ES agentūra: herbicidas glifosatas nesukelia vėžio

  • Teksto dydis:

Pasaulyje itin populiarus ir plačiai naudojamas herbicidas glifosatas neturėtų būti klasifikuojamas kaip karcinogenas, skelbia Europos cheminių medžiagų agentūra (ECHA).

Tokia išvada leidžia Briuseliui priimti galutinį sprendimą dėl šio chemikalo, nepaisant itin didelio susiskaldymo Europos Sąjungoje dėl šio herbicido naudojimo.

"Glifosatas neturėtų būti klasifikuojamas kaip karcinogenas", - trečiadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė ECHA Rizikos vertinimo komiteto vadovas Jackas de Bruijnas (Džekas de Bruinas.

Jo teigimu, nenustatyta, kad glifosatas sukeltų genetinių ar reprodukcinių defektų, ir ši išvada paremta "plataus masto vertinimu visos informacijos apie šią medžiagą".

Praėjusių metų liepą ES valstybės narės pritarė glifosato naudojimo pratęsimui 18 mėnesių.

Glifosatas pradėtas naudoti aštuntajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje, kaip bendrovės "Monsanto" gaminamos piktžolių naikinimo priemonės " Roundup" aktyvioji medžiaga. Šiuo metu jis yra vienas populiariausių herbicidų pasaulyje.

Tačiau kritikai remiasi Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, jog glifosatas "veikiausiai" yra kancerogeninis ir ragina nedelsiant uždrausti šio herbicido naudojimą.

Europos Komisija laukė ECHA išvadų, kad galėtų priimti galutinį sprendimą dėl minėto herbicido naudojimo. Sprendimo tikimasi iki šių metų pabaigos.


Šiame straipsnyje: herbicidaiglifosatasvėžys

NAUJAUSI KOMENTARAI

šiaip

šiaip portretas
Komentatoriai nesupranta, ką rašo. Ne visi nuodai yra kancerogenai. Tiesą sakant, daugybė labai nuodingų medžiagų nėra kancerogenai. žmonės miršta ne tik nuo vėžio, jeigu dar nežinojot. Tarkim, glifosatas, jeigu neklystu, pasižymi endokrininių disruptorių savybėmis. Tai žymiai blogiau nei kancerogenas. Dėl tokių medžiagų, tarkim, gali sumenkti žuvų populiacijos, nes jos tampa nevaisingos, ir t.t. ir pan. To daugiau nei pakaktų jam uždrausti, kas greičiausiai ir bus padaryta, jeigu tam bus pagrindas. Įžvelgiantiems čia visuotinius sąmokslus reikėtų gydytis, o ne rašinėti viešus komentarus. Apsisaugoti nuo kenksmingo glifosato poveikio, jeigu jis tikrai yra, negali niekas. Tai neįmanoma. Todėl jeigu jis kenkia labiau nei yra naudingas, jis bus anksčiau ar vėliau uždraustas. O jeigu norite ant ko nors pykti, tai pykit ant kaimiečių, kurie naudoja glifosatą ne pagal paskirtį, nes "nieko tokio", o ne ant reguliuotojų ir mokslininkų, be kurių jau senai būtumėm visi išmirę.

Dainius

Dainius portretas
Taigi po antro pasaulinio karo plačiai naudotas vadinamas Dustas (DDT milteliai) irgi buvo absoliutus gėris - barstė žemės ūkis į kairę ir dešinę, kopūstus barstydavo, kad kenkėjai nepultų ir t.t. Deja sėkmingai panuodijus žmones daugybę metų, staiga nei iš šio nei iš to pasidarė mirtinai pavojinga medžiaga ir su trenksmais buvo uždraustas. Na dabar su glifosatu tas pats - tai tiesiog Monsanto vitaminas. Šiaip tai žmonių per daug planetoje gyvena, jeigu ką...

supratau

supratau portretas
Viskas, ką gamina Monsanto-absoliutus gėris...Įdomu, kas finansavo šiuos tyrimus?
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių