ES ministrai nesutarė, kaip spręsti pabėgėlių krizę

Kaip spręsti pabėgėlių krizę, Europos Sąjungos (ES) vidaus reikalų ministrai pirmadienį tarėsi septynias valandas, tačiau išsiskirstė nieko naujo nenusprendę.

Visus susitarimus, kaip pranešama, blokavo Slovakija ir Čekija, nepritarusios siūlymui pasidalyti papildomus 120 pabėgėlių. Nors dauguma šalių pritarė, kad reikia solidarumo, tačiau Vidurio Europos šalys nori, kad tai būti daroma savanoriškai, tuo metu Vokietija siekia įsipareigojimo.

Lietuvos vidaus reikalų ministras sako, kad, nepaisant pasiūlyto kompromiso, jog pabėgėlių dalybos – tik laikinas sprendimas, kai kurios Vidurio Europos šalys vis tiek blokavo sprendimą. Tad ministrams nepavyko patvirtinti išvadų ir kuriose numatyta stiprinti išorines Europos Sąjungos sienas, greitinti migrantų grąžinimo procedūras.

Kompromiso paieškos atidėtos iki spalio pradžios, nepaisant to, kad migrantų krizė tik gilėja.

Vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis prisipažįsta nusivylęs kai kurių kolegų argumentais.

„Žiūrinti į sprendimų priėmimų greitį, kai yra tokia didžiulė krizė, mane stebina tokie tempai. Buvo keista klausytis kitų kolegų, jų argumentų“, – sako vidaus reikalų ministras S. Skvernelis.

„Pasakymas, kad uždarykime sienas ir laikysime visus atokiai, yra iš fantastikos srities –  populistinis ir papraščiausiai nerealus. Pasakymas: atidarykime sienas ir visus įsileiskime – lygiai toks pat, nes tai sužlugdys europietiškąjį socialinį modelį. Taigi mums reikia surasti vidurį, kolektyvinę atsakomybę“, – tikina Europos Komisijos pirmininko pavaduotojas Fransas Timmermansas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių