ES narės: Estija pirmininkaus blokui vietoj Britanijos

  • Teksto dydis:

Estija pirmininkaus Europos Sąjungai (ES) antrąjį kitų metų pusmetį, vietoje šio vaidmens atsisakiusios Jungtinės Karalystės, kuri nori sutelkti visą dėmesį į derybas dėl išstojimo iš bloko, antradienį paskelbė 28 Bendrijos narės.

Žengdama pirmą svarbų žingsnį „Brexit“ link po šoką sukėlusių praėjusio mėnesio referendumo rezultatų, ministrė pirmininkė Theresa May (Teresa Mei) paskelbė, kad Didžioji Britanija nepirmininkaus Bendrijai šešis kitų metų mėnesius nuo liepos, kaip buvo planuojama.

28 bloko narių ambasadoriai liepos 20 dieną pasiekė „platų susitarimą“ šešiais mėnesiais paankstinti Estijos pirmininkavimą, kad ji užimtų Britanijos vietą, praėjusią savaitę sakė Europos Vadovų Tarybos pirmininko Donaldo Tusko atstovas.

Antradienio pareiškime sakoma, kad šis sprendimas buvo oficialiai patvirtintas.

„Jau aišku, kad Estijos pirmininkavimas Europos Sąjungoje prasidės šešiais mėnesiais anksčiau nei planuota, tai yra, antrąjį 2017 metų pusmetį, o ne pirmąjį 2018 metų pusmetį“, – sakoma Estijos premjero Taavi Roivo (Tavio Reivo) pareiškime.

„Kitais metais Europos Sąjungai reikės pirmininkaujančios šalies, kuri norės ir galės identifikuoti Bendrijos šalių narių bendrus interesus ir tikslus, ir pasiekti sutikimą daugeliu sudėtingų klausimų. Estija pirmininkaus ES tokiu metu, kai Europos Sąjunga susiduria su fundamentiniu savo ateities pasirinkimu. Mes pirmininkausime ES šešiais mėnesiais anksčiau nei turėtume tai daryti, mes dirbsime gerai ir neleisime nuolaidų kalbant apie kokybę“, – sakė jis.

Anksčiau buvo planuojama, kad Estija ES pirmininkaus pirmąjį 2018 metų pusmetį, kai bus švenčiamas Estijos valstybingumo šimtmetis.

Pagal naują planą Estija pirmininkavimą perims iš Maltos, 2017 metų liepos 1 dieną, ir po šešių mėnesių perduos jį Bulgarijai.

Kroatija, kuri 2013 metais tapo naujausia į ES įstojusia valstybe, Bendrijai pirmininkaus pirmąjį 2020 metų pusmetį, priduriama valstybių narių pareiškime.

Šiuo metu blokui pirmininkauja Slovakija, o pirmąjį kitų metų pusmetį pirmininkaus Malta.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių