ES lyderiai derėsis dėl Bendrijos biudžeto projekto

Europos Sąjungos lyderiai ketvirtadienį Briuselyje turėtų pradėti diskusijas apie Komisijos pasiūlytą septynerių metų Bendrijos biudžeto projektą.

Briuselis nori, kad šalys narės susiderėtų dar šiemet, tačiau mažai kas tuo tiki, nes biudžeto pasiūlymu nepatenkintos kone visos Bendrijos šalys dėl mažėjančių pinigų žemės ūkiui ir pagalba mažiau išsivysčiusiems regionams.

Parama Lietuvos regionams nuo 2021-ųjų mažėja kone ketvirtadaliu, be to, ES finansuos tik daugiausiai 70 proc. projektų vertės, tad valstybė turės prisidėti 2–3 kartus daugiau nei dabar.

Tuo metu Komisijos siūlymą dėl paramos žemės ūkiui, prezidentė iš vis vadina politine ir technine klaida.

Pasak prezidentės Dalios Grybauskaitės, žemės ūkiui dar 2013-aisiais Europos Tarybos sprendimu buvo numatyta jau 2020-aisiais skirti 196 eurus už hektarą, o dabar tebėra 176 eurai.

„Tai didžiulis skirtumas ir nuo jo pradedamas skaičiuoti naujas pasiūlymas. Tai politinė ir techninė klaida, jokiu būdu diskusijų pradžia negali būti tokie žemės ūkio finansavimo skaičiai. Viską priminsime, pakelsime. Atmintį turime – pati derėjau ir prisimenu, kas buvo suderėta, taigi pažadus reikės vykdyti visiems“, – žada D. Grybauskaitė.

Plačiau – įraše.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių