ES nepritaria „siurrealistiškai“ JAV pozicijai dėl prekybos

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos finansų ministrai antradienį pareiškė nepritarianti „siurrealistiškai“ pozicijai dėl tarptautinės prekybos, kurios JAV laikėsi per įtemptą Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą šį savaitgalį.

 

 

Per G-20 susitikimą Baden Badene Vokietijoje nepavyko pasiekti, kad Vašingtonas pasirašytų tradicinį pažadą atmesti protekcionizmą, ir tai pirmą kartą parodė, ką Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) prezidentavimas reiškia pasaulio ekonomikai.

„ES narėms tai atrodė šiek tiek siurrealistiška, nes G-20 ten buvo surengtas pareikšti (bloko) vertybes – kliūčių prekybai šalinimą, taip pat finansinio stabilumo užtikrinimą“, – sakė Maltos, kuri šį pusmetį pirmininkauja ES, finansų ministras Edwardas Scicluna (Edvardas Šikluna).

„Taigi, kai labai svarbus partneris reiškia kitokias pažiūras, reikia labai atsargiai ir diplomatiškai iš naujo įvertinti padėtį“, – pridūrė E.Scicluna, irgi dalyvavęs derybose Baden Badene.

Pažadas atmesti protekcionizmą – įprastas G-20 susitikimų elementas būdavo nuo pat pasaulinės finansų krizės pradžios. Faktas, kad šis punktas buvo pašalintas, sukėlė nerimą laisvąją prekybą remiančią ES.

E.Scicluna sakė, kad savaitgalio susitikimas Vokietijoje buvo svarbi „repeticija“ prieš liepos mėnesį įvyksiantį G-20 viršūnių susitikimą. Per jį D.Trumpas gali pateikti daugiau užuominų apie JAV poziciją dėl prekybos.

Liuksemburgo finansų ministras Pierre'as Gramegna (Pjeras Gramenja) sakė, jog Europa yra „susirūpinusi, ... kad abejojama atvira prekyba ir globalizacija su jų geraisiais aspektais“.

„Duokime viskam truputį laiko ir pabandykime įtikinti vieni kitus“, – pridūrė P.Gramegna.

ES ministrai Briuselyje susitinka tą pačią dieną, kai čia lankosi Japonijos premjeras Shinzo Abe (Šindzas Abė), siekiantis atgaivinti derybas dėl ES ir Japonijos laisvosios prekybos susitarimo.

„Abe yra čia, tad aišku, kad mes Europos Sąjungoje ... norime statyti ne sienas, o tiltus, ... ir (esame) pasirengę diskutuoti su savo partneriais Azijoje“, – sakė ES ekonomikos komisaras Pierre'as Moscovici (Pjeras Moskovisis).


Šiame straipsnyje: ESJAVprekybaG-20 susitikimas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių