ES dar šešiems mėnesiams pratęsė sankcijas Rusijai

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga pirmadienį pratęsė dar šešiems mėnesiams ekonomines sankcijas Rusijai dėl jos intervencijos Ukrainoje.

Europos Sąjungos lyderiai per viršūnių susitikimą praėjusią savaitę sutarė pratęsti sankcijas, kurios buvo paskelbtos 2014 metais; 28 ES narėms atstovaujanti Europos Vadovų Taryba šį sprendimą patvirtino pirmadienį.

„Taryba pratęsė ekonomines sankcijas specifinėms Rusijos ekonomikos šakoms iki 2017-ųjų liepos 31 dienos“, – nurodoma Tarybos pranešime.

Šios sankcijos taikomos finansų, energetikos ir gynybos sektoriams ir produktams, kurie tinkami naudoti ir pramonėje, ir karinėje sferoje.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as (Fransua Holandas) praėjusią savaitę sakė, kad norėtų, jog sankcijos būtų pratęstos, nes Maskva nesilaiko savo įsipareigojimų, prisiimtų sudarant paliaubų Ukrainoje sutartį.

Pasak jų, nėra jokios pažangos vykdant Minsko paliaubų susitarimus, kuriems pasiekti deryboms tarp Ukrainos ir Rusijos jiedu tarpininkavo; tad dabar nėra kito varianto – tik palikti priemones (sankcijas) toliau galioti.

Europos Sąjunga paskelbė sankcijas Rusijai po 2014 metų liepą buvusio incidento, kai virš prorusiškų separatistų kontroliuojamos Rytų Ukrainos buvo numuštas Malaizijos oro linijų keleivinis lėktuvas.

Prancūzija ir Vokietija 2014 metų pabaigoje ir 2015 metais tarpininkavo virtinei susitarimų Baltarusijos sostinėje Minske, kuriais Rusija buvo įpareigota nutraukti paramą separatistams mainais už jiems siūlomą didesnę autonomiją Rytų Ukrainoje.

Vėliau šios sankcijos vis būdavo pratęsiamos, kol kai kurios šalys, tarp jų ir Italija, vis labiau ėmė abejoti dėl jų efektyvumo ir kainos.

Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) netikėta pergalė dar paskatino tokias abejones, nes jis regis linkęs Rusijos atžvilgiu būti švelnesnis. Tad būta ginčų, ar verta dar sankcijas pratęsti šešiems ar trims mėnesiams.

Vakarai sako, kad Rusija aprūpina sukilėlius karine technika ir teikia kitokią karinę pagalbą. Nors Maskva šiuos kaltinimus neigia, tačiau tvirtina iš esmės palaikanti separatistų siekius.

Greta ekonominių sankcijų Rusijos naftos, finansų ir kariniams sektoriams ES yra paskelbusi draudimų atvykti į ES ir virtinei Ukrainos ir Rusijos veikėjų, laikomų prisidėjusių prie Ukrainos teritorinio vientisumo pažeidimo, bei įšaldžiusi jų sąskaitas ES bankuose. Šios sankcijos baigsis kovo mėnesį.

Panašių sankcijų dar paskelbta Rusijai dėl Krymo aneksijos; jos galios iki birželio 20 dienos.


Šiame straipsnyje: ESsankcijosRusijaUkraina

NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
dabar tikrai lietuvai jau pyzdec,nors ir taip jau davedė kgbistinė šliundra iki liepto galo

idomu

idomu portretas
Iš esmės- dar 6 mėnėsiams pratęstos sankcijos Lietuvai, įdomu ar ūkininkai bei maisto pramonė atlaikys? Kas dėl Rusijos, tai jai sankcijos savotiškai įšėjo į naudą, gal ten ne viskas idialu - šalis didelė, bet jau matomi rezultatai, atsirado naujos rinkos-,auga žėmės ūkis, gamyba , bvp pakilo 2,4 procento lyginant su 2015 m. , vien spalio mėnesį RU nupirko virš 48 tonų aukso atsargų, supirkinėja užsienio ( ir USA) valstybines obligacijas. Tiesa, kai USA melagingu pretekstu užpuolė ir okupavo Iraką, ko pasekmeje buvo nužudyta beveik milijonas irakiečių kur buvo sankcijos aūūūūū?

Kastytis

Kastytis portretas
Teisingai, Vari, duok „čiado" tam ubagui pufaikininkui. Prūsiją Jungtinės Tautos perleido Lietuvai 50 metų Jau praėjo tie 50 metų, o Kremliaus Rusija iš ten neišsinešdina
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių