ES pagalba – Kiprui ar rusų mafijai?

Prieš suteikdami finansinę pagalbą skolų slegiamam Kiprui, ES šalių politikai reikalauja ištirti įtarimus dėl pinigų iš Rusijos plovimo šios šalies bankuose.

Purvini pinigai

Nikosija tikisi iš ES gauti 17 mlrd. eurų finansinės pagalbos, bet Didžiosios Britanijos, Suomijos ir Nyderlandų parlamentarai prieš pasirašant sutartis ir prieš skiriant pinigų reikalauja, kad Kipras ištirtų savo bankų veiklą ir atsakytų į keletą nepatogių klausimų.

Jų iškilo po to, kai Kipro valdžia atsisakė tirti pranešimus, jog Rusijos nusikaltėliai, įtariami išgrobstę 230 mln. dolerių iš Rusijos mokesčių tarnybos, išplovė 30 mln. per Kipro bankus. Ši byla siejama ir su keletu įtartinų mirčių, iš jų – 44 metų Aleksandro Perepeličinojaus mirtimi Didžiojoje Britanijoje praėjusį mėnesį.

Lapkričio 10 d. Sario grafystėje negyvas rastas A.Perepeličinojus buvo vienas pagrindinių liudytojų prieš vadinamąją Kliujevo grupę, įtariamą prisidėjus prie Rusijos teisininko Sergejaus Magnickio mirties.

Atsisakė pradėti tyrimą

Didžiosios Britanijos investicijų konsultavimo bendrovei "Hermitage Capital Management" dirbęs teisininkas S.Magnickis atskleidė nusikalstamą sąmokslą, į kurį įsivėlė teisėsaugos ir mokesčių tarnybos pareigūnai. Jis mirė 2009-aisiais po metų, praleistų tardymo izoliatoriuje dėl neįrodytų įtarimų mokesčių vengimu. Po jo mirties Vašingtonas uždraudė 60-iai Rusijos pareigūnų atvykti į JAV.

Šiemet liepą "Hermitage Capital Management" parašė Kipro generaliniam prokurorui Petrui Cleridui laišką su įrodymais, kad Kipro bankai gavo vogtų pinigų. P.Cleridas atsakė, kad negali pradėti tyrimo be Rusijos kreipimosi, nors panašių įtarimų kilo ir Šveicarijoje, Latvijoje, Lietuvoje, Suomijoje bei Estijoje.

Reikalauja atsakymų

Nyderlandų opozicijos atstovas spaudai užsienio reikalų klausimais Pieteris Omtzigtas paragino savo šalies finansų ministrą teikiant bet kokią pagalbą Kiprui pridėti sąlygą ištirti įtarimus pinigų plovimu bei S.Magnickio mirtį. Suomijos parlamentarė Pia Kauma pasiūlė iškelti šiuos klausimus per ES vadovų susitikimus.

Didžiosios Britanijos parlamentaras Dominicas Raabas, agituojantis už draudimą išduoti vizas 60-iai Rusijos pareigūnų, neva susijusių su S.Magnickio mirtimi, sakė esąs didžiai susirūpinęs sąlygomis, kuriomis Kiprui ketinama suteikti finansinę pagalbą.

Vokietijos žvalgybos duomenimis, rusai Kipro bankuose laiko 26 mlrd. dolerių, ir iš ES finansinės pagalbos daugiausia laimės Rusijos oligarchai bei mafija.

Atsakydama į šiuos įtarimus Kipro generalinė prokuratūra tepranešė, kad bando aiškintis, ar yra pagrindo pradėti tyrimus dėl pinigų plovimo.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių