ES teismas paskelbė nutartį byloje prieš „Facebook“

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos aukščiausioji teisinė instancija antradienį nusprendė, kad svarbi sutartis dėl transatlantinio dalijimosi privačiais vartotojų duomenimis, kuria naudojosi bendrovės, tokios kaip „Facebook“, yra niekinė, atsižvelgiant į informaciją apie šnipinėjimą, išaiškėjusią per Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno) skandalą.

Savo nutartyje, kuri veikiausiai taps skaudžiu smūgiu JAV technologijų bendrovėms, teismas pareiškė, kad 2000 metais Jungtinių Valstijų ir ES sudaryta vadinamoji „saugaus uosto“ sutartis neužtikrina pakankamo europiečių asmens duomenų saugumo ir turi būti panaikinta.

Akstiną šiam sukrečiančiam sprendimui suteikė iš pažiūros Dovydo kovai prieš Galijotą prilygstantis teisinis skundas prieš socialinių tinklų milžinę „Facebook“ ir Airijos duomenų apsaugos instituciją, kurį pateikė austras Maxas Schremsas (Maksas Šremsas) – teisės studentas ir teisės į privatumą aktyvistas.

„Europos Teisingumo Teismas skelbia, kad (Europos) Komisijos sprendimas dėl JAV „saugaus uosto“ yra negaliojantis“, – sakoma teismo nutartyje.

Teismas nurodė, kad Airijos institucijos dabar turės nuspręsti, ar duomenų apie socialinio tinklo „Facebook“ vartotojus perdavimas Jungtinėms Valstijoms turėtų būti sustabdytas „tuo pagrindu, kad ta šalis nesuteikia tinkamo lygio asmens duomenų apsaugos“.

„Saugaus uosto“ sutartis suteikia pagrindą tūkstančių verslo įmonių keitimuisi duomenimis, remiantis prielaida, kad JAV įstatymai užtikrina panašią asmens duomenų apsaugą kaip 28 nares turinti Europos Sąjunga.

Teisės į privatumą aktyvistas M.Schremsas pateikė skundą prieš Airijos duomenų apsaugos agentūrą, nes „Facebook“ būstinė Europoje yra įsikūrusi toje šalyje.

Jis argumentavo, kad prieš 15 metų pasirašyta „saugaus uosto“ sutartis yra per silpna, kad užtikrintų europiečių duomenų privatumą, žinant faktus apie Vašingtono vykdomą šnipinėjimą, kuriuos paviešino buvęs JAV Nacionalinio saugumo agentūros (NSA) kontraktininkas E.Snowdenas.

„VALIO“, – M.Schrems parašė savo „Twitter“ paskyroje, kai buvo paskelbta Teisingumo Teismo nutartis.

Vėlesnėje žinutėje jis pabrėžė, kad teismo sprendimas yra svarbi „gairė internetinio privatumo srityje“.

„Jia paaiškina, kad masinis sekimas pažeidžia mūsų fundamentalias teises. Šis sprendimas yra didelis smūgis JAV pasauliniam šnipinėjimui, kuris yra labai priklausomas nuo privačių partnerių“, – pridūrė jis.

JAV interneto milžinės, tarp jų „Facebook“ ir „Apple“, yra įkūrusios savo būstines Airijoje, siekdamos pasinaudoti palankiais mokesčių įstatymais toje šalyje. „Facebook“ duomenys vėliau persiunčiami į serverius Jungtinėse Valstijose.

Daugelis prognozuoja, kad Europos Komisija, aukščiausioji ES vykdomosios valdžios institucija, artimiausiu metu paskelbs apie susitarimą atnaujinti „saugaus prieglobsčio“ sutartį su Jungtinėmis Valstijomis.

Vašingtone kol kas niekaip nereagavo į tą nutartį, bet praeitą mėnesį Jungtinės Valstijos pareiškė, kad anksčiau pateikta Teisingumo Teismo vyriausiojo teisinių patarėjo nuomonė ir joje išsakytos panašios išvados yra pagrįstos „netiksliais teiginiais“.

Ši byla buvo nagrinėjama tvyrant įtampai tarp Briuselio ir Vašingtono dėl teisinio reguliavimo klausimų. Šiuo metu ES vykdo kelis antikartelinius tyrimus, susijusius su JAV technologijų bendrovių veikla.

„Jungtinės Valstijos nevykdo ir nevykdė beatodairiško bet kokių žmonių, įskaitant paprastus Europos piliečius, sekimo“, – sakoma praeitą savaitę JAV atstovybės prie ES paskelbtame pranešime.

„Visiškai gerbiame Europos Sąjungos teisinį procesą, tačiau esame įsitikinę, kad šiuo atvejus būtina pakomentuoti, nes generalinio advokato nuomonė yra pagrįsta daugeliu netikslių teiginių apie Jungtinių Valstijų žvalgybos praktiką“, – pažymėjo atstovybė.

E.Snowdenas, kuris yra ieškomas Jungtinių Valstijų ir šiuo metu gyvena Maskvoje, praeitą savaitę, likus kelioms dienoms iki šios nutarties paskelbimo, atsidarė paskyrą socialiniame tinkle „Twitter“.

Jo nutekinta informacija rodo, kad NSA, vykdydama vadinamąją PRISM programą, dalį savo renkamų žvalgybos duomenų gaudavo iš Silicio slėnio milžinių „Apple“, „Google“ ir „Facebook“.

Kilus tam skandalui, ES ir Vašingtonas pradėjo derybas dėl „saugaus prieglobsčio“ sutarties pertvarkymo.

ES ir JAV privalo susitarti dėl dalijimosi asmens duomenimis

Socialinį tinklą „Facebook“ valdanti bendrovė paragino Europos Sąjungą ir JAV skubiai rasti sprendimą, kai Europos aukščiausioji teisminė instancija atmetė svarbią sutartį dėl transatlantinio dalijimosi duomenimis, kuria naudojosi daugelis interneto milžinių.

„ES ir JAV vyriausybėms privalu užtikrinti, kad jos toliau palaikys patikimus teisėto duomenų persiuntimo metodus ir spręs bet kokias problemas, susijusias su nacionaliniu saugumu“, – sakoma „Facebook“ atstovės pranešime, kurį elektroniniu paštu gavo naujienų agentūra AFP.

„Šioje byloje svarbiausias ne „Facebook“. Generalinis advokatas (Europos Teisingumo Teismo vyriausiasis teisinis patarėjas) pats sakė, kad „Facebook“ niekaip nenusižengė“, – pridūrė ji.

Siunčia „stiprų signalą“ dėl privatumo apsaugos

Europos Sąjungos aukščiausios teisinės instancijos sprendimas atmesti sutartį dėl transatlantinio dalijimosi vartotojų duomenimis, kuria naudojosi interneto milžinės, tokios kaip „Facebook“, siunčia „stiprų signalą apie fundamentalių teisių apsaugą Europoje“, antradienį pareiškė Vokietijos teisingumo ministras.

„Tie, kad siūlo produktus arba paslaugas ES, privalo laikytis ES duomenų apsaugos teisių – nesvarbu, kur yra (interneto) serveris“, – sakoma ministro Heiko Maaso (Heiko Maso pranešime).

Ši sukrečianti nutartis buvo priimta, kai Europos Teisingumo Teismas išnagrinėjo skundą, kurį pateikė vienas Austrijos teisės studentas ir teisės į privatumą aktyvistas, išsakęs susirūpinimą dėl „Facebook“ vartotojų Europoje asmens duomenų siuntimo iš to socialinio tinklo būstinės Airijoje į serverius Jungtinėse Valstijose.

Savo nutartyje, kuri veikiausiai taps skaudžiu smūgiu JAV technologijų bendrovėms, teismas pareiškė, kad 2000 metais Jungtinių Valstijų ir ES sudaryta vadinamoji „saugaus uosto“ sutartis neužtikrina pakankamo europiečių asmens duomenų saugumo ir turi būti panaikinta.

H.Maasas sakė, kad ši nutartis taip pat yra „mandatas Europos Komisijai kovoti dėl mūsiškių duomenų apsaugos standartų tarptautiniu lygiu“.

Vartotojų Europoje duomenys privalo „taip pat būti veiksmingai apsaugoti JAV“, pažymėjo ministras ir pridūrė, kad paskelbus šią nutartį turi būti „nedelsiant“ pradėtos derybos su Vašingtonu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių