ES stabdo Rusiją: palikite Balkanus ramybėje

  • Teksto dydis:

Europos Sąjunga penktadienį paragino Rusiją netraukti Vakarų Balkanų į gilėjančią nesantaiką su Vakarais dėl Ukrainos, šitaip atspindėdama savo susirūpinimą, kad šis regionas gali tapti nauja įtampos tarp Rytų ir Vakarų sfera.

Vakarų Balkanų šalys reiškia savo troškimą tapti Europos Sąjungos narėmis, tačiau, anot diplomatų, Rusija, pasinaudodama sunkiais laikais ekonomikoje ir prorusiškomis ortodoksų krikščionių slavų nuotaikomis, stiprina savo įtaką šiame regione.

Primindama apie „įtampą“ tarp ES ir Rusijos, ES užsienio politikos vadovė Federica Mogherini (Federika Mogerini), lankydamasi Bosnijoje, pažymėjo, kad abiejų interesus atitiktų siekis „rasti ir plėtoti bendradarbiavimo, o ne konfrontacijos būdus“.

„Tikrai, būtų gera mintis palikti Vakarų Balkanus atokiau nuo šios dinamikos ir tokio mąstymo; aš laukčiau iš kiekvieno Rusijos vadovybėje žvelgti į tai tokiu pačiu būdu“, – sakė ji per spaudos konferenciją.

Vokietija, pavyzdžiui, yra aiškiai pareiškusi savo susirūpinimą dėl Rusijos vaidmens Balkanuose, kurie lieka politiškai ir ekonomiškai trapūs per du pastaruosius dešimtmečius po kruvino socialistinės Jugoslavijos subyrėjimo.

Jei Slovėnija ir Kroatija jau įstojo į ES, kitų šalių – Serbijos, Bosnijos, Makedonijos, Juodkalnijos, Albanijos ir Kosovo – įtraukimas sulėtėjo dėl vangių reformų ir ryškių nesutarimų pačioje Europos Sąjungoje, ar išmintinga būtų ją plėsti.

Vakarų diplomatai labiausiai nerimauja dėl Rusijos įtakos Serbijai ir etniniams ortodoksų krikščionims serbams Bosnijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

ubagai

ubagai portretas
uzsiciaupkit jus, girtuokliai,vistiek subires EUROKOLCHOZAS,ko jus taip pergyvenat? Gerkit savo samogona ir busit laimingi Jums iki Rusijos toli, ponai ubagai.Vaziukit i anglija sudu valyti,sociau gyvensit ir ne taip pyksit Pirmyn i anglija sudu valyti,ubagu komanda

Jonas Lietuvis

Jonas Lietuvis portretas
Tą patį pasakytų ir AtA Josipas Broz Tito.Ar gyventi ubagaujant Rusijoje .Ar sunkiau dirbti ir oriai gyventi.

ruskiai

ruskiai portretas
bandys visaip kištis, bet padidinus jiems sankcijas ir tie Balkanai pamatys, kas jų laukia. Dabar ruskiai patys turi daugiau galvoti apie save, o ne apie kokius tai serbus. Tam galima padaryti galą 10-riopai padidinus sankcijas ruskiams. Nelaukim, kol ruskiai pasiglemš pusę Europos, kai buvo po II pasaulinio karo. Gerai, kad tuomet amerikiečiai ir anglai suprato ruskių kėslus. Dabar irgi tas pats laukia ir ne tik Balkanų.
VISI KOMENTARAI 10

Galerijos

Daugiau straipsnių