus. Ypač atkreipčiau dėmesį į solidarumą. Jei Europa nori atlikti globalaus žaidėjo vaidmenį, mes turime parodyti, kad turime sugebėjimų, esame atviri ir pasiryžę skatinti žmonių mobilumą, dalintis atsakomybe dėl šios humanitarinės krizės, taip pat skleisti, skatinti kultūros produkciją – filmus, kitą kūrybą.

Vienas pavyzdžių – gerai žinoma „Erasmus“ mainų programa. Manau, ji padeda išlaikyti mūsų tapatybę ir tuo pačiu leidžia pažinti kitus jaunus žmones, švietimo sistemas visoje Europoje. Visa tai yra būdas stiprinti savo sugebėjimus, kaupti patirtį karjerai. Aš įsivaizduoju, kad, jei mes uždarysime duris ir pastatysime sienas, rezultatas visiškai prieštaraus tam, ko mus mokė ligšiolinė Europos istorija.



NAUJAUSI KOMENTARAI

jk

jk portretas
Senė kaip ir dauguma Europos liberastų visai nupaiko.Jie net nesuvokia kad prasidėjo plataus masto musulmonų invazija į Europą.Kai jų bus pakankamai daug jie suruoš krikščionių naikinimą.Dabartiniai teroro aktai kaip važiavimas automobiliu per minią Monake,šaudymai,sprogdinimai tik smulki repeticija.Į Europą svetimšaliai turi patekti laikantis ES įstatymų.o ne be dokumentų valtele.Visus nelegalus namo

pašla tu

pašla tu portretas
su savo fantazijom..Gal geriau varyk į Alepą ir ten jiems padėstyk savo kultūros sklaidas.Reikia pritaikyti tik pagrindinį imigrantų priėmimo kriterijų-BESĄLYGIŠKĄ INTEGRACIJĄ Į ESAMĄ VISUOMENĘ IR JOKIOS SAVO RELIGIJOS BEI A'LIA PAPROČIŲ ATSISAKYMĄ

Šita bobšė visiška marazmatikė

Šita bobšė visiška marazmatikė portretas
Citata: "S. Costa teigia mananti, kad Europos Sąjungos šalys turi dalintis atsakomybe dėl šios humanitarinės krizės"... Visos humanitarinės nesamonės vyksta islamo kultūros šalyse, bet "Europos Sąjungos šalys turi dalintis atsakomybe"!!!??? Kas per...??? Kodėl NIEKUR nėra sakoma, kad atsakomybe turi dalintis islamiškos šalys ar Arabijos pusiasalio ir Šiaurės Afrikos šalys?????
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių