ES komisaras: Berlyno pozicija dėl Turkijos yra suprantama

  • Teksto dydis:

Berlyno griežta pozicija dėl Turkijos yra „suprantama“, ypač dėl Ankaros sprendimo suimti kelis žmogaus teisių aktyvistus, tarp jų – Vokietijos piliečių, sakoma šeštadienį paskelbtame Europos Sąjungos plėtros komisaro Johanneso Hahno (Johaneso Hano) interviu.

„Manau, Turkijai rodėme didelę kantrybę. Atrodo, ji to nevertina. Vokietijos reakcija suprantama“, – Vokietijos dienraščiui „Die Welt“ sakė austras J.Hahnas.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Sigmaras Gabrielis (Zigmaras Gabrielis) ketvirtadienį paskelbė neįprastai griežto tono pareiškimą ir perspėjo šalies bendroves vengti investuoti Turkijoje. Jis taip pat teigė, kad Berlynas iš esmės „pertvarkys“ savo ryšius su Ankara.

Berlynas, jau anksčiau įtūžęs dėl vasarį Ankaros priimto sprendimo įkalinti „Die Welt“ korespondentą Turkijoje Denizą Yucelį (Denizą Judželį), anksčiau šį mėnesį dar labiau užsirūstino, kai Turkijos teismas nurodė palikti arešte šešis žmogaus teisių aktyvistus, sulaikytus vienoje saloje prie Stambulo.

Tarp šio šešeto yra žmogaus teisių organizacijos „Amnesty International“ Turkijos padalinio direktorė Idil Eser ir aktyvistas iš Berlyno Peteris Steudtneris (Pėteris Štoitneris).

Šiuo metu Turkijoje laikomi suimti iš viso devyni Vokietijos piliečiai, iš jų keturi – turintys ir Turkijos pilietybę.

J.Hahnas išreiškė apgailestavimą, kad Ankara „vis labiau tolsta nuo Europos standartų“ dėl savo griežtų veiksmų prieš vyriausybės oponentus, pradėtų po pernai kariškių nesėkmingai mėginto surengti perversmo.

„Vėliausi žmogaus teisių aktyvistų areštai, deja, patvirtina destruktyvų kursą, Turkijos pasirinktą po mėginto surengti perversmo, kurį mes tvirtai pasmerkėme“, – sakė J.Hahnas.

Pašlijus ryšiams tarp abiejų NATO partnerių dar labiau blėsta viltys, kad bus išpildyti ilgamečiai Turkijos siekiai tapti ES nare. Ankaros ir Briuselio derybos šiuo klausimu dabar yra įstrigusios.

Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris (Žanas Klodas Junkeris) praeitą savaitgalį sakė Vokietijos dienraščiui „Bild“, kad „Europos ranka lieka ištiesta“ Ankarai.

Vis dėlto jis pabrėžė, kad Turkija privalo „aiškiai parodyti savo troškimą būti europietiška ir sąmoningai įsileisti fundamentalias europines vertybes“.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas) penktadienį neatrodė linkęs sudėti ginklus: savo kalboje jis pareiškė, kad Berlynas neįbaugins jo šalies ir „neišgąsdins mūsų šiais grasinimais“.

Po ketvirtadienį paskelbto bekompromisio pareiškimo S.Gabrielis kalbėjo taikiau ir straipsnyje, šeštadienį paskelbtame „Bild“ vokiečių ir turkų kalbomis, pabrėžė, kad abiejų šalių draugystė yra „didelė vertybė“.

Ministras teigė, kad Berlynas neturi jokių priekaištų 3 mln. Vokietijos turkų bendruomenei, bet pabrėžė, kad „Vokietijos vyriausybė negali žiūrėti ir nieko nedaryti, kai suiminėjami Vokietijos piliečiai“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių