ES: „Brexit“ reikš naujas prekybos su Šiaurės Airija kontrolės priemones

  • Teksto dydis:

Pagal bet kokį „Brexit“ susitarimą Didžioji Britanija turės sutikti su ribotomis naujomis administracinėmis prekybos kontrolės Šiaurės Airijoje priemonėmis, trečiadienį perspėjo Europos Sąjungos vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier (Mišelis Barnjė).

Jungtinės Karalystės ministrė pirmininkė Theresa May teigė nesutiksianti su jokia „Brexit“ sutartimi, jeigu ji varžys Britanijos suverenumą. Tokias procedūras atmetė ir Šiaurės Airijos junionistų partija, palaikanti Th. May vyriausybę parlamente.

„Tiek ES, tiek JK atmeta realios sienos Airijos saloje galimybę, todėl viskas, kas atkeliaus į Šiaurės Airiją, taip pat atkeliaus į mūsų bendrąją rinką“, – pabrėžė Bendrijos derybininkas M. Barnier.

Jis sakė, kad planuojamos kontrolės priemonės būtų laikinos ir galiotų, kol su Britanija būtų susitarta dėl naujų prekybos ryšių. Be to, jos būtų menkai juntamos, jeigu Londonas sutiktų prisidėti prie visavertės muitų sąjungos, sudarytos remiantis ES taisyklėmis.

„Tebesame atviri galimybei sudaryti su JK muitų sąjungą. Tokia muitų sąjunga eliminuotų svarbią dalį muitinės tikrinimų“, – aiškino M. Barnier.

Tačiau kol kas, remiantis ES vizija apie galimą susitarimą dėl „skyrybų“ su Jungtine Karalyste, Britanijos pagrindinėje dalyje įsikūrusios bendrovės, gabenančios prekes į Šiaurės Airiją, turėtų „internetu ir iš anksto užpildyti muitinės deklaracijas“.

„Vieninteliai matomi sisteminiai tikrinimai tarp Šiaurės Airijos ir likusios JK apimtų brūkšninių kodų ant sunkvežimių arba konteinerių skenavimą. Tai galėtų būti daroma keltuose arba tranzito uostuose“, – sakė M. Barnier.

Eksportui į ES skirtų pramonės prekių, gaminamų Šiaurės Airijoje, tikrinimus galėtų vykdyti „rinkos priežiūrą reguliuojančios institucijos“. Tai galėtų būti daroma pačiose įmonėse, o ne prie sienos.

Be to, šiuo metu vykdoma į Šiaurės Airijos uostus gabenamų gyvulių veterinarinė kontrolė liktų galioti, bet turėtų būti sugriežtinta ir taikoma visoms siuntoms, o ne 10 proc., kaip yra dabar.

Th. May yra pakviesta į ateinančią savaitę Briuselyje vyksiantį ES viršūnių susitikimą. Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas pareiškė, kad tai bus „tiesos akimirka“ deryboms dėl Britanijos tvarkingo pasitraukimo iš bloko.

Britanijos lyderė yra spaudžiama sudaryti „Brexit“ sutartį iki šalies išstojimo iš ES ateinančių metų kovo 29 dieną. Tačiau Demokratinė junionistų partija (DUP), nuo kurios priklauso Th. May dauguma parlamente, trečiadienį, kaip pranešama, pagrasino vėliau šį mėnesį balsuoti prieš nacionalinį biudžetą, jeigu premjerė padarys per daug nuolaidų Bendrijai.

Šaltiniai dešimt vietų parlamente turinčioje DUP sakė transliuotojams BBC ir „Sky News“ esantys pasiruošę nutraukti susitarimą dėl palaikymo vyriausybei biudžeto klausimais, jeigu Th. May peržengs jų nubrėžtas raudonas linijas dėl „Brexit“.

Biudžeto tvirtinimas Bendruomenių Rūmuose tradiciškai tampa balsavimu dėl pasitikėjimo vyriausybe. Jeigu biudžetas nebūtų priimtas, Th. May kabinetas gali žlugti.

Prieš pasirodant šiems pranešimams, vienas Dauningo gatvės atstovas, paklaustas, ar vyriausybė gali tikėtis DUP paramos, atsakė: „Pasitikėjimo ir aprūpinimo sutartis, kurią esame sudarę su DUP, yra tikras faktas.“

Tuo metu DUP atstovas sakė: „Vyriausybė puikiai žino mūsų nuostatą šiuo klausimu. Mūsų nuostate nepakito, ir nesitikime, kad savo poziciją pakeis vyriausybė.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

...

... portretas
Ir vėl ES diktatas.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių