ES diplomatijos vadovė lapkritį lankysis Vašingtone

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos diplomatijos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini) lapkritį lankysis Vašingtone, kur sieks įtikinti šios šalies įstatymų leidėjus išsaugoti Irano branduolinį susitarimą, po to, kai JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) pagrasino jį nutraukti.

ES užsienio reikalų ministrai per susitikimą Liuksemburge pirmadienį prisidėjo prie tarptautinės bendruomenės paramos itin svarbiam 2015-ųjų susitarimui. Diplomatai perspėjo, kad D. Trumpo priešiška pozicija jo atžvilgiu kenkia pastangoms rasti taikų sprendimą branduolinei Šiaurės Korėjos krizei.

Penktadienį JAV vadovas sukėlė nerimą Europoje, kai pasakė savo agresyvią kalbą, kurioje pareiškė, kad Vašingtonas bet kuriuo metu gali nutraukti tą susitarimą, ir tvirtino, kad Iranas nesilaiko 2015 metais pasirašytos branduolinės sutarties dvasios.

D. Trumpas išdėstė savo griežtesnę strategiją, kad pažabotų Irano „fanatišką režimą“, bet nepaskelbė, jog Jungtinės Valstijos traukiasi iš istorinės branduolinės sutarties. Jis paliko šį klausimą spręsti JAV Kongresui.

F. Mogherini sakė, kad „lapkričio pradžioje bus Vašingtone“, kad paragintų JAV įstatymų leidėjus nesitraukti iš to susitarimo, oficialiai vadinamo Bendruoju išsamių veiksmų planu (JCPOA). Po 12 metų trukusių derybų su Iranu, koordinuotų ES, sudarytą sutartį pasirašė Teheranas ir šešios galingosios šalys: JAV, Rusija, Kinija, Prancūzija, Didžioji Britanija ir Vokietija.

ES ministrai baiminasi, kad susitarimo su Teheranu nutraukimas, nepaisant, jog Jungtinių Tautų ekspertai ne kartą yra pareiškę, kad šis savo įsipareigojimų laikosi, pasiųstų Šiaurės Korėjai žinutę, jog derybos su tarptautine bendruomene yra laiko švaistymas.

„Žinoma, ministrai yra sunerimę dėl to, kad žinutės apie JCPOA gali neigiamai paveikti galimybę pradėti derybas ar net atverti erdvę deryboms su KLDR (Šiaurės Korėja)“, – sakė F. Mogherini po 28 ES narių užsienio reikalų ministrų susitikimo Liuksemburge.

Vokietijos diplomatijos vadovas Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) pareiškė, kad griežta D. Trumpo pozicija gali vėl išprovokuoti „karinę konfrontaciją“ tarp pasaulio ir Irano.

„Žinoma, grasinimas nutraukti susitarimą su Iranu kenkia tokių tarptautinių sutarčių patikimumui“, – teigė jis.

Sankcijos Pchenjanui

Pirmadienį ES taip pat patvirtino naujas sankcijas Šiaurės Korėjai, prisidėdama prie pastangų nubausti tą režimą už jo branduolinius ir balistinių raketų bandymus.

Liuksemburge susitikę ES šalių diplomatijos vadovai patvirtino naujų priemonių paketą. Tarp tų priemonių, be kita ko, minimi draudimai investuoti Šiaurės Korėjoje bei eksportuoti ES naftą į Pchenjaną.

Taip pat Šiaurės Korėjos darbuotojams Bendrijoje bus sugriežtintos sankcijos, siekiant, kad atgal į Šiaurės Korėją siunčiami pinigai nebūtų panaudojami ginklų vystymo programoms finansuoti.

Anot ES, naujų priemonių imtasi dėl „nuolatinio pavojaus, tarptautinei taikai ir stabilumui“, kurį kelia Kim Jong-Uno (Kim Čen Uno) režimas.

ES tikisi, kad ekonominis spaudimas padės atvesti Pchenjaną prie derybų stalo, tačiau F. Mogherini sakė, kad jei bus nutrauktas susitarimas su Iranu, tai padaryti bus žymiai sunkiau.

„Akivaizdu, kad bet koks žingsnis, silpninantis pasaulinę branduolinio ginklo neplatinimo architektūrą kur nors kitur, apsunkina mūsų darbą su KLDR“, – teigė ji.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių